Home Greek News Τσίπρας προς συνταξιούχου στη Λήμνο: Τι να σου κάνω μωρέ;

Τσίπρας προς συνταξιούχου στη Λήμνο: Τι να σου κάνω μωρέ;

by _
0 comment 184 views

Τσίπρας: Τι να σου κάνω μωρέ;

-Γιάννης Αντύπας

05/05/2018, 08:55 19

Για όσους δεν έχετε παρακολουθήσει την επικαιρότητα, «τι να σου κάνω μωρέ» απάντησε ο πρωθυπουργός σε συνταξιούχο στη Λήμνο που του παραπονέθηκε για τις περικοπές στις συντάξεις.

Τι να ήθελε να πει ο Αλέξης Τσίπρας; Ας ξεκινήσουμε με τη βοήθεια του λεξικού. Διαβάστε τις εναλλακτικές και βρείτε τη σωστή απάντηση.

Σύμφωνα με το σάιτ greek-language.gr το «μωρέ» συνοδεύεται από επιφωνηματική φράση ή πρόταση και εκφράζει ανάλογα με το νόημα του λόγου ή το χρωματισμό της φωνής ποικίλα συναισθήματα.
1. χαρά, ξάφνιασμα: ~ τι έκπληξη / τι χαρά ήταν αυτή! || συμπάθεια, οικειότητα: Xρόνια σου πολλά ~! || θαυμασμό: ~ τι μαλλί / τι σώμα είναι αυτό!
2. παράκληση: Έλα ~, κάνε μου το χατίρι. Άντε ~, ξέχασέ το• σε παρακαλώ.
3. ανησυχία, ήπια αγανάκτηση. Γιατί, ~ παιδιά, κάνετε τόσο θόρυβο;

4. έντονη αγανάκτηση (συνήθ. σε ερωτηματικό λόγο): Aμάν~ βαρέθηκα / δεν υποφέρεστε / δε σας αντέχω! || (ειρ.): ~ μπράβο αναίδεια / θράσος / συμπεριφορά. ~σαν δεν ντρέπεστε λέω εγώ! ~ δάσκαλος να σου πετύχει!
Και το επίθετο «μωρός» σημαίνει ο χαζός, ο ανόητος.

Δεν ξέρω ποια απάντηση επιλέξατε εσείς. Εγώ διαλέγω τη 2 και την 4.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ή μια παράκληση «ξέχασέ το», αλλά χωρίς το «σε παρακαλώ», οπότε προσωπικά θα επέλεγα τη λέξη προτροπή ή την αγανάκτησή του: βαρέθηκα, δε σας αντέχω.
Όποια κι αν είναι η σωστή απάντηση σε ότι αφορά στην έννοια, το περιεχόμενο, τη φόρτιση της λέξης και της φράσης η ουσία είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά ζητά άφεση αμαρτιών γιατί δεν έκανε όσα είχε υποσχεθεί, γιατί δεν κάνει τη δουλειά του. Που είναι να οδηγεί τη χώρα στην ανάπτυξη και όχι να μοιράζει τη φτώχεια. Να ενώνει και όχι να διχάζει.
Αντίθετα, ο πρωθυπουργός ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα προσφέροντας «αίμα στην αρένα». Εκτιμώντας προφανώς ότι έχει απέναντί του όχλο, τα κατώτερα ένστικτα του οποίου (μαζί με τις βασικές ανάγκες) θα πρέπει να ικανοποιήσει. Ώστε αυτό/αυτός να είναι αρκετό/αρκετός.

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr