Home Greek News Kάλπες το φθινόπωρο για να προλάβουν το κακό

Kάλπες το φθινόπωρο για να προλάβουν το κακό

by _
0 comment 150 views

Kάλπες το φθινόπωρο για να προλάβουν το κακό

Από Θ. Π. 15:36 – 02/07/2018

Ένα παλιό σενάριο επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν είναι άλλο από τις πρόωρες εκλογές ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εξετάζουν τα θετικά μιας τέτοιας εξέλιξης και τα «ζυγίζουν» σε σχέση με την εξάντληση της τετραετίας.

Η κεντρική ιδέα είναι πως αν οι κάλπες στηθούν σε σύντομο χρόνο μετά την τυπική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να υποστηρίξει πως είναι εκείνος και η κυβέρνηση του που κατάφεραν να βγάλουν την χώρα από την περιπέτεια αυτή και κατά συνέπεια οι μόνοι που μπορούν να οδηγήσουν την χώρα στην επόμενη μέρα.

Αν δε καταφέρουν – όπως σθεναρά υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη- να δώσουν χρήμα στους πολίτες είτε μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού είτε επιδοματικά, ιδανικά και με τα δύο, τότε θεωρείται πως το προβάδισμα θα είναι μεγάλο καθώς οι πολίτες δεν θα έχουν ακόμα γευθεί τις συνέπειες της εξόδου από τα μνημόνια όπως πχ την μείωση συντάξεων το 2019. «Είναι άλλο να στο λένε και άλλο να πας στην τράπεζα και να το νιώσεις στο πετσί σου» σχολίασε σχετικά κυβερνητικός βουλευτής στην «Α».

Η άλλη λύση, οι κάλπες δηλαδή στα τέλη της τετραετίας, γεννά πολλά προβλήματα καθώς στην κυβέρνηση επί της ουσίας μπορούν να ελπίζουν στην κόπωση της Νέας Δημοκρατίας και ίσως κάποια θετική εξέλιξη που μάλλον είναι απίθανη σε ότι αφορά την οικονομία.

Πάντως, εκείνο που προβληματίζει ιδιαιτέρως είναι οι παραφωνίες των στελεχών ακόμα και κυβερνητικών όπως πχ ο Γ. Κατρούγκαλος. «Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να μην αναστρέψουμε καμία θεσμική μεταρρύθμιση», ξεκαθάρισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό και στο νόμο που φέρει το όνομά του και προβλέπει νέες περικοπές στις συντάξεις. Το θέμα των συντάξεων στην κυβέρνηση προσπαθούν να το υποβιβάσουν ειδικά λόγω της μη συμμετοχής του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση όμως ο  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών φέρεται πως έχει αντίθετη άποψη καθώς όπως ανέφερε, το 2016 ψηφίστηκε ο νόμος με την υποχρέωση για ένα χρόνο να μείνει απείραχτη η προσωπική διαφορά, εξηγώντας ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν ήταν τμήμα του ασφαλιστικού νόμου.

Πρόσθεσε, δε, ότι η πίεση από το ΔΝΤ για περικοπές στις συντάξεις είχε «εκβιαστική βαση» και συγκεκριμένα τον ελλειμματικό ΕΦΚΑ και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο σημείο αυτό ο υπουργός τόνισε πως ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός ενώ όσον αφορά τα πλεονάσματα οι στόχοι όχι μόνο έχουν επιτευχθεί αλλά και ξεπεραστεί.

Έβαλε μάλιστα στο πλάνο και το γεγονός ότι «το ΔΝΤ δεν είναι στο πρόγραμμα και δε θα είναι. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια έχουμε πολύ μεγαλύτερο εύρος κινήσεων από ό,τι στο παρελθόν» και εκτίμησε ότι, δεδομένων των παραπάνω, «όταν παρουσιάσουμε στους εταίρους μας, δεν θα υπάρχει καμία αντίρρηση να πράξουμε το αυτονόητο».

Κληθείς, τέλος να σχολιάσει τα όσα ακούγονται περί ανταλλαγής «χαρών» με τους δανειστές για τις μειώσεις στις συντάξεις, αποκάλεσε «χυδαίο και όχι καλοπροαίρετο το επιχείρημα».

«Όλες οι κυβερνήσεις έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτήν που λέει το σύνταγμα», δήλωσε πάντως ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας ότι, «η δική μας κυβέρνηση δεν αισθάνεται ότι ήρθε η ώρα να τελειώσει, γιατί έχει έργο να παράγει».

Kάλπες το φθινόπωρο για να προλάβουν το κακό

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr