Home Greek News «Αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη»

«Αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη»

by _
0 comment 145 views

«Αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη»

Μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι στην Τουρκία ζητά σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα “Welt am Sonntag” ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και νέος αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού “Νέου Λαϊκού Κόμματος” Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διακοπή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την ΄Αγκυρα.

«Η ΕΕ πρέπει τώρα να βρει επιτέλους μία σαφή στάση απέναντι στην Τουρκία και αντί ένταξης στην ΕΕ, να επιδιώξει μία συντεταγμένη συνεργασία με την Τουρκία», αναφέρει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας πως χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Γερμανός ομόλογός του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες με επέκρινε για λαϊκισμό, έχει τώρα επανεξετάσει επιτέλους την εκτίμησή του ως προς την κατάσταση και τη συναναστροφή με την Τουρκία».

Αρχές της εβδομάδας και με αφορμή τις διακηρύξεις του Ταγίπ Ερντογάν στις εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε εμφανιστεί δικαιωμένος στην έντονη κριτική που ασκεί εναντίον της ΄Αγκυρας, και στην απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- Τουρκίας. «Αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ», είχε τονίσει σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, σημειώνοντας πως όλες αυτές οι δηλώσεις που προέρχονται από τον Ερντογάν δεν είναι η χειρότερη των περιπτώσεων, αλλά η χειρότερη περίπτωση είναι όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στην Τουρκία, όπου φιμώνονται οι διαφωνούντες, από τους οποίους αμέτρητοι έχουν φυλακιστεί, όπου εκφοβίζονται αντιπολίτευση και δημοσιογράφοι, και όλα αυτά είναι γεγονότα τα οποία δεν επιτρέπεται να παραβλέπει η ΕΕ.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή του, που, όπως σημείωσε, οι Βρυξέλλες έχουν αλλάξει εν μέρει τη στάση τους και η ΕΕ έχει τώρα μία πιο σαφή γραμμή σε σχέση με την Τουρκία, κάτι που ο ίδιος ζητούσε εδώ και πολύ καιρό, και όπου τώρα εμφανίζεται σταδιακά μία κάποια κινητικότητα.

Το πάγιο «όχι» του Σεμπάστιαν Κουρτς σε μία ένταξη «αυτής της Τουρκίας» στην ΕΕ, περιέχεται και στο πρόσφατο έγγραφό του με τις προτάσεις του για την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, στο οποίο τονίζει πως «είναι καιρός να αποσαφηνίσει η Ευρώπη τη σχέση με την Τουρκία».

Στο ίδιο έγγραφο ο ίδιος σημειώνει πως, σε αντίθεση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια από την ΕΕ», και η περυσινή αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος έχει επιταχύνει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία, έχοντας «δραματικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία».

Την περασμένη εβδομάδα ο Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε απαγορεύσει την είσοδο στην Αυστρία του Τούρκου υπουργού Οικονομίας Νιχάτ Ζειμπεκτσί ο οποίος επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση για την πρώτη επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία την 15η Ιουλίου του 2016.

Ενώ ήδη τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε απορρίψει ως «ανεπιθύμητη» την ενδεχόμενη προπαγανδιστική εμφάνιση του Τούρκου Προέδρου σε συγκεντρώσεις οπαδών του στην Αυστρία για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμά του της 16ης Απριλίου.

 

Πηγή

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr