Home Greek News Όταν προέβλεψε “ειρήνη” μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας το…ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ! Είναι η «Επανένωση των δύο Κορέων» ένα μανιφέστο κατά της αγάπης;

Όταν προέβλεψε “ειρήνη” μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας το…ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ! Είναι η «Επανένωση των δύο Κορέων» ένα μανιφέστο κατά της αγάπης;

by _
0 comment 127 views

Όταν προέβλεψε “ειρήνη” μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας το…ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ! Είναι η «Επανένωση των δύο Κορέων» ένα μανιφέστο κατά της αγάπης;

Εν όψει της σημερικής συνάντησης ειρήνησης μεταξύ των δύο ηγετών της Βόρεας και της Νότιας Κορέας, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο….

____________________________

Είναι η «Επανένωση των δύο Κορέων» ένα μανιφέστο κατά της αγάπης;

21 Δεκεμβρίου 2017

Πηγαίνετε να δείτε τις «Κορέες» του Μαστοράκη στο θέατρο Τέχνης- είναι πραγματικά καλή παράσταση – αλλά μην υπογράψετε το μανιφέστο του Πομερά.

Θα πρέπει να ήμουν από τους ελάχιστους θεατρόφιλους πέρσι που δεν είχαν ενθουσιαστεί με την παράσταση του Νίκου Μαστοράκη «Η επανένωση των δύο Κορέων» στο θέατρο Τέχνης. Δεν είχα ενθουσιαστεί, όχι από τις προφανείς αρετές της σκηνοθεσίας, τις εξαιρετικές ερμηνείες και τον σωστό ρυθμό της παράστασης, αλλά από το ίδιο το έργο. Γιατί να θέλει κάποιος, όπως ο Γάλλος συγγραφέας Πομερά, να μοιραστεί με τον κόσμο την ιδέα του ότι δεν υπάρχει αγάπη, ότι η αγάπη είναι ψεύτικη, ρηχή, χειριστική, ανικανοποίητη, φαντασιακή και εν τέλει μάταιη;

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι οπαδός του ροζ. Αμερικάνικες κινηματογραφικές κομεντί τύπου «Love Actually» μου προκαλούν πλήξη με όλη αυτή τη «μαγεία της αγάπης» που βρίσκεται ολούθε κι αν δεν προκύψει στο ένα επεισοδιάκι, θα αποθεωθεί στο επόμενο. Αλλά το αντίθετο, όπως το προτείνει ο Πομερά, δηλαδή «αν δεν απέδειξα ότι η αγάπη είναι ψεύτικη στη μία σκηνή, θα το προσπαθήσω ακόμα πιο σκληρά στην επόμενη» μου γεννά αρνητικά αισθήματα. Αν ήταν έπρεπε να διαλέξω μεταξύ των δύο εκδοχών της αγάπης, τη ροζ του «Love Actually» και την κατάμαυρη των «Κορέων», θα διάλεγα τη ροζ. Έστω και απατηλή, σε ελαφρώνει για ένα δίωρο, ενώ η κατάμαυρη τι κάνει;
Το σπονδυλωτό έργο του Γάλλου Ζοέλ Πομερά αποτελείται από πραγματικά πρωτότυπες (ευφυείς, αν προτιμάτε) σκηνές συναισθηματικού τέλματος και απόγνωσης, σαρκαστικές και σκληρές.

Μία γυναίκα σε ένα αόρατο δικαστήριο ζητά να χωρίσει από τον σύζυγό της μετά από 30 χρόνια γάμου γιατί «δεν υπάρχει αγάπη μεταξύ μας». Δεν της έχει κάνει κάτι, δεν έχει παράπονα από τον άντρα της, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από τη φιλία, την πίστη και την ασφάλεια της μακροχρόνιας σχέσης. Θέλει αγάπη. Κι ας μην μπορεί να την προσδιορίσει. Κι ας μην είναι καθόλου βέβαιη ότι θα την βρει κάπου αλλού.
Μία άλλη γυναίκα ζητά από την σύντροφό της να χωρίσουν γιατί δεν υπάρχει πλέον αγάπη μεταξύ τους. Η σύντροφος εξοργίζεται αλλά τελικά το δέχεται με την προϋπόθεση ότι η ερωμένη της θα της επιστρέψει το κομμάτι της αγάπης που της έδωσε.

Μία γραμματέας πιστεύει ότι ο προϊστάμενός της την εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά το προηγούμενο βράδυ που είχαν μεθύσει. Δεν θέλει να τον καταγγείλει αλλά να τον ευχαριστήσει για τον πόθο που ξύπνησε μέσα της αλλά εκείνος αρνείται ότι συνέβη το παραμικρό μεταξύ τους.
Ένας άντρας ζητά από μία πόρνη με την οποία συνευρίσκεται επί χρόνια να διακόψουν τις επαφές τους γιατί βρήκε μία γυναίκα για «σοβαρό δεσμό». Της προτείνει λεφτά ως αποζημίωση (που θα τον χάσει από πελάτη) αλλά εκείνη τα αρνείται και απαιτεί ως αποζημίωση να έρχεται κάθε βράδυ και να τρώνε μαζί.

Λίγο πριν τον γάμο της, μία γυναίκα ανακαλύπτει ότι ο μέλλοντας σύζυγός της είχε φιλήσει «κρυφά» στο παρελθόν και τις τέσσερις αδελφές της. Η γυναίκα αισθάνεται εξαπατημένη και ματαιώνει τον γάμο.
Οι γονείς ενός αγοριού κατηγορούν τον δάσκαλο του παιδιού τους ότι το κακοποίησε σεξουαλικά. Ο δάσκαλος αντιγυρίζει τις καταγγελίες ότι εκείνοι κακοποιούν το παιδί τους επειδή δεν του προσφέρουν αγάπη.
Ένας άντρας επισκέπτεται καθημερινά την γυναίκα του που νοσηλεύεται με αλτσχάιμερ σε ίδρυμα. Κάθε φορά καταβάλει σισύφεια προσπάθεια να την πείσει ότι είναι ο άντρας της αλλά εκείνη δεν μπορεί να τον πιστέψει.
Μία ψυχικά ασθενής αρνείται να κάνει έκτρωση, όπως της ζητά ο γιατρός, κι ας είναι προφανές ότι δεν είναι σε θέση να μεγαλώσει ένα παιδί μόνη της, πόσο μάλλον που ο πατέρας του είναι ακόμα πιο προβληματικός από εκείνη.
Μία πόρνη κατεβάζει την ταρίφα της για να συνευρεθεί με περαστικούς… Ένας φτωχός θα μπει στο παζάρι… Ένας πλούσιος θα προκαλέσει το τέλος της «ζητιάνας του έρωτα»…

Η αγάπη στο έργο του Πομερά είναι απροσδιόριστη (γυναίκα που θέλει να χωρίσει), εγωιστική (δίνω – παίρνω στη σχέση των δύο γυναικών), μονομερής (γραμματέας – προϊστάμενος), συμφεροντολογική (πόρνη – τακτικός πελάτης), ανειλικρινής (γαμπρός – πέντε αδελφές), υποκριτική (γονείς – δάσκαλος), μάταιη (άντρα – γυναίκα με αλτσχάιμερ), παράλογη (γυναίκα – έκτρωση), φτηνή, ταπεινή και σκληρή (πόρνη – πελάτες).
«Την ευτυχία πρέπει να την ψάχνεις μέσα σου και όχι στην αγάπη», καταλήγει  στο μανιφέστο του ο Ποεμερά, «η αγάπη είναι αρρώστια, είναι ορμονική διαταραχή, είναι… χαμένος χρόνος!».
Μα πραγματικά είναι; Δεν αγάπησε ποτέ τον Έκτορα η Ανδρομάχη; Μάταια αυτοκτόνησαν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα; Δεν έπρεπε να ταλαιπωρηθούν ο Τριστάνος και η Ιζόλδη; Κακώς θάφτηκε ζωντανή η Αΐντα με τον Ρανταμές;
Κι αν η αγάπη ήταν πραγματικά μία απάτη του ανθρώπινου πολιτισμού των τελευταίων 3.000 χρόνων, με τι, αλήθεια, θα την αντικαταστήσουμε;

Υ.Γ. Ξαναπήγα στην παράσταση φέτος, διέκρινα τις ίδιες σκηνοθετικές αρετές (μάλιστα η αλλαγή κάποιων σκηνών, όπως του ζευγαριού που ψάχνει για νταντά, ενώ δεν έχει παιδί, έδωσαν καλύτερο ρυθμό), οι ηθοποιοί είναι και πάλι εξαιρετικοί, αλλά χειροκρότησα και φέτος, κρατώντας την ίδια απόσταση από το έργο. Πηγαίνετε να δείτε τις «Κορέες» του Μαστοράκη στο θέατρο Τέχνης- είναι πραγματικά καλή παράσταση – αλλά μην υπογράψετε το μανιφέστο του Πομερά. Υπάρχει η αγάπη. Όσο δύσκολα κι αν την ανακαλύπτεις στις ημέρες μας…

Δημήτρης Καλαντζής

http://tospirto.net/opinions/32269

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr