Home Greek News Νέο χαστούκι ΗΠΑ σε Ερντογάν! «Να φύγει η Τουρκία από την Κύπρο»

Νέο χαστούκι ΗΠΑ σε Ερντογάν! «Να φύγει η Τουρκία από την Κύπρο»

by _
0 comment 150 views

Νέο χαστούκι ΗΠΑ σε Ερντογάν! «Να φύγει η Τουρκία από την Κύπρο»

Η είδησις αυτή επιβεβαιώνεται εδώ: http://cyprus-mail.com/2017/08/23/turkish-occupation-must-end-us-congressmen-say/

Δεν προλαβαίνει να μετράει χαστούκια από τις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά για το Κυπριακό και την κυπριακή ΑΟΖ!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μάλλον δεν θα… «πάρει καλά» την επιστολή δυο Αμερικανών βουλευτών, με την οποία ζητούν όχι μόνο την αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο αλλά και τον τερματισμό των εμποδίων προς τη Λευκωσία για την ΑΟΖ της!

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, Έντουαρντ Ρόις και το μέλος της Επιτροπής Ελιοτ Ένγκελ, με επιστολή τους στον Κύπριξ πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τάσσονται υπέρ του τερματισμού της τουρκικής κατοχής στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Στην επιστολή τους, οι δυο Αμερικανοί βουλευτές, εκφράζουν και την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού.

Αναγνωρίζουν επίσης ότι η Λευκωσία έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα ούτε η Τουρκία ούτε καμιά άλλη χώρα έχει το δικαίωμα να το αμφισβητεί.

Το κείμενο της επιστολής των Αμερικανών βουλευτών

«16 Αυγούστου 2017
Εξοχότατο Νίκο Αναστασιάδη
Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αγαπητέ Πρόεδρε Αναστασιάδη,

Γράφουμε για να εκφράσουμε την ισχυρή υποστήριξη μας στις στενές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει πλήρως τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Ούτε η Τουρκία ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει την κυπριακή δικαιοδοσία σε αυτά τα ύδατα.

Οι διενέξεις και η αναταραχή αποτελεί μακρά Ιστορία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου όμως μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνεργασία. Με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ να εργάζονται μαζί αυτοί οι πόροι προωθούν την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και σε όλη τη Μεσόγειο. Δεν πρέπει να επιτραπεί στην τουρκική παρεμβατικότητα υπονομεύσει αυτό τον στόχο.

Όπως γνωρίζεται πάντοτε πιστεύαμε ότι η τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου πρέπει να τερματιστεί και υποστηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις για να αποκατασταθεί ο έλεγχος της Κύπρου επί των εδαφών της. Μας ανησυχεί ότι οι τουρκικές προσπάθειες να αμφισβητηθεί η δυνατότητα της Κύπρου να αναπτύξει πλήρως τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης μόνο υπονομεύουν αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Εκτιμούμε τη σταθερή σας δέσμευση ως προς τις ισχυρές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κύπρου και προσβλέπουμε στο να εργαστούμε μαζί σας σε αυτά και σε σειρά άλλων ζητημάτων».

Πηγή:

http://www.pentapostagma.gr/2017/08/νέο-χαστούκι-ηπα-σε-ερντογάν-να-φύγει.html

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr