Home Greek News Κούρδοι συνέλαβαν άνδρες της ΜΙΤ στο βόρειο Ιράκ

Κούρδοι συνέλαβαν άνδρες της ΜΙΤ στο βόρειο Ιράκ

by _
0 comment 137 views

Κούρδοι συνέλαβαν άνδρες της ΜΙΤ στο βόρειο Ιράκ

 Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Μια πολύ σοβαρή και αρνητική για την Τουρκία εξέλιξη υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βόρειο Ιράκ. Οι πληροφορίες αναφέρουν την σύλληψη δύο τούρκων αξιωματικών της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), οι οποίοι συνελήφθησαν από ομάδα του ΡΚΚ στις αρχές του Αυγούστου. Η σύλληψη των δύο τούρκων έγινε κατά την διάρκεια επιχείρησής τους να δολοφονήσουν αξιωματούχο του ΡΚΚ ο οποίος βρισκόταν στο βόρειο Ιράκ για λόγους υγείας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική για την Τουρκία, αφού αποκαλύπτεται η αδυναμία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών να υποστηριχθούν από φίλιες δυνάμεις –οργανωμένες ομάδες- σε εδάφη που πριν ένα χρόνο είχαν αναπτύξει οργανωμένα δίκτυα πληροφοριών και ένοπλων ομάδων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μια κουρδική μαχητική ομάδα ισχυρίστηκε χθες ότι έχει συλλάβει αξιωματικούς της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο πρωθυπουργός του Κουρδιστάν, Diyar Xerib, που συνδέεται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), δήλωσε ότι το ΡΚΚ “συνέλαβε” δύο Τούρκους υπηκόους που εργάζονται για την εθνική υπηρεσία κατασκοπείας της Τουρκίας MIT, αλλά απέφυγε να δημοσιοποιήσει άμεσα το περιστατικό έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην κυβέρνηση.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΡΚΚ μπορεί να δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με τις συλλήψεις των αξιωματούχων του MIT που ήθελαν να κάνουν πραγματοποιήσουν στην περιοχή τις βρώμικες επιχειρήσεις τους, η σπουδαιότερη από τις οποίες ήταν να δολοφονήσουν έναν αξιωματούχο του PKK”, δήλωσε ο Xerib.

Πληροφορίες που είχε διαρρεύσει το ΡΚΚ για τους Τούρκους αξιωματούχους πληροφοριών ξεκίνησαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την περασμένη εβδομάδα. Οι πηγές αυτών των πληροφοριών ποικίλλουν αλλά, σύμφωνα με αρκετές ιρακινές και κουρδικές πληροφορίες, οι Τούρκοι κατασκόποι ταξίδεψαν στην Sulaimaniyah, την de facto διοικητική πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο ανατολικό τμήμα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι τούρκοι κατάσκοποι αναφέρεται ότι σκόπευαν να δολοφονήσουν έναν ανώτερο αξιωματούχο του ΡΚΚ, πιθανότατα τον ανώτατο κυβερνήτη Cemil Bayik. Ο Μπαϊίκ ταξιδεύει περιστασιακά στο Σουλαϊμάνι για συνεδριάσεις καθώς και για ιατρική περίθαλψη.
Η ορεινή περιοχή που συνορεύει με το Ιράν ελέγχεται από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK). Το PUK έχει εγκάρδιες σχέσεις με το PKK. Το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν Κουρδικού Προέδρου του Κουρδιστάν είναι στενά συνδεδεμένο με την Τουρκία.
Η Xerib δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πού ή πότε συνελήφθησαν οι πράκτορες της MIT. Ωστόσο, απειλεί να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες των ανδρών και να αποκαλύψει την ταυτότητά τους. Δεν είναι σαφές τι θα γίνει αν το ΡΚΚ ζητήσει ανταλλάγματα για την απελευθέρωσή τους. Το PKK και στο παρελθόν έχει κρατήσει αιχμαλώτους Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών. Οι αντάρτες τους απελευθερώνουν συνήθως δημοσιοποιώντας το γεγονός, ακολουθώντας μια επικοινωνιακή επίδειξης της δύναμής τους.

Η τουρκική κυβέρνηση μέχρι στιγμής παραμένει σιωπηρή επί του θέματος και δεν αμφισβητεί αλλά ούτε και επιβεβαιώνει ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί της ΜΙΤ έχουν πέσει στα χέρια του ΡΚΚ. Υπολογίζοντας τις εσωτερικές αντιδράσεις, κυρίως της αντιπολίτευσης, τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό την κυβερνητική στάση, αποσιωπώντας το γεγονός. Εάν η συγκεκριμένη ιστορία μιας αποτυχημένης δολοφονίας Κούρδου αξιωματούχου αποδειχθεί αληθινή, θα είναι δημιουργήσει μείζονα προβλήματα και θα επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στην ικανότητα της τουρκικής κυβέρνησης.

Ιρακινοί Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Monitor, με την προϋπόθεση ότι δεν θα δημοσιευθούν τα στοιχεία τους, ότι εκθέσεις πληροφοριών επιβεβαίωσαν πως δύο Τούρκοι υπήκοοι είχαν συλληφθεί από το PKK στις 5 Αυγούστου στην περιοχή Dukhan κοντά στο Sulaimaniyah. Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τις αναφορές της φερόμενης υπόθεσης να δολοφονήσουν τον Bayik ως “πολύ προσεκτικές”.

Οι Τούρκοι ταξίδευαν από την Τουρκία στο Erbil και έφτασαν στην περιοχή Sulaimaniyah. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Τουρκία δεν ενημέρωσε την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) για την προγραμματισμένη αποστολή της, αλλά στη συνέχεια είχε ζητήσει τη βοήθειά της για την απελευθέρωση των ανδρών. Η Τουρκία κατηγορεί το PUK ότι διαρρέει πληροφορίες σχετικά με τους συνεργάτες της MIT στο PKK. Το PUK αρνείται οποιαδήποτε γνώση του συστήματος.

Ο Saadi Ahmad Pira , ένας βετεράνος αξιωματούχος του PUK, δήλωσε στη φωνή της Αμερικής ότι μετά την απομάκρυνση του Galali από την Άγκυρα ακολούθησε «μια αποτυχημένη επιχείρηση». Ισχυρίστηκε ότι το PUK δεν είχε λάβει καμία προηγούμενη ειδοποίηση από τις τουρκικές αρχές, λέγοντας μόνο: Ήταν μια επιχείρηση πληροφοριών που διεξήγαγε η Τουρκία. Δεν ήταν επιτυχής. Όχι μόνο δεν ήταν επιτυχής, αλλά τελείωσε και με ζημιές που προκάλεσαν οι Τούρκοι». Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω δηλώσεις.

Ωστόσο, ο Πίρα σημείωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλού Γκαβουσόγλου, ο οποίος βρισκόταν στο Erbil στις 23 Αυγούστου, είχε θέσει το θέμα σε συνάντηση μαζί του και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κούμπαντ Ταλαμπάνι, του οποίου ο παθιασμένος πατέρας Τζαλάλ παραμένει θεωρητικά υπεύθυνος για το PUK.
Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι οι τουρκικές προξενικές υπηρεσίες στο Sulaimaniyah έχουν ανασταλεί από τις 24 Αυγούστου. Το Al-Monitor δεν μπόρεσε να απευθυνθεί στους Τούρκους αξιωματούχους για περαιτέρω σχόλια.

Ορισμένοι αναλυτές αναφέρονται σε σοβαρή πιθανότητα να σχετίζονται οι τελευταίες τουρκικές ενέργειες με το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδικού Ιράκ. Να σημειωθεί πως η Τουρκία θέλει το KRG να ακυρώσει την ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου.
Μία από τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις της Τουρκίας για το δημοψήφισμα είναι ότι θα καλύψει τις αμφισβητούμενες περιοχές, κυρίως την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ, την οποία και οι Ιρακινοί Κούρδοι και η Βαγδάτη ισχυρίζονται πως τους ανήκει. Το Kirkuk φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό Τουρκμενιστών οι οποίοι διατηρούν ισχυρούς δεσμούς συγγένειας με την Τουρκία. Η Άγκυρα προσπάθησε να κινητοποιήσει τους Τουρκένους για να προωθήσει τη δική της πολιτική ατζέντα στο Ιράκ με αποτελέσματα που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως θετικά. Το PUK ελέγχει επί του παρόντος το μεγαλύτερο μέρος του Kirkuk, όπου οι μαχητές του PKK εντάχθηκαν επίσης στον αγώνα κατά της προώθησης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους το 2014.

Μια άλλη θεωρία που υπάρχει είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια του φυλακισμένου αρχηγού του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν για να φέρει τους πράκτορες του MIT πίσω στην Τουρκία. Ο ηγέτης του PKK παρέμεινε εκτός των όποιων συζητήσεων από τον Απρίλιο του 2015, όταν κατέρρευσε ο τελευταίος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και PKK.

Η Τουρκία έχει από καιρό επιδιώξει είτε να συλλάβει είτε να σκοτώσει στόχους υψηλής αξίας του PKK και ζήτησε βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εντοπισμό τους. Η Τουρκία πιστεύεται ότι έχει ανανεώσει αυτό το αίτημά της κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Υπουργού Άμυνας James Mattis στην Άγκυρα στις 22 Αυγούστου. Η ιδέα αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Μπαράκ Ομπάμα και γίνεται –μέχρι στιγμής- αποδεκτή από τη σημερινή.

Λίγοι πιστεύουν ότι η κατάργηση της ηγεσίας του ΡΚΚ θα έχει καταλυτικό αντίκτυπο στην ομάδα, η οποία αγωνίζεται για τα τελευταία 33 χρόνια κατά του τουρκικού στρατού, του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού του ΝΑΤΟ.

Οι προηγούμενες προσπάθειες για την αποσύνθεση του PKK έχουν αποτύχει. Το PKK αντιμετώπισε εσωτερικές ρωγμές μετά την αμερικανική βοήθεια προς την Τουρκία, το 1999. Μια ομάδα διαφωνούντων ανταρτών, υπό την ηγεσία του αδελφού του Οτσαλάν, Osman, προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο του ΡΚΚ, αλλά δεν τα κατάφερε. Κάποιοι πιστεύουν ότι η δημιουργίας μιας σφήνας μεταξύ αυτής και της αδελφικής του οργάνωσης στη Συρία, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (PYG) –που είναι και ο κορυφαίος συνεργάτης των Ηνωμένων Πολιτειών στην εκστρατεία εναντίον του IS- μπορούν να αποδυναμώσουν και τελικά να ξεπεράσουν το PKK.

Πληροφορίες από Al-Monitor

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr