Home Greek News Γιουνκέρ: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που γυρίζει σελίδα»

Γιουνκέρ: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που γυρίζει σελίδα»

by _
0 comment 151 views

Τα θερμά αισθήματά του για την Ελλάδα εξέφρασε κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

«Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά μεγάλο Έθνος και εγώ ερωτεύτηκα αυτό το Έθνος και σε όλη μου τη σταδιοδρομία προσπάθησα πάντα να σεβαστώ την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, γιατί δεν τη σέβονται όλοι οι Ευρωπαίοι» ανέφερε ο Γιουνκέρ στην ομιλία του αμέσως μετά την αναγόρευσή του.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που γυρίζει σελίδα. Επιστρέφουν η εμπιστοσύνη, σταθερότητα και ανάπτυξη» είπε ο ίδιος, ενώ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την προσπάθεια.

«Χαίρομαι για όσα η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός πραγματοποιούν. Είναι μια γιγάντια επίδοση. Η πρόοδος είναι απόρροια ευρύτατων μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια» σημείωσε ο Γιουνκέρ.

«Αποτίω φόρο τιμής σε αυτούς τους Έλληνες που κανένας δεν ξέρει, στους φτωχούς της κοινωνίας, που αυτοί πληρώνουν το τίμημα, το αντίτιμο. Σε καμία άλλη χώρα δε θα ήταν αυτό δυνατό. Με πλήρη σεβασμό αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό. Κινούμαστε προς το μέλλον είναι ένα καλύτερο από αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν χρόνια», συμπλήρωσε.

Ο κ.Γιουνκέρ επισήμανε την ανάγκη «να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το μέλλον της Ευρώπης», παρατηρώντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερος τόπος να γίνει αυτό από τη Ελλάδα».

«Το σχέδιο Γιουνκέρ δουλεύει στην Ελλάδα. Το έλεγαν σχέδιο Γιουνκέρ, γιατί ορισμένοι έλεγαν ότι θα είναι αποτυχία και ήθελαν να βρουν τον πατέρα της αποτυχίας. Στην πραγματικότητα είναι το Ευρωπαϊκό ταμείο για στρατηγικές επενδύσεις, αλλά έχει μείνει ως σχέδιο Γιουνκέρ», είπε, υπογραμμίζοντας πως οι επενδύσεις είναι η δύναμη της Ευρώπης «είναι σημαντικές και αυτό κάναμε με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης της Βουλής των Ελλήνων και ήδη δρέπουμε καρπούς».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τη χαρά του για την επιστροφή του στην Ελλάδα , διαβεβαιώνοντας πως σε όλη του τη σταδιοδρομία, από όποιες θέσεις υπηρέτησε, προσπάθησε να βοηθήσει την Ελλάδα.

«Ήθελα να είμαι πιστός», τόνισε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση που ο ίδιος κράτησε, όταν στην Ευρώπη υπήρχε συζήτηση για την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Όλοι λένε ότι ήταν σωστή ιδέα να διατηρήσουμε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Αν το είχαν πει νωρίτερα θα είχα πολύ μεγαλύτερη άνεση στους χειρισμούς», παρατήρησε.

Αποδεχόμενος το τίτλο του επίτιμου διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ σχολίασε με χιούμορ όσα νωρίτερα ανέφεραν στις προσφωνήσεις του οι αρχές του ΑΠΘ: «Ακούγοντάς σας δεν ήξερα πριν περιγράψετε τη ζωή μου ότι είχα τόσο πλούσια ζωή και βιογραφία. Ήταν λίγο σαν νεκρολογία, δεν αναφέρατε λάθη και σφάλματα που αποτελούν τμήμα της ζωής μου». Σημείωσε δε πως η αναγόρευσή «είναι η μεγαλύτερη μέρα στη κάθε άλλο παρά ένδοξη νομική μου σταδιοδρομία», η οποία, όπως εξήγησε, «έληξε λίγο πολύ όταν μπήκα στο δικηγορικό σώμα και δεν άσκησα τη δικηγορία καθώς στα 26-27 διορίστηκα υφυπουργός».

«Οφείλω ένα φόρο τιμής στον ελληνικό λαό»

«Οφείλω ένα φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, στα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας που έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από τους λοιπούς. Ο μέσος πολίτης έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και οφείλω να το αναγνωρίσω αυτό στον ελληνικό πληθυσμό», τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Οταν πρωτοσυναντηθήκαμε στα τέλη του 2015 το έλλειμμα κινούνταν σε επίπεδα του 5,1%. Έχει ακολουθήσει πτωτική πορεία. Πλέον η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε χθες την παύση αυτής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη, πλέον είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε, αυτό είναι το μήνυμα», σημείωσε, από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας.

«Η επίσκεψή σας λαμβάνει χώρα σε μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ανακοίνωσή σας χθες ότι κινήθηκε η διαδικασία τερματισμού της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, πολύ σημαντικό μήνυμα», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: «Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η διαδικασία αυτή κινήθηκε το 2009 όταν το ελληνικό έλλειμμα ήταν στα 15,1% του ΑΕΠ. Τώρα βρίσκεται στο 1,2% ενώ οι προβλέψεις για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξες και αυτό οφείλεται στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός, στις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μοναδική συγκυρία για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη πλέον, είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε. Αυτό είναι το μήνυμα».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

http://www.kathimerini.gr/918310/article/epikairothta/politikh/gioynker-h-ellada-vrisketai-sto-shmeio-poy-gyrizei-selida

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr