Home Greek News «Φωτιά» και πάλι στα σενάρια για διαφωνίες Τσακαλώτου με Μαξίμου – Γιατί δεν πήγε ο Τσακαλώτος στη φιέστα με τη γραβάτα

«Φωτιά» και πάλι στα σενάρια για διαφωνίες Τσακαλώτου με Μαξίμου – Γιατί δεν πήγε ο Τσακαλώτος στη φιέστα με τη γραβάτα

by _
0 comment 123 views

Γιατί δεν πήγε ο Τσακαλώτος στη φιέστα με τη γραβάτα

Κωστής Πλάντζος

Η σκιά (της απουσίας) του Ευκλείδη από την φιέστα του Αλέξη – Πώς απέφυγε να γίνει το «φόντο» στο τηλεοπτικό «σόου» Τσίπρα και Καμμένου – Σκέφτεται τους «αριστερούς φίλους» που έχασε και «δεν φοράει γραβάτα» για την ρύθμιση του χρέους

Έλαμψε διά της απουσίας του από την “γιορτή της γραβάτας” στο Ζάππειο την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

οποίος, παρότι είχε ήδη προσγειωθεί από το απόγευμα στην Αθήνα και θα μπορούσε να βρεθεί στο πρωθυπουργικό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προτίμησε να πάει κατευθείαν σπίτι του αντί να παραστεί στην 25λεπτη ομιλία του κυρίου Αλέξη Τσίπρα.

Αν και η δικαιολογία από τα πλέον επίσημα χείλη -δια στόματος του πρωθυπουργού- ήταν πως ο κύριος Τσακαλώτος «πήρε άδεια» να απουσιάσει γιατί χρειαζόταν χρόνο για να δει την οικογένειά του, ελάχιστα έπεισε και περισσότερο θορύβησε τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και αυτό διότι θεωρούν πως ο πρωτεργάτης της «επιτυχίας» την οποία ήθελε να εορτάσει η κυβέρνηση, έπρεπε να είναι εκεί, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό του κύριο Γιώργο Χουλιαράκη, για να ενημερώσουν, να μεταφέρουν οι ίδιοι το άγγελμα της «νίκης» στην Αθήνα ή, τουλάχιστον, να κάτσουν στην πρώτη σειρά να ακούσουν τι θα πει ο πρωθυπουργός.

Αντιθέτως ο κύριος Τσακαλώτος και ο κύριος Χουλιαράκης απέφυγαν να μπουν στο «κάδρο» των δηλώσεων του πρωθυπουργού, αν και είχαν αναχωρήσει λίγο μετά το μεσημέρι από το Λουξεμβούργο. Συνεργάτες τους μάλιστα περίμεναν ότι θα πήγαιναν από το αεροδρόμιο κατευθείαν στην εκδήλωση στο Ζάππειο, για να ενημερώσουν τους βουλευτές.

zappeio9
tsipras_baziana_gravata_maki

Άλλα περιμένανε, άλλα έγιναν

Φαίνεται όμως πως και αυτοί ακόμα έπεσαν έξω ή, ακόμα χειρότερα, κάτι άλλαξε. Ενδεχομένως οι δύο υπουργοί πίστεψαν αρχικά πως θα μεταφέρουν οι ίδιοι το μήνυμα στην κυβέρνηση και στο κόμμα για το τι συνεπάγεται η συμφωνία του Eurogroup όπου μετέχουν ως υπουργοί της Ευρωζώνης, αλλά κατάλαβαν τελικά ότι πρόκειται για τηλεοπτικό σόου όπου τον λόγο θα είχαν κυρίως οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Όσοι γνωρίζουν τον κύριο Τσακαλώτο, δεν ενθουσιάζεται να βρίσκεται στην σκιά κανενός, πολλώ δε μάλλον στην σκιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 5 το απόγευμα ο κύριος Τσακαλώτος είχε προσγειωθεί ήδη στην Αθήνα και θα μπορούσε να βρίσκεται στο Ζάππειο, έστω και κουρασμένος όπως πράγματι ήταν, αν το επέβαλε μια εθνική και κομματική επιτυχία που κατήγε ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

Στην θέση του όμως, στις πρώτες σειρές των θεατών του πρωθυπουργού, κάθησαν και χειροκροτούσαν «αντιστασιακοί» υπουργοί και βουλευτές που είχαν φέρει εμπόδια στην συμφωνία με τους δανειστές, καθώς και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κυριος Πάνος Καμμένος που βρισκόταν επίσης στο εξωτερικό ως την Παρασκευή, αλλά έσπευσε και πρόλαβε να φτάσει στην Αθήνα για να παραστεί στην πανηγυρική τελετή, αμέσως αφότου εξαγγέλθηκε από το Μαξίμου.

Η πολιτική «κούραση»

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που έχουν συνεργαστεί στενά με τον υπουργό Οικονομικών, θεωρούν πως αιτία της απουσίας ήταν η διαφωνία για το «σόου» που στήθηκε μέσα σε λίγες ώρες από το Μαξίμου.

Η κούραση μετά τις διαπραγματεύσεις στο Λουξεμβούργο είναι γεγονός, δεν δικαιολογεί όμως την απουσία Τσακαλώτου. Όντως το protothema.gr ήταν εκεί, λίγο μετά τις 03.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν ο Τσακαλώτος μαζί με το Χουλιαράκη έδιναν την συνέντευξη τύπου στο Λουξεμβούργο, εμφανώς καταπονεμένοι από τα πολύωρα παζάρια, αλλά τονίζοντας πως «η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με την συμφωνία» που πέτυχαν.

Στην ομιλία του εκείνη όμως ο κύριος Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η Αθήνα δεν κέρδισε ούτε «κούρεμα χρέους», ούτε «αυτόματη» ελάφρυνση χρέους, ενώ «το επίπεδο λιτότητας παραμένει στο επίπεδο που είναι και σήμερα». Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χουλιαράκης τόνισε «ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι το τέλος της κρίσης δεν είναι μια στιγμή, αλλά μια διαδικασία» και πως όλα θα πάνε καλύτερα αλλά «όχι αμέσως, όχι αύριο, αλλά κατά τους προσεχείς μήνες και τρίμηνα» εφόσον η κυβέρνηση εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η Ανάπτυξη θα εξαπλωθεί εξίσου και δίκαια.

alsascas
tsiprqasbazianamesa

Δεν φοράει γραβάτα ο Ευκλείδης

«Γιατί δεν χαμογελάτε Υπουργέ, τόσα καλά λόγια είπαν προηγουμένως οι ευρωπαίοι» είπε με φιλικό τόνο στον κύριο Τσακαλώτο ένας δημοσιογράφος, λίγο πριν την έναρξη της συνέντευξης στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος στην συνέντευξη τύπου του Eurogroup που ειχε προηγηθεί στον ίδιο χώρο και στην οποία τόσο ο Επίτροπος Μοσκοβισί όσο και ο πρόεδρος Σεντένο είχαν πει τα καλύτερα λόγια για την κυβέρνηση. «Θα το πιστέψω όταν το δω γραμμένο στις εφημερίδες» απάντησε ο Τσακαλώτος μάλλον με βαριά διάθεση.

Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο υπουργός φαινόταν καταπονημένος, βαρύς και αγέλαστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έκανε ούτε ένα από τα γνωστά του φλεγματικά αστεία και επέμεινε πολύ στην ανάγκη να αναγνωρίσει η κυβέρνηση τις θυσίες που έκαναν οι πολίτες για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Όπως έλεγαν άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά «ο Ευκλείδης δεν θα φορούσε λαιμοδέτη, εκτός ίσως αν “κουρευόταν” κατά 300 δισεκατομμύρια το χρέος. Αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα».

Αποτελεί τελικά η στάση του μια προσπάθεια να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή από τον Αλέξη Τσίπρα, ιδίως όταν έχει δίπλα του τον Πάνο Καμμένο; Το βέβαιο είναι ότι ο Τσακαλώτος σήκωσε όλο το βάρος των δύσκολων υποχωρήσεων για την ολοκλήρωση του μνημονίου, στην «μετά Βαρουφάκη εποχή» του ΣΥΡΙΖΑ. Το πήρε από την αρχή και το πήγε μέχρι το τέλος, και αν για την κυβέρνηση θεωρείται επιτυχία αυτό που συνέβη, τότε είχε κάθε λόγο να είναι στη γιορτή για να εισπράξει το χειροκρότημα από τα κομματικά στελέχη, αλλά και να στείλει το δικό του μήνυμα στους «αριστερούς φίλους» που είχε και έχασε επί τρία χρόνια τώρα, ως υπουργός Οικονομικών.

«Παλιές πληγές»

Από την άλλη πλευρά οι αποστάσεις με το Μαξίμου βγήκαν στην επιφάνεια σε πολλές περιστάσεις στη διάρκεια της περιόδου από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, αλλά ποτέ επίσημα καθώς και ο υπουργός Οικονομικών πάντοτε διέψευδε τις πληροφορίες για κακό κλίμα και διαφωνίες με τον Πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός ήταν κουρασμένος αλλά ίσως η κούραση αυτή να ήταν και μια βολική δικαιολογία για να κρατήσει και πάλι αποστάσεις.

Επιπλέον η 20ή Αυγούστου που τελειώνει και επίσημα το 3ο πρόγραμμα και η Ελλάδα μπαίνει στην ενισχυμένη επιτήρηση, είναι και ένα ορόσημο για τον κ.Τσακαλώτο. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν μέσα στην κυβέρνηση ότι θα ήθελε να μετακινηθεί, με προτιμότερο προορισμό ίσως την θέση του Υπουργού Εξωτερικών…

 

https://www.protothema.gr//economy/article/799608/-fotia-kai-pali-sta-senaria-gia-diafonies-tsakalotou-me-maximou/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr