Home Greek News Σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας: Η Ουάσινγκτον αναστέλλει τις εκδόσεις visa

Σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας: Η Ουάσινγκτον αναστέλλει τις εκδόσεις visa

by _
0 comment 132 views

Σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας: Η Ουάσινγκτον αναστέλλει τις εκδόσεις visa

Επικίνδυνη τροπή λαμβάνουν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας καθώς το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα τα προξενεία σε ολόκληρη τη χώρα αναστέλλουν τις διαδικασίες έκδοσης βίζα στο πλαίσιο επαναξιολόγησης της ασφάλειας της δέσμευσης της Τουρκίας στην προστασία του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού.

Η κίνηση των ΗΠΑ αποτελεί απάντηση στη σύλληψη, την εβδομάδα που πέρασε, Αμερικανού διπλωματικού υπαλλήλου στην Κωνσταντινούπολη για σχέσεις με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλεν. Η Ουάσινγκτον αρχικά καταδίκασε την ενέργεια των τουρκικών ως επιζήμια για τις διμερείς σχέσεις και τους δεσμούς με το NATO.

Πρόκειται όμως για σκληρή ενέργεια-μήνυμα στην Άγκυρα, αντίστοιχο του οποίου δεν έχουν στείλει ούτε η Γερμανία, ούτε η ΕΕ παρά τη διαρκή επιδείνωση των σχέσεων. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί πλέον ευθεία διπλωματική αντιπαράθεση και μέτρα που αντίστοιχα με αυτά του αντι-μετανατευτικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ για τις αραβικές χώρες.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η χρονική περίοδος που εφαρμόζονται καθώς ακολουθεί την εκταμίευση προκαταβολής για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, την επέμβαση τουρκικών στρατευμάτων υπό τη ρώσικη ομπρέλα στην Ιντλίμπ στη Συρία, τις επιδρομές σε βάρος Κούρδων και την προσέγγιση και στήριξη που προσέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στον αμφισβητούμενο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ πρόεδρο της Βενεζουλέλα, Νικολάς Μαδούρο.

Σε κάθε περίπτωση η μετωπική σύγκρουση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον αναμένεται να οδηγήσει σε πιο σφιχτό εναγκαλισμό με τη Ρωσία, να εντείνει την προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο, ενώ η επιδείνωση σχέσεων με το NATO θα προκαλέσει την περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου συνεννόησης σε επιχειρησιακό επίπεδο ενισχύοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων και εμπλοκών.

Η αποστολή των ΗΠΑ στην Τουρκία δήλωσε την Κυριακή ότι ανέστειλε όλες τις υπηρεσίες μη θεώρησης διαβατηρίων και έκδοσης visa σε όλες τις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι έπρεπε να «επαναξιολογήσει» τη δέσμευση της Τουρκίας για το προσωπικό της.

«Τα πρόσφατα γεγονότα ανάγκασαν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επανεκτιμήσει τη δέσμευση της κυβέρνησης της Τουρκίας στην ασφάλεια της αποστολής και του προσωπικού των ΗΠΑ»

σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

«Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στην πρεσβεία και τα προξενεία μας, ενώ αυτή η αξιολόγηση προχωρεί, με άμεση ισχύ έχουμε αναστείλει όλες τις υπηρεσίες μη θεώρησης εισόδου σε όλες τις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία».

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr