Home Greek News Μη μου τη… Θάνου τάραττε

Μη μου τη… Θάνου τάραττε

by _
0 comment 98 views

Μη μου τη… Θάνου τάραττε

Δεν πέρασαν παρά μόλις λίγα 24ωρα από την σαββατιάτικη έκδοση της «Α» στις 8 Ιουλίου και φαίνεται ότι η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου βάλθηκε να απαντήσει αρνητικά στο ερώτημα που έθεσε κομψά η εφημερίδα για το «αν τα στερνά τιμούν τα πρώτα» όπως προστάζει η λαϊκή σοφία.

Θέλοντας και μη, αληθώς ή ψευδώς ως προς τους ισχυρισμούς των αντιδρούντων, η αποδοχή εκ μέρους της συνταξιούχου –πλέον– ανώτατης δικαστικού του διορισμού της στο Νομικό Γραφείο του πρωθυπουργού έριξε νερό στον μύλο όσων κάνουν λόγο για τοποθέτηση που αγγίζει τα όρια της θεσμικής εκτροπής και καταργεί την συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών.

Όπως εξηγούσαμε στο δημοσίευμα της περασμένου φύλου της «Α» η θητεία της κας Θάνου παρουσιάζει ένα δισυπόστατο, προ και μετά ΣΥΡΙΖΑ, πρόσωπο. Πριν από την εκλογική νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα στις 25 Ιανουαρίου 2015, η κυρία Θάνου ήταν μία δικαστική λειτουργός που είχε να επιδείξει δυναμική συνδικαλιστική δράση. Όμως, από την 26η Ιανουαρίου και μετά η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου μοιάζει να μεταλλάχθηκε.

Η κομβική νύχτα της 29ης Ιουνίου
Κομβική στιγμή τα μεσάνυχτα της 29ης Ιουνίου 2015, όταν με ομόφωνη απόφαση του Yπουργικού Συμβουλίου προήχθη σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου (αν και τέταρτη στην επετηρίδα), και μάλιστα πριν από την τυπική λήξη της θητείας του απερχόμενου προέδρου, ενώ παρότι την ίδια ημέρα έληγαν οι θητείες των προέδρων των άλλων δύο ανώτατων δικαστηρίων, του προέδρου του ΣτΕ και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι διάδοχοί τους επελέγησαν από το Υπουργικό Συμβούλιο αργότερα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διορίσει αναγκαστικά εκείνη για υπηρεσιακή πρωθυπουργό εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, αφού δεν είχε τη δυνατότητα να επιλέξει κατ’ άρθρο 37 του Συντάγματος μεταξύ των προέδρων των τριών κορυφαίων Δικαστηρίων, καθώς οι άλλοι δύο δεν είχαν ακόμα διοριστεί.

Και η κ. Θάνου αποδέχθηκε αυτή την συνταγματική μεθόδευση και την 27η Αυγούστου 2015 ορκίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Κάπως έτσι άρχισε να θολώνει η εικόνα της και η αλαζονεία αναδυόταν ως κύριο χαρακτηριστικό των μετέπειτα ενεργειών της, που θα μονοπωλούσαν τις στήλες του δικαστικού-πολιτικού ρεπορτάζ.

Το χωρίς αιδώ αίτημα να αυξηθεί το όριο ηλικίας των δικαστών (μόνο και μόνο για παραμείνει η ίδια στην θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου), η παραβίαση του αυτοδιοίκητου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και η ανάμειξη στην υπόθεση της εκλογής Ντογιάκου, η πρωτοφανής μήνυση που έκανε στον Σταύρο Τσακυράκη, επειδή κατά πως φαίνεται δεν άντεξε την κριτική που της άσκησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, η δημιουργία διασπαστικής συνδικαλιστικής οργάνωσης ανώτατων δικαστικών λειτουργών, που έστρεψε εναντίον της όλους τους άλλους δικαστές και εισαγγελείς της χώρας είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της μετάλλαξης. Και τώρα η τοποθέτηση της στο Νομικό Γραφείο του Αλ. Τσίπρα ήρθε ως το κερασάκι που συμπληρώνει το ντεκόρ της τούρτας.

Δεν πείθουν οι εξηγήσεις
Πειστικές απαντήσεις για την επιλογή του προσώπου –εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου– αλλά και την αποδοχή της θέσης –από την πλευρά της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου– δεν υπάρχουν.

Ακόμη και οι καλύτερες των προθέσεων να υπήρχαν, από μόνο του το timing της τοποθέτησης είναι εξαιρετικά «δύσπεπτο»:
Η κ. Θάνου επελέγη στην «αμισθί» θέσης της (σ.σ. εισπράττοντας όπως διαβάσαμε μόνο τα οδοιπορικά της!!!) ακριβώς τη χρονική στιγμή που κορυφαίοι και ευρέως προβεβλημένοι υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα βάλλουν κατά της Δικαιοσύνης με μπαλωθιές και μαντινάδες και υπό την σκέπη του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν «θεσμικά εμπόδια» τις δικαστικές αποφάσεις.

Η κ. Θάνου σαφώς και γνωρίζει τα κυβερνητικά «θέλω» αλλά και την κατάληξη που αυτά είχαν, όπως λ.χ. το «Βατερλώ» Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, η απόφαση του ΣτΕ για την παραγραφή των δικαιωμάτων του δημοσίου για επιβολή φόρων και τους συμβασιούχους κ.ά.

Ακόμη και την εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης μέσω των διαδικτυακών αστειοτήτων Πολάκη ότι η Ελλάδα θα γίνει «Σοβιετία» γνωρίζει η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και δίνει την εντύπωση ότι συμμερίζεται τις κυβερνητικές πρακτικές αποδεχόμενη τη θέση που είτε της προσφέρθηκε είτε «αυτοπροσκλήθηκε».

Κι έτσι να μην είναι, η κατά τα άλλα δραστήρια συνδικαλιστικά Βασιλική Θάνου θα πρέπει να απαντήσει γιατί έστω και τις τελευταίες ημέρες της θητείας της –μέχρι και τις 31 Ιουνίου ήταν πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου– παρέμεινε εκκωφαντικά σιωπηλή απέναντι στις κυβερνητικές επιθέσεις (βλ. Πολάκης, Τζανακόπουλος, Σκουρλέτης, Παπαγγελόπουλος κ.ά.) κατά του θεσμού που η ίδια υπηρετούσε.

Επιλεκτικές οι απαντήσεις
Η αλήθεια είναι ότι το πρωί της Παρασκευής η κ. Θάνου προσπάθησε να αντικρούσει –επιλεκτικά κατά πως φαίνεται– κάποιες από τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε αναφορικά με την τοποθέτησή της στο Νομικό Γραφείου του πρωθυπουργού.

Η κα Θάνου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αlpha 989, καταλόγισε «ανειλικρίνεια και δήθεν αγωνία» στη Νέα Δημοκρατία (σ.σ. λες και τα υπόλοιπα κόμματα δεν «βγήκαν από τα ρούχα τους»), υποστηρίζοντας πως και στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες τοποθετήσεις, «είδε» δυσαρεστημένους δικαστικούς πίσω από τις αντιδράσεις και επέμεινε ότι ανέλαβε τη θέση αμισθί.

«Φανταζόμουν ότι θα υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις, οι οποίες είναι πάντα από τα ίδια πρόσωπα, αυτό όμως δεν θα το σχολιάσω παραπάνω. Αποδέχτηκα τον πρόταση του πρωθυπουργού για να αναλάβω την διεύθυνση της νομικής υπηρεσίας του πρωθυπουργικού γραφείου διότι θέλω να εξακολουθήσω να υπηρετώ από μια κρατική, θεσμική θέση προσφέροντας την εμπειρία και τις επιστημονικές γνώσεις που απέκτησα στα 42 χρόνια της δικαστικής μου σταδιοδρομίας» είπε χαρακτηριστικά η κα Θάνου επικαλούμενη ως «άλλοθι» ότι ανέλαβε την επίμαχη θέση αμισθί.

«Κανείς δεν δικαιούται να καταλογίζει “συναλλαγή ή πελατειακή σχέση” μεταξύ εμού και της κυβέρνησης γιατί τις υπηρεσίες μου αυτές τις παρέχω χωρία καμία αμοιβή. Οι μόνες αποδοχές που θα έχω είναι η σύνταξή μου από το δικαστικό σώμα, οι οποίες είναι λίγο πάνω από τις 2.000 ευρώ μηνιαίως. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη ανοησία από αυτούς που το είπαν» είπε η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Δεν δικαιούσθε(;) δια να ομιλείτε…
Κατά τα λοιπά η κα Θάνου συντάχθηκε με την κυβερνητική επιχειρηματολογία λέγοντας ότι από την προηγούμενη θητεία της έδωσε μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, την οποία μάχη «δίνει και η κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι αυτό είναι που φοβίζει τους επικριτές της.

Όσο για την κριτική που της γίνεται η κα Θάνου ήταν «άτεγκτη»: Δεν δικαιούνται –όπως είπε– ορισμένοι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων να την κάνουν!!!

«Είναι τελείως ανειλικρινής η κριτική αυτή που κάνουν. Το κόμμα της ΝΔ δεν μπορεί τώρα αιφνιδίως να βγαίνει και να λέει ότι δήθεν αγωνιά γιατί κινδυνεύει η Δημοκρατία από το ότι η Θάνου διορίστηκε στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού όταν όλος ο νομικός κόσμος γνωρίζει ότι ο νομικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη είναι ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός (σ.σ. ο Παναγιώτης Πικραμμένος).

»Ή ο τότε εν ενεργεία Αρεοπαγίτης και εν ενεργεία πρόεδρος των δικαστών παραιτήθηκε και την επομένη μέρα κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στις εκλογές του 2012 και μάλιστα τότε έκανε και δηλώσεις η ΝΔ ότι με τον τρόπο αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για την Δικαιοσύνη. Τώρα το τότε “ενδιαφέρον” μετατρέπεται σε “αγωνία” δήθεν για το ότι κινδυνεύει η Δημοκρατία.

»Επίσης θεωρώ ότι είναι ανειλικρινείς οι δηλώσεις δυο πρώην γενικών γραμματέων του υπουργείου Εργασίας διότι ήταν τότε μέλη της κυβέρνησης επί Γ. Παπανδρέου όταν ο τελευταίος διόρισε προϊστάμενο νομικού του γραφείου λίγες μέρες μετά την συνταξιοδότησή του τον αντιπρόεδρο του ΣΤΕ κο Σταυρόπουλο. Τότε λοιπόν όχι μόνο δεν υπήρξαν αντιδράσεις αλλά έλεγαν ότι με τον τρόπο αυτό αξιοποιούν τις γνώσεις και την εμπειρία των δικαστικών».

Αιχμές για τους δικαστικούς
Η κα. Θάνου δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για τους άλλοτε συνάδελφους της δικαστικούς λέγοντας τα εξής:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών που με παίρνουν τηλέφωνο εκφράζουν τα συγχαρητήριά τους και μου λένε ότι είναι πεπεισμένοι ότι με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο θα ασκήσω και τα νέα μου καθήκοντα.

»Δεν το αποκλείω να είναι συγκοινωνούντα δοχεία… ορισμένοι που ελέγχθηκαν γενικότερα και από μένα προσωπικά ελέγχθηκαν πειθαρχικά δια ορισμένες παραλείψεις που είχαν κάνει και έκρινα εσφαλμένες και οι οποίες αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν εσφαλμένες αφού τιμωρήθηκαν από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Θεωρώ ότι πολύ πιθανόν πίσω από τις αντιδράσεις να είναι και κάποιοι από αυτούς.

»Προσωπικά σε μένα δεν απευθύνθηκε κανείς από τους ενδιαφερομένους αλλά όπως είναι γνωστό έριχναν τα βέλη τους δια μέσου εκπροσώπων κομμάτων ή άλλων παραγόντων».

Η συνέντευξη της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου στον ρ/σ Alpha έκλεισε με ακόμη ένα ΣΥΡΙΖΑικό επιχείρημα. Ότι δηλαδή κριτική μπορεί να γίνεται σε δικαστικές αποφάσεις, αλλά να μην είναι απρεπής (σ.σ. μάλλον τις διέφυγαν, περιέργως πώς, οι «ευπρέπειες» Πολάκη):

«Κριτική είναι επιτρεπτό να γίνεται στις δικαστικές αποφάσεις. Όταν κανείς υπερβαίνει τα όρια και η κριτική αυτή δεν είναι επιστημονική κριτική ή ηθικού μέρους κριτική ή είναι κριτική κατά τρόπο απρεπή, τότε θα έπρεπε να αποφεύγεται. Η κριτική αυτή από πλευράς πολιτικών είναι ότι δεν μπορούν να μπουν και στη θέση δικαστών. Πολλές φορές ο δικαστής κρίνει μόνο με το γράμμα του νόμου και δεν προχωρεί περισσότερο να δει τις πολιτικές, κοινωνικές και λοιπές προεκτάσεις. Κατά την άποψη μου, ναι (θα έπρεπε να το κάνει)».

Συμπέρασμα όλων: Μη μου τη… Θάνου τάρατττε!!!

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr