Home Greek News Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις για τα Paradise Papers και το πώς Πάμπλουτοι Γλιτώνουν Φόρους στην Πλάτη σου

Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις για τα Paradise Papers και το πώς Πάμπλουτοι Γλιτώνουν Φόρους στην Πλάτη σου

by _
0 comment 107 views

Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις για τα Paradise Papers και το πώς Πάμπλουτοι Γλιτώνουν Φόρους στην Πλάτη σου 

Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Mε πληροφορίες από το VICE News

Ενάμιση χρόνο μετά τη δημοσίευση των Panama Papers, μία νέα ομάδα 13,4 εκατομμυρίων εγγράφων με το όνομα Paradise Papers δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), αποκαλύπτοντας offshore τραπεζικές συναλλαγές περισσότερων από 120 πολιτικών και άλλων πλούσιων διάσημων σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στα έγγραφα υπάρχουν στοιχεία που εμπλέκουν τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου και δισεκατομμυριούχο, Wilbur Ross, με μία εφοπλιστική εταιρεία που συνεργάζεται με τον γαμπρό του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin. Στα έγγραφα εμπλέκονται και η Βασίλισσα της Αγγλίας, καθώς και ο frontman των U2, Bono.

Τα Paradise Papers είναι η τελευταία διαρροή εγγράφων που αποκαλύπτουν τραπεζικές συναλλαγές offshore εταιρειών, οι οποίες επιτρέπουν σε δισεκατομμυριούχους να αποκρύψουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, για να αποφύγουν την πληρωμή φόρων. Αυτός ο τεράστιος αριθμός αρχείων, που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη δικηγορική εταιρεία Appleby με έδρα τις Βερμούδες, αποκαλύπτει σχέσεις offshore εταιρειών με μέλη, συμβούλους και υποστηρικτές της κυβέρνησης Trump. Ακόμη, αποκαλύππτει διασυνδέσεις μεταξύ ενός μεγάλου επενδυτή του Twitter και του Facebook με ρωσικές εταιρείες που ελέγχονται από την κυβέρνηση Putin. Όπως συνέβη με τα Panama Papers, τα Paradise Papers πρόκειται προκαλέσουν μία σειρά δικαστικών ερευνών που μπορεί να κρατήσουν πολλούς μήνες. Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της έρευνας:

Συνεργασία με τον γαμπρό του Putin

Ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, που για πολλά χρόνια υπήρξε στενός συνεργάτης του προέδρου Trump σε επιχειρηματικό επίπεδο, φέρεται να διατηρεί μέχρι σήμερα επενδύσεις σε μία εφοπλιστική εταιρεία που έχει σημαντικές σχέσεις με τον γαμπρό του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, έναν πολύ ισχυρό Ρώσο ολιγάρχη που έχει χαρακτηριστεί από την Guardian ως «φιλαράκι του Putin».

Ο Ross εκχώρησε πολλές από τις επενδύσεις του όταν μπήκε στην κυβέρνηση Trump, υποστηρίζοντας με πάθος την ατζέντα του προέδρου που έλεγε «Πρώτα η Αμερική» (America First). Όμως τώρα τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο Ross διατήρησε μία επένδυση πολλών εκατομμυρίων στη Navigator Holdings, μία εφοπλιστική εταιρεία που κάθε χρόνο κερδίζει εκατομμύρια μεταφέροντας αέριο για λογαριασμό της ρωσικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας Sibur. Ανάμεσα στους ιδιοκτήτες της Sibur είναι και ο γαμπρός του Putin, Kirill Shamalov, καθώς και και ο Gennady Timchenko, ένας από τους καλύτερους φίλους του Ρώσου προέδρο

Πριν μπει στην αμερικανική κυβέρνηση, η περιουσία του Ross υπολογιζόταν σε εκατομμύρια δολάρια. Η εμπλοκή του στα Paradise Papers είναι άλλο ένα παράδειγμα των σύνθετων μεθόδων που χρησιμοποιούν πολλοί πάμπλουτοι για να γλιτώσουν φόρους και ουσιαστικά αναιρεί τη λαϊκιστική υπόσχεση του Trump, που προεκλογικά είπε ότι δεν θα επτρέψει στην οικονομική ελίτ να εκμεταλλεύεται τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Ένας εκπρόσωπος του Ross είπε στους New York Times ότι ο Υπουργός Εμπορίου «απεκδύθηκε από οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά σε υπερπόντια πλοία και έχει υποστηρίξει τις κυρώσεις της (αμερικανικής) κυβέρνησης που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τη Βενεζουέλα».


[VICE Video] Τα Panama Papers και τα νέα Στοιχεία για την Ελλάδα

Παρακολουθήστε όλα τα βίντεo του VICE, μέσω της νέας σελίδας VICE Video Greece στο Facebook.


Το σκάνδαλο με το Facebook και το Twitter

Τα Paradise Papers συνδέουν τη ρωσική κυβέρνηση και με επενδύσεις στο Facebook και το Twitter, μέσω του Αμερικανορώσου δισεκατομμυριούχου και επιχειρηματία της Silicon Valley, Yuri Milner.

Τα αρχεία δείχνουν ότι δύο ελεγχόμενες από το Κρεμλίνο επιχειρήσεις -η Τράπεζα VTB και η πολυεθνική Gazprom- συνεργάστηκαν με το επενδυτικό fund του Yuri Milner, DST Global, με σκοπό να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στο Facebook και το Twitter. Το 2011, η Τράπεζα VTB πλήρωσε 191 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει μερίδιο στο Twitter και μία θυγατρική της Gazprom χρηματοδότησε μία εταιρεία που συνεργάστηκε με την DST Global για ένα επιχειρηματικό deal με σκοπό την απόκτηση μεριδίου στο Facebook. Σύμφωνα με τους New York Times, τα fund του Milner ήλεγχαν πάνω από το 8% του Facebook και 5% του Twitter πριν πωλήσουν στη συνέχεια τα μερίδιά τους. Αν και φαίνεται ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε το μερίδιό της στο Facebook και το Twitter για να επηρεάσει την πολιτική αποφάσεων αυτών των social media, οι αποκαλύψεις έρχονται εν μέσω της έρευνας των αμερικανικών αρχών για το αν, πώς και κατά πόσο η Ρωσία χρησιμοποίησε τα social media για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, που έφεραν τον Trump στο οβάλ γραφείο.

Το Facebook, το Twitter, και η DST Global δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του VICE News για ένα άμεσο σχόλιο των διαρροών. Σε μία συνέντευξη με το ICIJ, ο Milner υποστήριξε ότι οι ελεγχόμενες από τη ρωσική κυβέρνηση εταιρείες ήταν παθητικοί επενδυτές και ότι «τότε ούτε που ήξερα ότι η Τράπεζα VTB ήταν απλώς άλλος ένας επενδυτής για εμάς».

God (Offshore) Save the Queen

Σύμφωνα με τα Paradise Papers, 13 εκατ. δολάρια (10 εκατ. λίρες Αγγλίας) από την ιδιωτική περιουσία της Βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ Β’, επενδύθηκαν σε offshore και, συγκεκριμένα, σε fund των Νήσων Κάιμαν και των Βερμούδων. Η παραπάνω δραστηριότητα δεν είναι παράνομη, ούτε έχει αποδεχθεί ότι η Βασίλισσα έχει αποφύγει την πληρωμή φόρων, ωστόσο εγείρονται ερωτήματα γύρω από το εάν ένας τόσο κορυφαίος αξιωματούς μπορεί να κάνει επενδύσεις σε offshore εταιρείες.

O Bono των U2

Τα Paradise Papers εμπλέκουν και τον frontman των U2, Bono, αφού φαίνεται ότι χρησιμοποίησε μία εταιρεία με έδρα τη Μάλτα για να αγοράσει μερίδιο σε εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία. Ο τραγουδιστής, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Paul Newson, ήταν επενδυτής στη μαλτέζικη εταιρεία Nude Estates, που αγόρασε το εμπορικό κέντρο Aušra για το ποσό των 5,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η Μάλτα είναι μία χώρα με εξαιρετικά χαμηλή φορολογία και το ποσοστό φόρου στα κέρδη ξένων επιχειρηματιών είναι μόλις 5%. Ακόμη, το 2012, το εμπορικό κέντρο μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Nude Estates 1, που έχει έδρα το βρετανικό νησί Guernsey, στο οποίο δεν υπάρχει κανένας φόρος επί των κερδών μίας επιχείρησης.

Η εκπρόσωπος του Bono είπε στην Guardian: «Ο Bono ήταν ένας παθητικός επενδυτής με μειοψηφικό πακέτο στη Nude Estates Malta ΕΠΕ, μία εταιρεία που ήταν νόμιμα καταχωρημένη στη Μάλτα, μέχρι τη στιγμή που διαλύθηκε εθελούσια το 2015. Η Μάλτα είναι μία αξιόπιστη χώρα που εντάσσεται στη δικαιοδοσία της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι ο τραγουδιστής ήταν ένας παθητικός επενδυτής με μειοψηφικό πακέτο και στην εταιρεία στο νησί Guernsey, η οποία συνδέθηκε με το εμπορικό κέντρο Aušra το 2012. Ο Bono δεν προχώρησε σε κανενός είδους αυτοκριτική ή απολογία μετά τις αποκαλύψεις. Το 2015, είχε πει ότι οι U2 «πλήρωσαν μία περιουσία σε φόρους», ενώ μία παλαιότερη απόφαση του συγκροτήματος να μεταφέρει κάποιες δραστηριότητές του στην Ολλανδία, ήταν, όπως είπε ο Bono, απλώς η προσπάθεια «μερικών έξυπνων ανθρώπων που δουλεύουν για εμάς και προσπαθούν να φορολοηθούμε λογικά».

https://www.vice.com/gr/article/a37jbe/osa-prepei-na-gnwrizeis-gia-ta-paradise-papers-kai-to-pws-pamploytoi-glitwnoyn-foroys-sthn-plath-soy

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr