Home Greek News Οι πύλες της Θράκης στα πόδια του Ερντογάν, δια χειρός Τσίπρα…

Οι πύλες της Θράκης στα πόδια του Ερντογάν, δια χειρός Τσίπρα…

by _
0 comment 126 views

Οι πύλες της Θράκης στα πόδια του Ερντογάν, δια χειρός Τσίπρα…

«Ο Ερντογάν θα επισκεφτεί τη Θράκη… μέσω Αθήνας!»

Η Αθήνα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της Θράκης στον… «σουλτάνο» Ταγίπ
Ο Πρέσβης επί τιμή Γιάννης Κοραντής σχολιάζει την επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα σε σχέση με την ανεπίσημη επίσκεψή του στη Θράκη

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και Ε.Ε. επειδή πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι σχέσεις της γείτονος και τη Δύση έχουν διαρραγεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ παράλληλα έχει αναβαθμιστεί αισθητά η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας

Σχολιάζοντας την έλευση του Τούρκου προέδρου ο πρέσβης επί τιμή Γιάννης Κοραντής εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο αυτή μπορεί να επιφέρει μια θετική εξέλιξη για τα εθνικά μας θέματα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο ο Ερντογάν να χρησιμοποιεί ως βατήρα το ανεπίσημο πρόγραμμά του για να διασπείρει μηνύματα αλληλεγγύης στους «τούρκους αδελφούς» της Θράκης.

Σε μία περίοδο που όλα είναι ρευστά πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστεί αυτή την επίσκεψη η ελληνική κυβέρνηση , τι θα πρέπει να προσέξει περισσότερο και που θα πρέπει να φτάσουν οι συνομιλίες για οποιοδήποτε θέμα;

Είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου ύστερα από 65 χρόνια και εύλογα κανείς θα έπρεπε να περιμένει ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα εξαιρετικά σημαντικά. Προβληματίζομαι για τον χρόνο αυτής της επίσκεψης και για την σκοπιμότητα της. Ως προς τον χρόνο, είναι σαφές ότι ο κ. Ερντογάν βρίσκεται στη γωνία από τις ΗΠΑ, από την Ε.Ε, προσδοκά εύλογα να διατηρήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας και επαφής με την Ε.Ε μέσω Ελλάδας.
Δεν είμαι βέβαιος όμως ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος σε ό,τι αφορά εμάς.
Τι πάμε να κερδίσουμε; Έχουμε διαπιστώσει κάποια αλλαγή στην στάση της Ερντογανικής Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα;
Όλα παραμένουν όπως είχαν και το casus belli και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο και το Κυπριακό.
Στην Θράκη είχαμε πολύ πρόσφατα την επίσκεψη του αντιπροέδρου Χασάν Τσαβούσογλου που κατάγεται από την Ροδόπη και τα εξαιρετικά προσβλητικά και προκλητικά λόγια τα οποία χρησιμοποίησε.
Έχουμε το πελώριο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που είναι πάνω στο τραπέζι, που ναι μεν είχε μειωθεί σημαντικά ως συνέπεια της ευρωτουρκικής συμφωνίας του Μαρτίου, αλλά διαπιστώσαμε πως εδώ και μερικούς μήνες ξεκίνησε πάλι να αυξάνει η ροή αλλοδαπών παρανόμων από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα.
Συνεπώς, εμείς τι περιμένουμε; Θα συζητηθούν η ατμοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης- Θεσσαλονίκης, περισσότερες αεροπορικές πτήσεις, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Όλα αυτά είναι ζητήματα που μπορούν να συμφωνηθούν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο και δεν χρειάζεται να περιμένουμε να έρθει εδώ ένας τούρκος πρόεδρος για να συμφωνηθούν όλα αυτά τα θέματα.

Δεν ξέρουμε τι θα συζητηθεί κατά βάθος και κρατάμε κάποια επιφύλαξη για τα αποτελέσματα αυτών των επαφών…

Εγώ προσωπικά κρατάω μεγάλη επιφύλαξη για τα αποτελέσματα αυτών των επαφών, γιατί όταν έρχεται μετά από 65 ολόκληρα χρόνια πρωθυπουργός Τούρκος στην Ελλάδα, εύλογα περιμένει κανείς κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Εκτός κι αν υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε και ανακοινωθεί μετά φανών και λαμπάδων. Αν είναι κάτι θετικό, θα είμαι ο πρώτος που θα το χαιρετήσω.

Λέγεται από ορισμένες πλευρές ότι δεν αποκλείεται να έχουμε μια συμφωνία σε εμπορικό επίπεδο ή μια στενότερη συνεργασία και το τι θα γίνει για να περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών τα νησιά. Αυτό πόσο πιθανό είναι αλήθεια;

Οτιδήποτε θετικό προκύψει προς μία κατεύθυνση για να κλείσει το μεταναστευτικό, το προσφυγικό κύμα ή μέτρο συμφωνηθεί , σε όποια απόφαση καταλήξουν οι δύο πλευρές προς αυτή την κατεύθυνση και είναι θετικό, ασφαλώς θα πρέπει να χαιρετηθεί.
Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε και όχι η Τουρκία. Ασφαλώς θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Στο μέτρο όμως που είμαστε σε μια ελεύθερη οικονομία, η από ελληνικής πλευράς προς την Τουρκία, είναι θέμα εξαγωγέων ιδιωτών. Δεν αποφασίζει το κράτος, αλλά το μόνο που μπορεί να κάνει είναι μια πολιτική ενθάρρυνση ή να λάβει νομοθετικά μέτρα ενθάρρυνσης των εξαγωγών προς κάθε κατεύθυνση.
Από την άλλη πλευρά είναι ευπρόσδεκτες οι επενδύσεις από το εξωτερικό απ΄ όπου και να προέρχονται . Με την ίδια σκέψη θα έλεγα και τις επενδύσεις τις προερχόμενες από την Τουρκία, υπό την σαφή όμως προϋπόθεση ότι αυτές δεν αφορούν ζωτικούς για την εθνική ασφάλεια και κυριαρχία χώρους, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια , οι μαρίνες, τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία ή άλλα συναφή. Συνεπώς, ναι, πρέπει να ενθαρρυνθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών , λαμβανομένου υπόψιν του διακριτού ρόλου και της διακριτής θέσης εκάστου των δύο ηγετών.

Είναι μια ευκαιρία να βάλουμε κι εμείς ορισμένα ζητήματα, γιατί τις περισσότερες φορές η Τουρκία βάζει την δική της ατζέντα και εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις, προσπαθώντας να απαντήσουμε στις προκλήσεις. Είναι μια ευκαιρία η επίσκεψη Ερντογάν να περάσουμε στην αντίπερα όχθη με αυτή την επίσκεψη λίγο διαφορετικά;

Η κάθε επαφή με τους Τούρκους γείτονές μας πρέπει να είναι αφορμή για να θέτουμε χωρίς υστερίες και λαϊκισμούς τα ζητήματα που μας απασχολούν και είναι τα διμερή, η λαθρομετανάστευση, τα παλαιά και επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τον ελληνισμό της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Ασφαλώς θα πρέπει να θέτουμε και το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με μια σαφή αντίληψη ότι αυτή δεν είναι ένα διμερές ελληνοτουρκικό θέμα το οποίο αφορά τον ρόλο της Ορθοδοξίας. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και αφορά πρωτίστως την ανάγκη και την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται διεθνείς κανόνες και συνθήκες ελευθερίας.

Υπάρχει περίπτωση αυτή η επιλογή να ενοχλήσει ορισμένες πλευρές, τώρα που είμαστε σε μια περίοδο που η Τουρκία δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία. Υπάρχει ο κίνδυνος να ενοχληθούν ορισμένοι από την στάση της Αθήνας;

Στο τραπέζι έχουμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στη Τουρκία, η αναγγελία ότι μετέφερε πρόσκληση προς τον κ Ερντογάν για να επισκεφθεί στην Ελλάδα, συνεπώς, εύλογο είναι να φανταστώ ότι δεν έπεσαν απ΄ τα σύννεφα οι υπερατλαντικοί φίλοι μας με την έλευση Ερντογάν. Διότι προσοχή. Άλλο η Τουρκία, άλλο ο Ερντογάν. Για τις ΗΠΑ η Τουρκία θα παραμείνει ένα μαγαζί γωνία και ένας δίαυλος επικοινωνίας.
Σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., ίσως η ελληνική πλευρά μεταδώσει κάποιες ευρωπαϊκές απόψεις σε ό,τι αφορά την δημοκρατία, την διεθνή συμπεριφορά, τις σχέσεις της με άλλες χώρες, την ανάγκη να υπάρχει ένα κράτος δικαίου και ίσως αυτό να τους βολεύει. Γεγονός παραμένει ότι εμείς πάμε ενάντια στο ρεύμα. Το 1990 η Ελλάδα κρατούσε την Τουρκία σε απόσταση, την ίδια ώρα που η Ευρώπη εμφανιζόταν να την αγκαλιάζει . Όταν μετά το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε στο Ελσίνκι το 1999 αντιστράφηκαν οι όροι και άρχισε η προσέγγιση Ελλάδας- Τουρκίας, φτάσαμε με την εξέλιξη των πραγμάτων στο σημερινό σημείο, η Ευρώπη να είναι αποστασιοποιημένη από την Τουρκία κι εμείς να είμαστε οι πρώτοι φίλοι της.
Παρατηρώ ότι είναι οξύμωρο να εμφανιζόμαστε ως υπέρμαχοι της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και από την άλλη πλευρά να κάνουμε διμερείς ή συλλογικές διαμαρτυρίες και διαβήματα προς την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ για την στάση της Τουρκίας έναντι ημών, τις παραβιάσεις κλπ.

Κάποιοι φοβούνται πως αυτό μπορεί να συνεχιστεί και με μια ενδεχόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στη Θράκη και εκεί υπάρχει η διαμαρτυρία 22 φορέων που δεν θέλουν να επισκεφθεί την περιοχή ο Ερντογάν, επειδή γνωρίζουν ποιο είναι το κλίμα που θέλει να διαμορφώσει.

Δεν έχουν άδικο αυτοί οι φορείς, γιατί η πείρα καταδεικνύει πως κάθε φορά που τούρκοι επίσημοι επισκέπτονται την Θράκη, προσθέτουν ένα λιθαράκι στις προκλήσεις. Τολμώ να πω και μακάρι να κάνω λάθος, πως ο βασικός σκοπός του κ Ερντογάν ερχόμενος εδώ, δεν είναι να έρθει και να συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό, είναι να πάει στην Θράκη. Και επειδή δεν μπορεί να το κάνει επισήμως, υποχρεωτικά πηγαίνει μέσω της Αθήνας.
Μπορεί να ακούγεται κυνικό, όμως θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να ξεκαθάριζε η ελληνική πλευρά σταράτα, ότι αν θέλετε κ Ερντογάν στην Αθήνα, να πάτε να επισκεφθείτε την Κέρκυρα, τη Καλαμάτα, το Πήλιο. Στην Θράκη, όμως δεν θέλουμε να πάτε, γιατί έτσι θέλουμε.
Άραγε θα το δεχόταν ο κ Ερντογάν; Άποψή μου είναι πως όχι.
Αν και εμείς ήδη δεν θα τολμούσαμε να το πούμε.

Μπορεί να επιβάλλει μια χώρα που φιλοξενεί έναν ηγέτη το πρόγραμμα ή σέβεται την επιθυμία του;

Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει ένας ξένος επισκέπτης ερχόμενος εδώ. Εάν πράγματι η επιθυμία του ξένου ηγέτη είναι πέρα από το επίσημο πρόγραμμα και επίσημες συνομιλίες να επισκεφθεί και άλλα μέρη της χώρας στην οποία μεταβαίνει ως ανεπίσημο μέρος του προγράμματος του, δεν δημιουργεί πρόβλημα.
Είναι αυτονόητο όμως πως η συμπεριφορά του ηγέτη στην φάση αυτή της επισκέψεώς του θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Αν χρησιμοποιεί όμως το ανεπίσημο μέρος της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ως βατήρα για εξαπολύσει πολιτικά μηνύματα προς τους «τούρκους αδελφούς του», να διακηρύξει, όπως έκανε πολύ προκλητικά ο κ Τσαβούσογλου, ότι η μητέρα Τουρκία είναι στο πλευρό των τούρκων της Δυτικής Θράκης, αυτά δεν μπορούν να γίνουν δεκτά. Υπερβαίνουμε τα όρια.
Υπάρχει μια λογική διαπραγμάτευση στη ζωή προκειμένου να διευκρινιστούν τα περιγράμματα της επισκέψεως και τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει ο φιλοξενούμενος.

Πηγή εφημ. «Νέα Εγνατία Καβάλας»

 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
https://kostasxan.blogspot.gr/2017/12/blog-post_14.html

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr