Home Greek News Κράτος-μπαταχτσής οδηγεί στη χρεοκοπία χιλιάδες επιχειρήσεις: Ποιοι περιμένουν τα 7,2 δισ. ευρώ (λίστα)

Κράτος-μπαταχτσής οδηγεί στη χρεοκοπία χιλιάδες επιχειρήσεις: Ποιοι περιμένουν τα 7,2 δισ. ευρώ (λίστα)

by _
0 comment 131 views

Κράτος-μπαταχτσής οδηγεί στη χρεοκοπία χιλιάδες επιχειρήσεις: Ποιοι περιμένουν τα 7,2 δισ. ευρώ (λίστα)

Σε νέο θρίλερ κινδυνεύει να μετατραπεί η εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ η οποία τυπικώς είναι ήδη διαθέσιμη μέσω του ESM από την 1η Σεμπτεμβρίου.

Πρόκειται για χρήματα που έχουν ήδη εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο από τις 15 Ιουνίου και δίνονται για να εξοφλήσει το κράτος τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς την αγορά αλλά και την έκδοση συντάξεων και εφάπαξ.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι εξαιτίας των καθυστερήσεων η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εκπληρώσει τη μια και μοναδική προϋπόθεση που έχει τεθεί από το Eurogroup του Ιουνίου για να εκταμιευθεί το ποσό.

Ο όρος που έθεσαν οι Ευρωπαίοι είναι να φτάσουν πρώτα στους τελικούς παραλήπτες τα 800 εκατ. ευρώ της πρώτης υπο-δόσης που εκταμιεύθηκε στις 10 Ιουλίου συν ένα ποσό 400 εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό, σύνολο 1,2 δις ευρώ.

Παρότι τα 800 εκατ. ευρώ έφτασαν στη χώρα στις 10 Ιουλίου τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούλιο, αντί να μειωθούν όπως θα περίμενε κανείς μετά την είσπραξη του ποσού από τον ESM για αυτό το σκοπό, αυξήθηκαν κατά 343 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο!

Τα «φέσια» από 5,092 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου «πέταξαν» στα 5,43 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.

Κι ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι όλα κινούνται ομαλά, μετά το Euro Working Group της Δευτέρας όπου διαπιστώθηκε η καθυστέρηση και δεν εγκρίθηκε η δόση, το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδιδε ότι τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει πρόσθετα στοιχεία.

Κόλλησε η διαδικασία

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το ποσό του 1,2 δις ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο να φτάσει στους τελικούς παραλήπτες ως το τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα «φλερτάρει» με τη λήξη της προθεσμίας για τη δόση στο τέλος Οκτωβρίου.

Το πρόβλημα εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στις συντάξεις και στις επιστροφές φόρου.

Η καθυστέρηση σημαίνει επίσης ότι το κράτος στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά υπονομεύοντας τις προοπτικές για έναν πιο ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης στο β´ εξάμηνο του έτους και τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Διότι με βάση την ανάπτυξη 0,6% που σημειώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς θα πρέπει να αγγίξει το 3% για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος του 1,8%.

Επίσης η καθυστέρηση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την αγορά και τους πολίτες σημειώνεται σε ένα μήνα κατά τον οποία το κράτος ζητάει σχεδόν 2 δισ. ευρώ από τους φορολογούμενους μέσω της πληρωμής της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά της η ΝΔ καταγγέλει ότι από 3,83 δις ευρώ που παρέδωσε τα ληξιπρόθεσμα τον Δεκέμβριο του 2014 τα φέσια έφτασαν σήμερα στα 5,43 δις ευρώ.

Ποιοι περιμένουν τα 7,2 δισ. ευρώ

Προμηθευτές του Δημοσίου, συνταξιούχοι που περιμένουν χρόνια τις συντάξεις τους και επιχειρήσεις που περιμένουν από τρεις μήνες έως και 5,5 χρόνια επιστροφές φόρου είναι οι δικαιούχοι των περίπου 7,2 δισ. ευρώ των κρυφών και φανερών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Εκτός από τα 5,4 δισ. ευρώ των οφειλών που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα ως επίσημες οφειλές οι δανειστές έχουν στα δικά τους βιβλία πρόσθετες μη ανακοινώσιμες οφειλές ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αυξομοιώνονται ανάλογα με τον ρυθμό αποπληρωμής τους.

Από τα χρήματα τα αυτά το 1 δισ. ευρώ αφορά τις καθυστερούμενες συντάξεις και δεν συμπεριλαμβάνονται στα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων αφού το ΓΛΚ ανακοινώνει μόνο τις οφειλές που έχουν γίνει αποδεκτές. Με άλλα λόγια οι οφειλές αυτές θα ανακοινώνονταν μόνο αν οι συντάξεις αυτές είχαν απονεμηθεί και δεν πληρώνονταν κανονικά.

Ένα δεύτερο ποσό περίπου 800 εκατ. ευρώ είναι οι επιστροφές φόρου οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί να δοθούν και λιμνάζουν στις εφορίες. Και αυτές δεν εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ αφού δεν έχουν περάσει τους σχετικούς ελέγχους και δεν έχουν γίνει ακόμη αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τα λοιπά τα 486 εκ ευρώ που εμφανίζονται να οφείλουν τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου οφείλονται αποκλειστικά σε προμηθευτές του ελληνικού Δημοσίου είτε παρέχουν προϊόντα είτε υπηρεσίες.

Από τα 2,3 δις ευρώ που εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων το 1,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές του ΕΟΠΠΥ. Τα χρήματα αυτά οφείλονται σε προμηθευτές φαρμάκων , αναλώσιμων καθώς και για υπηρεσίες διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτών νοσοκομεία.

Τα υπόλοιπα 1,2 δισ. ευρώ οφείλονται από τον ΕΦΚΑ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία κυρίως προς τα δημόσια νοσοκομεία για την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης.

Οι οφειλές ύψους 550 εκατ. ευρώ των δημόσιων νοσοκομείων αφορούν κυρίως προμηθευτές φαρμάκων μηχανημάτων και αναλώσιμων απαραίτητων για την λειτουργία τους.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 346 εκ ευρώ των ΟΤΑ αφορούν επίσης παρεχόμενες υπηρεσίες και υλικά από ιδιώτες.

Ο στόχος του δανεισμού από τον ESM είναι να αποπληρωθεί το υπόλοιπο των οφειλών πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και να μην δημιουργηθούν νέες.

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr