Home Greek News Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση

Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση

by _
0 comment 143 views

Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση

Ξεκινούν από τη Δευτέρα οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, την πρώτη ημέρα οι θεσμοί θα δούν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και επί τάπητος θα τεθούν τα δημοσιονομικά. Συγκεκριμένα, στις 3 το μεσημέρι θα γίνει μια συνολική επισκόπηση/προοπτική για το 2017 και το 2018, ενώ στις 5 και μισή το απόγευμα θα συζητηθεί η διαχείριση. Μέσα τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η πορεία των εσόδων, η καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η εμπλοκή στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και η καθυστέρηση στην αξιολόγηση του Δημοσίου, αναφέρει το newmoney.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της βδομάδας και θεωρούν ότι είναι εφικτός ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ σε κάθε περίπτωση θέλουν το θέμα να έχει τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, το ΔΝΤ, θέλει πρώτα να δει τα στοιχεία του πλεονάσματος και εφόσον υπάρχει θετική υπέρβαση θα ήθελε τα χρήματα αυτά να δοθούν σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα δηλαδή για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και όχι σαν «δώρο» σε 1 εκατομμύριο δικαιούχους έστω και αν είναι χαμηλού εισοδήματος.

Επίσης αρνητικό ρόλο αναμένεται να παίξει και το ότι στις ημέρες που προηγήθηκαν τα τεχνικά κλιμάκια διαπίστωσαν ότι η απόκλιση από το φετινό στόχο των εσόδων θα φτάσει τα 800 – 900 εκατ. ευρώ αντί των 550 εκατ. ευρώ που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών ενώ το «πλεόνασμα» των 2 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό σύστημα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ μικρότερο. Αν δεν αλλάξει αυτό τις επόμενες μέρες, το υπερ-πλεόνασμα του 2017 συρρικνώνεται από τα 823 εκατ. ευρώ.

Η διαπραγμάτευση ξεκινάει πάντως με την Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει μόλις 15-20 προαπαιτούμενα από το σύνολο των 95 κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση να έχει ολοκληρωθεί το 80% των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου είναι πλέον εξαιρετικά φιλόδοξος αν όχι άπιαστος.

Πηγή:

Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr