Home Greek News «Σαφάρι» Τσίπρα στις ΗΠΑ για επενδύσεις χωρίς τους αρμόδιους υπουργούς

«Σαφάρι» Τσίπρα στις ΗΠΑ για επενδύσεις χωρίς τους αρμόδιους υπουργούς

by _
0 comment 175 views

Πηγή: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Σαφάρι» Τσίπρα στις ΗΠΑ για επενδύσεις χωρίς τους αρμόδιους υπουργούς

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι επιτυχής εξαιτίας της στενής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, καθώς και της στενής ευθυγράμμισης των συμφερόντων των δύο χωρών στις παγκόσμιες υποθέσεις, είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του  (Greek News). Ο πρέσβης είναι απολύτως εύλογο να λέει κάτι τέτοιο: πέρα της συνηθισμένης διπλωματικής αβρότητας.

H επίσκεψη Τσίπρα μπορεί, πράγματι, να αποδειχθεί επιτυχής για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ισχύει, όμως, το ίδιο και για την πλευρά της Ελλάδας; Εδώ, από επενδυτικούς κύκλους της χώρας εκφράζονται απορίες ως προς τη σύνθεση της αποστολής που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό. Και επισημαίνουν ότι οι συνοδοί υπουργοί, ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους, δεν έχουν ουδεμία σχέση με την οικονομία και τις επενδύσεις!

Ο πρωθυπουργός, τις μέρες που θα μείνει στις ΗΠΑ θα έχει ευρύ κύκλο επαφών: εκτός από τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της χώρας, θα συναντήσει και τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, ενώ θα πραγματοποιήσει επαφές με επιχειρηματίες, μέλη του Κογκρέσου, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, οργανώσεις και στελέχη της ελληνικής ομογένειας. Και εδώ αρχίζουν τα “περίεργα”. Ο Γ. Χουλιαράκης, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ, θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να συναντήσει, μαζί με τον Πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, την Κρ. Λαγκάρντ. Πλην, όμως, δεν συνοδεύει τον Αλ. Τσίπρα στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου –για ποιο λόγο άραγε έκαναν τέτοιο “λάθος”; Και είναι σίγουρα περίεργο ότι ο κ. Τσίπρας να συναντά επενδυτές χωρίς να τον συνοδεύει κάποιος από το οικονομικό επιτελείο. Οι υπουργοί που ταξίδεψαν μαζί του (Ν. Παππάς, Ν. Κοτζιάς, Π. Καμμένος, Τ. Κουίκ) δεν έχουν κανένα επενδυτικό ή αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο. Και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί, Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης, Δ. Παπαδημητρίου και Α. Χαρίτσης, βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον και όχι στο Σικάγο, όπου ήδη συνάντησε επενδυτές ο Πρωθυπουργός. Γιατί;

Απορίες δημιουργεί και η συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ. Προς τι; Το επιχείρημα ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στην επικεφαλής του Ταμείου που δεν μπορεί να εμπιστευτεί στο οικονομικό επιτελείο του καταρρίπτεται καθώς, έστω και την τελευταία στιγμή, θα παραβρίσκεται στη συνάντηση και ο κ. Χουλιαράκης. Κύκλοι της κυβέρνησης εξέφραζαν την απορία για τον λόγο της συνάντησης. Όπως τόνιζαν, δεν καταλαβαίνουν τους λόγους που ο κ. Τσίπρας διακινδυνεύει να εκτεθεί ο ίδιος προσωπικά, σε μια κίνηση που συμβολικά ακυρώνει τους υπουργούς του. Επισήμαιναν, ακόμα, ότι η συνάντηση μπορεί να λειτουργεί προς όφελος της κ. Λαγκάρντ, όμως, δεν δίνει κανένα “πόντο” στον κ. Τσίπρα. Εκτός, αν μετά τη συνάντησή τους, η κ. Λαγκάρντ ανακοινώσει κάτι μεγάλο: για παράδειγμα την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα της Ελλάδας! Δεν έχουμε, όμως, καμιά ένδειξη, όπως μας επεσήμαναν, για κάτι τέτοιο.

Τη στιγμή λοιπόν που ένας από τους πυλώνες της επίσκεψης Τσίπρα είναι οι επενδύσεις, και ειδικότερα η ενέργεια (ο άλλος πυλώνας, τα “εξοπλιστικά” καλύπτονται από την παρουσία Καμμένου), η απουσία στελέχους του οικονομικού επιτελείου είναι συμβολικά και πολιτικά αξιοπερίεργη. Σε αρκετά ελληνικά media, σε μια προσπάθεια να… δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, γράφηκε ότι Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου, Χαρίτσης και Χουλιαράκης είχαν πάει ως “προπομποί” του Τσίπρα. Αυτό όμως δεν ισχύει. Ακόμα, όμως, και να ίσχυε, δεν θα ήταν το ίδιο με το να μετείχαν. Απουσιάζει από τις συναντήσεις ο Ευ. Τσακαλώτος, ο άνθρωπος, δηλαδή, που για όλη την Ευρώπη, εδώ και πάνω από δύο χρόνια, είναι ταυτισμένος με την οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ, σε πολιτικοκομματικό επίπεδο, αν εξαιρέσουμε τον Ν. Παππά, κανένας από όσους υπουργούς συνοδεύουν τον Τσίπρα δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ!

Επικοινωνιακή αστοχία, λοιπόν; Σίγουρα, αλλά ίσως και κάτι παραπάνω. Μια πρώτη ένδειξη των συσχετισμών που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το θέμα, όμως, δεν είναι ενδοκυβερνητικό ούτε “ίματζ” μόνο. Σχετίζεται με την διεθνή αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, και γι’ αυτό είναι και σοβαρό.

http://www.cnn.gr/news/politiki/story/101734/safari-tsipra-stis-hpa-gia-ependyseis-xoris-toys-armodioys-ypoyrgoys#/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr