Home Greek News Οι Ρώσοι τουρίστες γύρισαν την «πλάτη» στην Ελλάδα και επέλεξαν την γειτονική Τουρκία

Οι Ρώσοι τουρίστες γύρισαν την «πλάτη» στην Ελλάδα και επέλεξαν την γειτονική Τουρκία

by _
0 comment 117 views

Οι Ρώσοι τουρίστες γύρισαν την «πλάτη» στην Ελλάδα και επέλεξαν την γειτονική Τουρκία

 Άλλο ένα επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

Οι Ρώσοι τουρίστες γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα το 2017 και έδειξαν την προτίμηση τους στην Τουρκία, αποδεικνύοντας πώς η πολιτική είναι άμεσα συνυφασμένη με την οικονομία και ειδικότερο τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αδιαφόρησε για τους Ρώσους που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο λαό στις διακοπές τους και στράφηκε περισσότερο στους Δυτικούς, δείχνοντας πώς την ενδιαφέρει περισσότερο ο αριθμός των τουριστών, αλλά όχι και η αύξηση των εσόδων.

Μόνο αντίβαρό θα μπορούσε να πει κανείς πώς ήταν η αύξηση των Κινέζων τουριστών, αλλά ο αριθμός τους είναι ακόμη πολύ μικρός, παρ’ ότι τεράστια αγορά, για να δώσει ώθηση στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας και να συμβάλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Πολλώ δε μάλλον να αντισταθμίσει την… χασούρα από την απώλεια των Ρώσους τουριστών. Να σημειωθεί επίσης πώς η ρωσική αγορά είναι ανερχόμενη παρά το στραπάτσο από τα λουκέτα σε τουριστικά πρακτορεία και την υποτίμηση στο ρούβλι έναντι του ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 2013 οι Ρώσοι τουρίστες κατέκτησαν την πέμπτη θέση στις αφίξεις διεθνώς, κερδίζοντας τον τίτλο της πλέον ανερχόμενης τουριστικής δύναμης. Εκείνη τη χρονιά, την Ελλάδα επισκέφτηκαν περίπου 1,3 εκατ. τουρίστες από τη Ρωσία (από 900 χιλ. το 2012), δαπανώντας αντίστοιχα, περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ στους ελληνικούς προορισμούς.

Τις επόμενες χρονιές ο ρωσικός τουρισμός στην Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακάμψει στα επίπεδα του 2013, παρά τις προσπάθειες για τόνωση της ζήτησης από προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κως, που είχαν σημαντικό μερίδιο στη ρωσική αγορά.

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι τουρίστες επιστρέφουν στην Τουρκία (μετά την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών το 2015), με την τελευταία να κερδίζει όλο και μεγαλύτερα μερίδα λόγω των ελκυστικών πακέτων που προσφέρουν οι Τούρκοι πράκτορες, των μειωμένων τιμών και των επιδοτούμενων αεροπορικών δρομολογίων.

Το σκηνικό αυτό φαίνεται να επαναλαμβάνεται και φέτος. Αν και επιχειρηματίες του τουρισμού, για παράδειγμα από τη Χαλκιδική και την Κρήτη, κάνουν λόγο για άνοδο της κίνησης, τα στοιχεία δείχνουν πως οι αφίξεις δεν κινούνται στα επιθυμητά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πεντάμηνο, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 5,5% και διαμορφώθηκε στις 78.000 ταξιδιώτες, ενώ μείωση κατά 1,5% παρουσίασαν οι εισπράξεις, φτάνοντας μόλις στα 48 εκατ. ευρώ.

Οι προσπάθειες για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών συνεχίζονται, όμως όπως επισημαίνουν φορείς της τουριστικής αγοράς, δεν αναμένεται ανάλογη άνοδος των εσόδων. Η πλειονότητα των ρωσικών πρακτορείων πιέζει για ακόμη πιο ευνοϊκές τιμές στα πακέτα.

Η αλλαγή πολιτικής γραμμής από την Ελλάδα και έναντι της Ρωσίας επηρεάζει σαφώς την τουριστική κίνηση και σε συνάρτηση με την προσέγγιση Μόσχας και Άγκυρας αδυνατίζει την θέση της χώρα μας.

Στην περίπτωση της Κίνας τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Το 2016 ήρθαν στην Ελλάδα 160.000 Κινέζοι τουρίστες, από 25.000 το 2015. Φέτος αναμένεται επιπλέον αύξηση 10%-15%. Όμως φορείς του τουρισμού μιλούν για εκρηκτική άνοδο τα επόμενα χρόνια.

Με το «νέο Δρόμο του Μεταξιού», την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας με στόχευση στην αγορά της Κίνας, την επένδυση της Fosun στο Ελληνικό, υπολογίζεται πως η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να προσελκύει 1.500.000. επισκέπτες σε ετήσια βάση.

Η κινεζική αγορά τίθεται σε προτεραιότητα από τους επιχειρηματίες, καθώς οι Κινέζοι δαπανούν επίσης μεγάλα ποσά στις διακοπές τους.

Πέρσι ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που ταξίδεψαν στο εξωτερικό κατέγραψε άνοδο 14% και άγγιξε τα 125.000.000.

Ξόδεψαν 260 δισ. δολάρια.

Ο ρυθμός αύξησης της κινεζικής τουριστικής δύναμης είναι εντυπωσιακός.

Οι εκτιμήσεις λένε πως οι κινεζικές τουριστικές δαπάνες στο εξωτερικό θα φτάσουν τα 430 δισ. δολ. το 2021 και ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται ξεπεράσει τα 200.000.000.

Όλα αυτά μένει βεβαίως να αποδειχθούν και το ότι κερδίζεται μία αγορά δεν σημαίνει πώς πρέπει να χαθεί μία άλλη, όπως η ρωσική. Όπως σημειώθηκε οι Ρώσοι τουρίστες ξοδεύουν μεγάλα ποσά στις διακοπές τους.

Εκτιμάται πώς ξοδεύουν 1.000 ευρώ το ταξίδι, όταν πρόσφατη έρευνα έδειξε πώς από τους Ευρωπαίους αυτοί που ξοδεύουν τα περισσότερα είναι οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με 740 ευρώ ανά ταξίδι και αμέσως μετά οι Αυστριακοί με 610 ευρώ το ταξίδι.

πηγη / μέσω: https://national-pride.org/2017/08/20/οι-ρώσοι-τουρίστες-γύρισαν-την-πλάτη/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr