Home Greek News Μπλόκο της Τρόικα στα κυβερνητικά νομοσχέδια: Ισχυρές ενστάσεις για εξωδικαστικό και εργασιακά

Μπλόκο της Τρόικα στα κυβερνητικά νομοσχέδια: Ισχυρές ενστάσεις για εξωδικαστικό και εργασιακά

by _
0 comment 83 views

Μπλόκο της Τρόικα στα κυβερνητικά νομοσχέδια: Ισχυρές ενστάσεις για εξωδικαστικό και εργασιακά

«Κόκκινη» κάρτα φέρεται να δείχνει η Τρόικα στην κυβέρνηση, καταθέτοντας ισχυρές ενστάσεις τόσο για τις ρυθμίσεις που αφορούν τον εξωδικαστικό μηχανισμό όσο και τα εργασιακά.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης ανέφεραν στο Capital.gr, πως τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ζητήσει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αλλά και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη να τους αποστείλουν, όπως και έγινε στις αρχές Αυγούστου, αναλυτικά στοιχεία για το πως θα γίνεται επακριβώς η τυποποιημένη αυτή διαδικασία αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων με οφειλές έως 50.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση από την πλευρά των Θεσμών. Έτσι ακολουθείται η διαδικασία, ακόμη και στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμα χρέη από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, της κατάθεσης της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και της ανάθεσης της υπόθεσης στον συντονιστή.

Σημειώνεται πως στο άρθρο 16, του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αναφέρεται πως με απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας, μπορεί να θεσπισθεί, για πρόσωπα, των οποίων οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές δεν ξεπερνούν το ποσό των 50.000 ευρώ, άλλη διαδικασία ρύθμισης και όχι η διαδικασία μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων.

Συγκεκριμένα η πρόταση ρύθμισης, καθώς και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη που οφείλει χρέη 20.000-50.000 ευρώ, θα γίνεται μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος ή με «απλοποιημένο τρόπο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον νόμο.

Βασικός στόχος της τυποποιημένες μεθόδου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 20.000 έως 50.000 ευρώ είναι η ταχεία ρύθμισή τους χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες αξιολόγησης της βιωσιμότητας τους.

Στο μεταξύ, αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ξηλωθεί μέρος του «φιλεργατικού» νομοσχεδίου που κατέθεσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή βρίσκεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δανειστές έχουν διατυπώσει σοβαρές αντιρρήσεις για αρκετές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και με το επιχείρημα ότι το περιεχόμενό του δεν έχει αξιολογηθεί από τους θεσμούς, προτίθενται να θέσουν ευθέως θέμα τροποποιήσεων στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Όπως διευκρινίζουν πηγές που γνωρίζουν τις επαφές κυβέρνησης – δανειστών και δημοσίευει το Liberal.gr, οι τελευταίοι διαμηνύουν πως σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών ότι ήταν ενήμεροι για το περιεχόμενο, η τρόικα δεν έχει ανάψει το πράσινο φως για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή, και μέχρι να συμβεί αυτό, αντιμετωπίζει την κατάθεσή του ως «μονομερή ενέργεια».

Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία εγείρονται ενστάσεις είναι η επιβολή πλαφόν για μείωση ως και 30% στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων που διαφορετικά θα έχαναν σχεδόν τη μισή τους σύνταξη, η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης για αγρότες με χαμηλό κόστος, η υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας των υπερωριών από τις επιχειρήσεις, η δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής από τους εργαζόμενους σε βάρος των εργοδοτών σε περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων κλπ.

Το τι μέλλει γεννέσθαι και πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση στις αναμενόμενες πιέσεις για αναστολή κάποιων εκ των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου θα το δούμε στα αμέσως επόμενα 24ωρα. Το βέβαιο είναι ότι το υπουργείο Εργασίας ανέμενε ότι θα εκδηλωθούν αντιδράσεις τους δανειστές.

Πλην όμως η κυβέρνηση επεδίωξε να καταθέσει τις ρυθμίσεις χωρίς να έχει διασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, ποντάροντας έστω και πρόσκαιρα στα πολιτικά οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει ενόψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΔΕΘ ή και δημιουργώντας το κατάλληλο υπόστρωμα για μια τεχνητή σύγκρουση με την τρόικα λίγο πριν το ξεκίνημα της τρίτης αξιολόγησης.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ CAPITAL.GR ΚΑΙ ΤΟ LIBERAL.GR

https://www.lykavitos.gr/archives/477109?utm_source=wpautopublish&utm_medium=facebook

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr