Home Greek News “Συνταγματολόγος” Σκοπίων: Οι διεθνείς συμφωνίες υπογράφονται μόνο από τον Πρόεδρο

“Συνταγματολόγος” Σκοπίων: Οι διεθνείς συμφωνίες υπογράφονται μόνο από τον Πρόεδρο

by _
0 comment 183 views

“Συνταγματολόγος” Σκοπίων: Οι διεθνείς συμφωνίες υπογράφονται μόνο από τον Πρόεδρο

Ιούνιος 13, 2018. 14:58

Ο καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου του Στιπ και μέλος του προεδρείου της Αριστεράς, Ντιμιτάρ Απασίεφ, ισχυρίζεται ότι το ‘Μακεδονικό’ Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα μόνο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαπραγματευθεί και να συνάψει  διεθνείς συμφωνίες και όχι η κυβέρνηση.

«Αυτές οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι εντελώς παράνομες. Το συνταγματικό σύστημα της χώρας μας εκφράζεται από κοινού  ως εκτελεστική εξουσία. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μόνο πρόεδρο και μόνο πρωθυπουργό, Έχουμε έναν πρωθυπουργό και έναν πρόεδρο.

Ο πρωθυπουργός εκλέγεται από τη Συνέλευση, ο πρόεδρος και αρχηγός του κράτους της Δημοκρατίας, εκλέγεται από τους πολίτες.

Και εδώ το σύνταγμα δίνει στον αρχηγό του κράτους το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες.

Όχι η κυβέρνηση, με κανέναν τρόπο η κυβέρνηση. Έχει αρμοδιότητες για υπουργικές αποφάσεις σε τεχνικά θέματα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό κλπ.

Σύμφωνα με τον Απασίεφ οι σύμβουλοι του Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών που οφείλουν να έχουν σωστή γνώση του δικαίου, ξεχνούν ότι δεν έχουν καμία νομική βάση για διεθνείς συμφωνίες.

Σύμφωνα με τον Απασίεφ, το άρθρο 3  του νόμου περί διεθνών συμφωνιών, αρμόδιος για τις συμφωνίες της Δημοκρατίας είναι ο πρόεδρος και όχι ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος θα διευκρινίσει ότι «ξεχνάμε έναν νόμο που ψηφίσθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Κίρο Γκλιγκόροφ και του προέδρου της Συνέλευσης Τίτο Πετρόφσκι, είναι μια απόφαση που κηρύσσει το νόμο για την υπογραφή την κύρωση και την εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών.

(Στοιχεία από vecer.mk)

The Hellenic Information Team


echedoros-a.gr

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr