Home Greek News Σοκ στην Αθήνα και στην Ευρώπη από τη συμφωνία μαμούθ 2,4 δισ. δολαρίων για τα F-16

Σοκ στην Αθήνα και στην Ευρώπη από τη συμφωνία μαμούθ 2,4 δισ. δολαρίων για τα F-16

by _
0 comment 141 views

Σοκ στην Αθήνα και στην Ευρώπη από τη συμφωνία μαμούθ 2,4 δισ. δολαρίων για τα F-16

Σοκ έχει προκαλέσει στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες με αφορμή την συμφωνία Τραμπ-Τσίπρα στην Ουάσινγκτον για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ένα «βαρύ» οικονομικό πακέτο 2,4 δισ. που επιβεβαιώθηκε και από την Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 2,404 δισ. όσο και αν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επιχείρησε να «διορθώσει» τον πρόεδρο των ΗΠΑ με ανάρτησή του στο Twitter υποστηρίζοντας ότι τα 2,4 δισ. δεν αφορούν στην αναβάθμιση των F-16, η οποία θα κοστίσει μόλις 1,1 δισ και τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν σε προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA η Ελλάδα ζήτησε την αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε F-16 Block V και αυτό θα περιλαμβάνει όλο τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και φυσικά τα σύγχρονα ραντάρ APG-83 AESA, ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS), έναν εξομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων εξομοιωτών της ΠΑ σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμός υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά, κλπ.

Συνολικά, η συμφωνία με τις ΗΠΑ περιλαμβάνει περισσότερα από 120 αεροσκάφη.

Όπως επισημαίνεται επίσης ο βασικός εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin που εδρεύει στο Τέξας ενώ όσον αφορά τα αντισταθμιστικά ωφέλη επισημαίνεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφονίας του εργολάβου και της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αγορά αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με την βελτίωση των δυνατοτήτων άμυνας μιας συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο πλανητάρχης τόνισε ότι μέσω της αναβάθμισης θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, κάτι που είναι πολύ θετικό για την οικονομία της.

Αυτό δεν αποκλείει να θεωρηθεί ως sub-contractor η ΕΑΒ σε δεύτερη φάση, αλλά η αναφορά «The proposed sale will require the assignment of approximately 3-5 additional U.S. Government or contractor representatives to Greece», σε αυτή τη φάση, δεν αφήνει πολλά περιθώρια τέτοιας ερμηνείας.

Ο αριθμός 3-5 είναι πολύ μικρός για την επίβλεψη τέτοιων εργασιών. Κατά την διάρκεια των επικείμενων διαπραγματεύσεων δεν αποκλείεται βέβαια να συμφωνηθεί τελικά η πραγματοποίηση των εργασιών να γίνει στην ΕΑΒ.

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο μπορεί τελικά να μην γίνει αυτό, είναι η μείωση του κόστους του προγράμματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση απαιτείται η μεταφορά τεχνογνωσίας, κάτι που κοστίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν ξεκινήσουν οι επίσημες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον των δημοσιογράφων στο Οβάλ γραφείο , ο κ. Τραμπ έσκυψε προς την πλευρά του κ. Τσίπρα και του είπε: «Φαίνεται ότι κάνετε τεράστια («tremendous» ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε) πρόοδο… Τεράστια!».

Tζανακόπουλος: 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος 10-15 ετών, υπερβολική η φασαρία

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά πήρε στήριξη για ανάπτυξη, επενδύσεις και χρέος.

Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 συνολικού ύψους 2,4 δισ. τονίζοντας ότι είναι επωφελής για την Ελλάδα και αναγκαία για να μην απαξιωθεί ο υφιστάμενος στόλος και πρόσθεσε ότι η πραγματική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό θα είναι 1,1 δισ σε βάθος 10-15 ετών.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, στην οποία χαίρομαι που επιμένουν όλοι τόσο πολύ, αποτελεί καταρχήν μία αναγκαία συμφωνία για να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροπλάνων για τον οποίο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που έκλειναν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ.

Σε ότι αφορά το κόστος αυτής της αναβάθμισης, σε ότι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό θα είναι ύψους 1,1 δισ., το σύνολο βεβαίως της συμφωνίας είναι 2,4 δισ. αλλά αυτά δεν επιβαρύνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου. Το 1,1 δισ. θα επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό σε ένα βάθος 10ετίας, 15ετίας.

Και ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Νομίζω, λοιπόν, ότι πρόκειται για μία συμφωνία η οποία είναι επωφελής, στο βαθμό βεβαίως που την εντάσσουμε στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δηλαδή στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας και εκτιμώ ότι όλη η φασαρία που έχει γίνει είναι ολίγον υπερβολική».

Κικίλιας: Απαιτείται άμεση ενημέρωση της Βουλής για όλες τις πτυχές της συμφωνίας

«Η Κυβέρνηση οφείλει, το ταχύτερο δυνατόν, να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, καθώς το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος»αναφέρει σε δήλωση του ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με την αναβάθμιση των F-16.

Όπως είπε, «η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επιβεβλημένη.

Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της Κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα και οι αντιφατικές διαρροές του κ. Καμμένου, δείχνουν έλλειμμα προετοιμασίας, μεγάλη προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες.

Η Κυβέρνηση οφείλει, το ταχύτερο δυνατόν, να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, καθώς το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος. Η ελληνική κοινωνία, περισσότερο από ποτέ, απαιτεί απόλυτη διαφάνεια».

https://www.lykavitos.gr/archives/484240

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr