Home Greek News Διπλωματικός πυρετός για το Κυπριακό

Διπλωματικός πυρετός για το Κυπριακό

by _
0 comment 138 views

Διπλωματικός πυρετός για το Κυπριακό

Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια λύση στο Κυπριακό ζήτημα μέσα στις παραμέτρους που έθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Οι προϋποθέσεις που έθεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι οι εξής:

  1. Να τερματιστούν από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης οι Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος επέμβασης.

  2. Να εξευρεθεί αποτελεσματικός μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης υλοποίησης της λύσης, με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει υποβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

  3. Να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων με βάση την πρόταση που έχει υποβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Νίκος Αναστασιάδης

EPA/SIMELA PANTZARTZI

Παράλληλα ανέφερε πως η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να αναλάβει, τις προσεχείς ημέρες, εκστρατεία ενημέρωσης των ηγετών ξένων χωρών, των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με προσωπικές επιστολές του ιδίου του κ. Αναστασιάδη αλλά και δραστηριοποίηση του συνόλου των διπλωματικών αποστολών.

Όπως τόνισε, η περαιτέρω πορεία θα χαραχθεί σε διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο αλλά και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Σημειώνεται πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει ήδη κληθεί να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου την ερχόμενη Τρίτη, 18 Ιουλίου, στην οποία θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα στο εν λόγω ζήτημα.

Επαφές Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα (Δευτέρα) τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πέινς, με τους δύο άνδρες να συζητούν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις.

Προηγήθηκε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, με το Κυπριακό να μονοπωλεί τη μεταξύ τους συνομιλία.

«Η επόμενη μέρα για το Κυπριακό είναι αρκετά δύσκολη γιατί δυστυχώς στην Ελβετία όχι μόνο δεν καταφέραμε να λύσουμε το κυπριακό, αλλά να κάνουμε έστω και ένα βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης. Αντιθέτως έχουμε απομακρυνθεί από την λύση. Είναι γνωστές οι απειλές οι οποίες εκφράζονται από την τουρκική πλευρά και πρέπει να πω ότι εμείς θα τις αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Η συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό είχε αυτή την έννοια. Να συζητήσουμε την επόμενη ημέρα, να διατυπώσουμε από την πλευρά μας κάποιες απόψεις για το τι θα πρέπει να γίνει, να ακούσουμε τις σκέψεις του πρωθυπουργού και νομίζω ότι θα επιστρέψουμε στην Κύπρο πιο σοφοί, να συζητήσουμε στο ΑΚΕΛ το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και τι θα προτείνουμε στον κ. Αναστασιάδη» δήλωσε ο κ. Κυπριανού μετά τη συνάντηση.

«Με τον κ. Τσίπρα, έχουμε συχνά επαφές και ανταλλάσσουμε απόψεις για το κυπριακό. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο να έχουν επαφές με την ελληνική ηγεσία. Τώρα είχαμε συνάντηση μόνο με τον πρωθυπουργό, γιατί οι εξελίξεις είναι τέτοιες που επέβαλαν την άμεση συνάντηση μαζί του», τόνισε επίσης.

Ερωτηθείς για το ποιο είναι το μήνυμα που μεταφέρει από την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο κ. Κυπριανού απήντησε πως «το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί στις προσπάθειες που θα καταβάλουμε, πρώτον να αποτρέψουμε τις οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις και βέβαια για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατηθεί ανοικτή η προοπτική λύσης του Κυπριακού».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει αύριο, Τρίτη, στις 11 το πρωί, την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα.

Ενημέρωση κομμάτων από Κοτζιά

Τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) ενημέρωσε αναλυτικά σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των κομμάτων φέρεται να έκαναν λόγο για πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τον υπουργό, σχετικά με όσα έγιναν στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Κοινή παράμετρος στις δηλώσεις των εκπροσώπων ήταν πως η Τουρκία οδήγησε σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις και πως πλέον τίθενται νέα δεδομένα στο εν λόγω ζήτημα.

Κοτζιάς - Κουμουτσάκος

EUROKINISSI

O εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε πως η ευθύνη του αδιεξόδου βαρύνει τη Τουρκία, καθώς και πως η παρούσα κατάσταση κατοχής εδάφους και ουσιαστικής διχοτόμησης δεν είναι ανεκτή. Τόνισε πως «η διαδικασία δεν είναι νεκρή», και υποστήριξε πως η διεθνής κοινότητα οφείλει με ενέργειες να αποτρέψει κινήσεις και ενέργειες αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε τη συζήτηση ως «δημιουργική» και πρόσθεσε τα εξής:

Η Τουρκία δεν θέλει αλλά και δεν μπορεί να αντιληφθεί πως στην ΕΕ είναι αδιανόητο να υπάρχουν κράτη-μέλη με ξένα στρατεύματα και συνθήκες εγγυήσεων. Κι όσο δεν θέλει και δεν μπορεί η Τουρκία να αντιληφθεί τα αυτονόητα, τόσο όλες οι διαπραγματεύσεις θα καταλήγουν σε ναυάγια. Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο. Η. Ε. και με την ενεργέστερη κινητοποίηση και παρέμβαση της Ε.Ε.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Διανέλλης επισήμανε πως «η μη λύση δεν αποτελεί λύση», συμπληρώνοντας πως παρουσιάζεται η συγκυρία «διεθνώς να κεφαλαιοποιήσουμε το ότι η στάση, στις συνομιλίες, ήταν θετική και ότι πλέον έχουμε ένα νέο πλαίσιο θέσεων». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, αναφέρθηκε στις απειλές της Τουρκίας και έκανε λόγο για κοινή σύγκληση των Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας της ελληνικής και κυπριακής Βουλής.  

πηγη / https://national-pride.org/2017/07/11/διπλωματικός-πυρετός-για-το-κυπριακό/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr