Home Greek News Έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί της Κύπρου

Έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί της Κύπρου

by _
0 comment 135 views

Ήταν ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2011…

Συμπληρώθηκαν σήμερα έξι χρόνια, από τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου. Σήμερα το πρωί έγινε τρισάγιο εις μνήμη των 13 νεκρών στη παρουσία του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Έξι χρόνια μετά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα κακών χειρισμών σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο. Η απόφαση για αποθήκευση των επικίνδυνων κοντέινερς στο ύπαιθρο για σχεδόν δύο χρόνια και η υποτίμηση των κινδύνων, οδήγησε στη τραγωδία η οποία θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί και να αποτραπεί. Ακόμα και όταν κάποια από τα κοντέινερς είχαν αρχίσει να αλλοιώνονται προκαλώντας μικρές εκρήξεις οι οδηγίες που δόθηκαν ήταν να τα ραντίζουν με νερό.

Μια λάμψη 13 ζωές

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2011. Τα 96 εμπορευματοκιβώτια που είχαν αποθηκευτεί στη  ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» δημιούργησαν έναν τεράστιο κρατήρα ενώ όσοι βρισκόντουσαν στον χώρο σκοτώθηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την έκρηξη. Είχαν συναίσθηση του διακυβεύματος καθώς δίπλα στη ναυτική βάση βρισκόταν ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Κύπρου, ο οποίος επίσης καταστράφηκε βυθίζοντας όλο το νησί στο σκοτάδι και προκαλώντας τεράστιες οικονομικές ζημιές, σε μια περίοδο που η Κύπρος ήδη φλέρταρε με τη τρόϊκα και το μνημόνιο, το οποίο τελικώς δεν απέφυγε.

Οι πρώτες πληροφορίες μετά την έκρηξη ήταν ελάχιστες και δεν μπορούσαν να δώσουν εικόνα των διαστάσεων της καταστροφής. Αργότερα τα πράγματα ξεκαθάριζαν. Άρχισαν να μετριούνται οι νεκροί και αν καταγράφονται οι ζημιές. Το συγκλονιστικότερο όλων ήταν η αποκάλυψη ότι επρόκειτο για μια τραγωδία που όσοι γνώριζαν την ανέμεναν. Φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν και είχαν ληφθεί λίγα 24ωρα πριν την έκρηξη, παρουσίαζαν τα κοντέινερς αλλοιωμένα, ενώ κάποιοι «χόρευαν» πάνω σε αυτά για να αποδείξουν ότι δήθεν δεν υπήρχε κίνδυνος. Οι εντολές ήταν: «Να τα ραντίζεται με νερό για να πέφτει η θερμοκρασία».

Πολιτική κρίση και καταδίκες

Την ίδια μέρα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο τότε υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και ο τότε αρχηγός της ΕΦ, αντιστράτηγος Τσαλικίδης. Ο πρώτος δικάστηκε και καταδικάστηκε για να αφήσει τελικώς την τελευταία του πνοή ως κατάδικος στο Νοσοκομείο, έχοντας φορτωθεί το σύνολο των ευθυνών των χειρισμών της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια.

Ο δεύτερος κατέστη φυγόδικος και αναχωρησε για την Ελλάδα, όπου και δικάζεται μετά από παρέλευση χρόνων και κατόπιν πιέσεων των συγγενών των θυμάτων.

Μία εβδομάδα αργότερα παραιτήθηκε και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος ανέλαβε το δικό του μερίδιο των πολιτικών ευθυνών για λόγους ευθιξίας. Ακολούθησε η έρευνα του νομικού Πόλυ Πολυβίου τον οποίο διόρισε το υπουργικό συμβούλιο, η οποία πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς επέρριπτε το σύνολο των ευθυνών στον τότε Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια. Η αστυνομική έρευνα η οποία έγινε στη συνέχεια έστειλε στο εδώλιο του κατηγορουμένου πολλούς που ενδεχομένως είχαν πολύ λιγότερες ευθύνες από άλλους που τέθηκαν στο απυρόβλητο. Από τη θέση του κατηγορουμένου στη θέση του κατηγόρου (ως μάρτυρας) βρέθηκε και ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης, που είχε διαχειριστεί το φορτίο των εκρηκτικών από την πρώτη μέρα της μεταφοράς του. Τι και αν κρίθηκε αναξιόπιστος από το δικαστήριο, ο ίδιος δεν ανέλαβε ποτέ καμία ευθύνη. Το δικαστήριο καταδίκασε τον τότε υπουργό Άμυνας Κ. Παπακώστα και τρεις αξιωματικούς της πυροσβεστικής. Το εφετείο επικύρωσε τις ποινές για όλους πλην του τότε διευθυντή Πυροσβεστικής τον οποίο αθώωσε (αφού είχε εκτίσει τη ποινή του) καθώς την ημέρα της έκρηξης έλειπε στο εξωτερικό. Οι συγγενείς των νεκρών παρά τις πιέσεις τους αντιμετώπισαν την άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα για ποινική δίωξη του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Συνταγματάρχη Γεωργιάδη.

Μανώλης Καλατζής

>>> Τους ηρωικούς νεκρούς της στο Μαρί τίμησαν η Λάρνακα και η Λεμεσός

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr