Home Greek News Κράτος-μπαταχτσής: Που χρωστάει τελικά 6,2 δισ. το Δημόσιο; (λίστα)

Κράτος-μπαταχτσής: Που χρωστάει τελικά 6,2 δισ. το Δημόσιο; (λίστα)

by _
0 comment 104 views

Κράτος-μπαταχτσής: Που χρωστάει τελικά 6,2 δισ. το Δημόσιο; (λίστα)

Τα περισσότερα από τα 6,2 δισ. ευρώ που έχει αφήσει απλήρωτα ως τον Αύγουστο το ελληνικό δημόσιο εντοπίζονται στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το οικονομικό επιτελείο βρέθηκε έτσι στην ανάγκη να τρέχει για να καλύψει μέχρι το τέλος του μηνός το χαμένο έδαφος, προκειμένου να μη τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των ληξιπροθέσμων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου δείχνουν ότι παρά τα δάνεια που έλαβε το καλοκαίρι η χώρα με αποκλειστικό σκοπό να αποπληρώσει χρέη του το δημόσιο, τα χρέη αυτά τελικά αυξήθηκαν αντί να μειωθούν από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο κατά σχεδόν 800 εκ. ευρώ, από 5,1 δισ. τον Ιούνιο σε τα 5,437 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 6,2 δισ. τον Αύγουστο.

Από τα 6,2 δισ. ευρω του Αυγούστου, χρέη ύψους 3,202 δισ. ευρώ αφορούσαν αποκλειστικά τις πληρωμές Νοσοκομείων (558 εκατ. ευρώ), Ασφαλιστικών Ταμείων(2,3 δισ. ευρώ) και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (335 εκατ. ευρώ).

Άλλα 2,113 δισ. ευρώ ήταν χρέη από εκκρεμείς επιστροφές φόρου, έναντι 1,52 δισ. τον Ιούλιο και 1,25 δισ. τον Ιούνιο.

Για την Κοινωνική Ασφάλιση, τα στοιχεία δείχνουν ότι:

Για τα χρέη 2,309 δισ. ευρω, το δημόσιο δεν είχε δώσει από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο ούτε 1 ευρώ επιχορήγηση για να πληρωθούν.

Εξ αυτών, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ είχαν φτάσει τον Αύγουστο στα 1,1 δισ. ευρώ.

Οι υπόλοιποι φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης χρωστούσαν 1,2 δισ. ευρώ.

Για πληρωμές εκκρεμών συντάξεων, το δημόσιο έδωσε 300 εκατ. ευρώ αλλά στους πραγματικούς δικαιούχους είχαν φτάσει μόλις 272 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη στα νοσοκομεία είχαν φτάσει στα 558 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν φτάσει στα 335 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται οι μεταφορές πιστώσεων προς τα Υπουργεία και οι επιχορηγήσεις προς τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που έγιναν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν έναντι των πιστώσεων αυτών, για «Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων».

Η ροή των πιστώσεων και των χρηματοδοτήσεων ξεκίνησε στα μέσα του μηνός Ιουλίου 2016.

Επίσης, περιλαμβάνονται οι χρηματοδοτήσεις και οι πληρωμές εκκρεμών επιστροφών φόρων.

Περιλαμβάνονται και οι επιχορηγήσεις προς τον ΕΦΚΑ για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Το σύνολο των οφειλών του 2016 (100 εκ. ευρώ) καλύφθηκε με συμψηφισμούς με οφειλές προς το Δημόσιο, δηλαδή δεν δαπανήθηκαν χρήματα.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr