Home Greek News Εντολή «βόμβα» Ερντογάν: Αναθεωρεί την Συνθήκη της Λωζάνης – Ισχυρίζεται ότι θα δημοσιοποιήσει απόρρητα έγγραφα – Χάος στην Τουρκία

Εντολή «βόμβα» Ερντογάν: Αναθεωρεί την Συνθήκη της Λωζάνης – Ισχυρίζεται ότι θα δημοσιοποιήσει απόρρητα έγγραφα – Χάος στην Τουρκία

by _
0 comment 135 views

Εντολή «βόμβα» Ερντογάν: Αναθεωρεί την Συνθήκη της Λωζάνης – Ισχυρίζεται ότι θα δημοσιοποιήσει απόρρητα έγγραφα – Χάος στην Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συγκεντρώνει από τη Γαλλία τα επίσημα έγγραφα από τη Συνθήκη της Λωζάνης – Σκοπός να τα κάνει ψηφιακά και στη συνέχεια να τα δώσει στη δημοσιότητα – Στη… γραμμή Ερντογάν, τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ήττα του Κεμάλ Ατατούρκ.

Το timing μόνο… τυχαίο δεν είναι! Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, άρχισε και η προπαγάνδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μεταδίδουν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ο «σουλτάνος» έδωσε εντολή να δημοσιοποιηθούν απόρρητα έγγραφα της Συνθήκης της Λωζάνης. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συγκεντρώνει τα επίσημα έγγραφα από τη Γαλλία, ώστε να τα κάνει ψηφιακά και στη συνέχεια να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Τα δημοσιεύματα, που μεταδίδουν την είδηση, γράφουν για «ήττα» του Κεμάλ Ατατούρκ, τονίζοντας πως «σήμερα η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι πλέον νίκη για την Τουρκία«. Και φυσικά, όλα αυτά στη… γραμμή του Ερντογάν, ο οποίος κάνει ακόμα μία προσπάθεια να… απομυθοποιήσει τον Κεμάλ Ατατούρκ, «πολεμώντας» παράλληλα τους μεγάλους αντιπάλους του στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου και «νοσταλγούς» του κεμαλισμού, Μουχαρέμ Ιντζέ (CHP – Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) και Μεράλ Ακσενέρ (Iyi Parti – Καλό Κόμμα).

Η επίμαχη δήλωση του Ερντογάν
Ήταν 29 Σεπτεμβρίου 2016, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε για πρώτη φορά θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.
Σε ομιλία του σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, είπε χαρακτηριστικά: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;«.
Και συνέχισε: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Τι προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης
Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923, ύστερα από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων, από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ (που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη). Η υπογραφείσα συνθήκη ήταν το αποτέλεσμα της σχετικής διάσκεψης που ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 1922 μεταξύ των προαναφερομένων μελών.

Η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα την Ίμβρο και την Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών, η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης.

Παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών, αλλά χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των στενών.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας. Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.

Η ανταλλαγή μειονοτήτων
Η ανταλλαγή μειονοτήτων που πραγματοποιήθηκε προκάλεσε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα 1.650.000 Τούρκοι υπήκοοι (άλλοι κάνουν λόγο για περίπου 2.000.000), χριστιανικού θρησκεύματος και από την Ελλάδα στην Τουρκία 670.000 Έλληνες υπήκοοι, μουσουλμανικού θρησκεύματος. Η θρησκεία και όχι η εθνικότητα αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την ανταλλαγή. Σύμφωνα με το άρθρο 2β της Συνθήκης χρησιμοποιήθηκε ο όρος Μουσουλμάνοι και όχι Τούρκοι. Αυτό οφείλεται στο ότι κατά την οθωμανική αυτοκρατορία η θρησκεία μετρούσε πολύ περισσότερο από ότι η εθνικότητα και από την άλλη πλευρά η Τουρκία ήθελε όλοι οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης να παραμείνουν. Στα Βαλκάνια χρησιμοποιείται ο όρος Τούρκος αρκετές φορές ως συνώνυμο με τον μουσουλμάνο επειδή στο σύστημα των Οθωμανικών μιλέτ (ήταν κύριο στοιχείο στην διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) όλοι οι μουσουλμάνοι ανήκαν σε μια ενιαία κοινότητα.

Μεταξύ των ανταλλάξιμων περιελαμβάνονταν επίσης οι Έλληνες του Πόντου, αλλά και τουρκόφωνοι Έλληνες, όπως τουρκόφωνοι Πόντιοι και Καραμανλήδες, καθώς και ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι, όπως οι Βαλαάδες της Δυτικής Μακεδονίας. Μαζί με τους Έλληνες, πέρασε στην Ελλάδα και αριθμός Αρμενίων και Συροχαλδαίων. Εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή οι Έλληνες κάτοικοι της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης (οι 125.000 μόνιμοι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, των Πριγκηπονήσων και των περιχώρων, οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι πριν από τις 30 Οκτωβρίου του 1918) και οι κάτοικοι της Ίμβρου και της Τενέδου (6.000 κάτοικοι), ενώ στην Ελλάδα παρέμειναν 110.000 Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.

Επιπλέον, βάσει του άρθρου 23, με όλα τα δεινά που η Συνθήκη αυτή συσσώρευσε στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η Τουρκία απεμπόλησε πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της Κύπρου.

Πηγή: Yeniakit

Μέσω >> makeleio.gr

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr