Home Greek News ΝΕΟ ΡΕΖΙΛΙΚΙ ΤΣΙΠΡΑ! Στον “αέρα” εκσυγχρονισμός F-16 και φρεγάτες Fremm-Το Παρίσι δεν θα νοικιάσει φρεγάτες στην Ελλάδα

ΝΕΟ ΡΕΖΙΛΙΚΙ ΤΣΙΠΡΑ! Στον “αέρα” εκσυγχρονισμός F-16 και φρεγάτες Fremm-Το Παρίσι δεν θα νοικιάσει φρεγάτες στην Ελλάδα

by _
0 comment 161 views

ΝΕΟ ΡΕΖΙΛΙΚΙ ΤΣΙΠΡΑ! Στον “αέρα” εκσυγχρονισμός F-16 και φρεγάτες Fremm-Το Παρίσι δεν θα νοικιάσει φρεγάτες στην Ελλάδα

Στον “αέρα” φαίνεται να είναι ο εκσυγχρονισμός των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμφωνία για τις φρεγάτες Fremm.

Όλοι περίμεναν μόλις ανακοινώθηκε η απογευματινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ότι η τελική συμφωνία ήταν κοντά.

Ωστόσο, με την ολοκλήρωση της τετράωρης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ και την ανακοίνωση του Μαξίμου δεν υπήρχαν οι ανακοινώσεις που αναμένονταν.

Όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, “η συζήτηση θα συνεχιστεί”. Είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί πολύ σύντομα, αφού στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία για να δοθεί απάντηση από την ελληνική πλευρά για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Ίδια παραμένει η κατάσταση και για τις φρεγάτες Fremm. Το μόνο που αποφασίστηκε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι η συμφωνία τεχνικής υποστήριξης των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27.

Για τις φρεγάτες Fremm η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Από τη μία ο ίδιος ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης έχει ανακοινώσει ότι γίνονται συζητήσεις και από τη Γαλλία μεταδίδεται άλλο κλίμα. Το ίδιο που υπάρχει και στο ΥΠΕΘΑ, όπου άλλες πηγές εκτός αυτών του ΑΝΥΕΘΑ αναφέρουν ότι το θέμα Fremm είναι “θεωρητικό”. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro γράφει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα “παραχώρησης” πλοίων στο ελληνικό ΠΝ.

Πηγή: Militaire.gr

Το Παρίσι δεν θα νοικιάσει φρεγάτες στην Ελλάδα

Έντονα ερωτήματα προκαλούν δημοσιεύματα στα γαλλικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί διαψεύδει ότι η Γαλλία θα μισθώσει το καλοκαίρι δύο φρεγάτες τύπου FREMM στην Ελλάδα.

Η ιστοσελίδα Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, αναφέρει ότι η Γαλλίδα υπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχώρησης των δύο φρεγατών -αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας- καθώς εκτιμάται ότι με την παραχώρηση των φρεγατών θα αποδυναμωνόταν η επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Παρλί βρέθηκε την Παρασκευή στην Τουλόν για να συναντήσει τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που μετείχαν στην πρόσφατη επιχείρηση στη Συρία και όπως μεταδίδουν η εφημερίδα La Tribune και το τρίτο δίκτυο της γαλλικής τηλεόρασης France 3, δεν τίθεται, σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό, θέμα χρονομίσθωσης για δύο γαλλικές φρεγάτες.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η La Τribune μιλά μάλιστα για παρανοήσεις μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα ανακοινώνει ότι θα νοικιάσει αυτό το καλοκαίρι για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία. Στηρίζεται σε τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι “δεν υπάρχει είδηση, αν και φυσικά είμαστε διαθέσιμοι στους Έλληνες φίλους μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο στενά”. Διευκρινίζεται ότι η Γαλλία δεν έχει αναλάβει δέσμευση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ειδικά επειδή το Πολεμικό Ναυτικό δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να δανείσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα».

Να σημειωθεί ότι χθες συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την αμυντική θωράκιση της χώρας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Ωστόσο, προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση, γνωστοποιώντας τα όσα συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ, δεν υπήρχε αναφορά στις γαλλικές φρεγάτες. Αναφερόταν μόνο ότι συζητήθηκαν «διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της αναβάθμισης των F-16». Ωστόσο δεν αναφέρει ότι ελήφθη απόφαση. Αντιθέτως, τονίζεται ότι «αποφασίστηκε η ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27».

iefimerida.gr

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr