Home Greek News 7 αρχαία παιχνίδια που έχουν φτάσει μέχρι το σήμερα!

7 αρχαία παιχνίδια που έχουν φτάσει μέχρι το σήμερα!

by _
0 comment 137 views

7 αρχαία παιχνίδια που έχουν φτάσει μέχρι το σήμερα!

Ήταν τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών στην Αρχαία Ελλάδα, στη Ρώμη και στην Αίγυπτο. Σίγουρα παίζατε κι εσείς με μερικά από αυτά. Ποιο ήταν το αγαπημένο σας; Κατά το πέρασμα του χρόνου τα παιχνίδια άλλαξαν υλικό, μορφή και όνομα αλλά η ουσία παρέμεινε ίδια. Δείτε τη λίστα του Greektoys Children’s Revolution® και θα εκπλαγείτε με την ομοιότητα που έχουν τα αρχαία παιχνίδια με τα σημερινά παιχνίδια!

1. Τροχήλατα παιχνίδια

Από τα αγαπημένα παιχνίδια των αγοριών ήταν τα ζωόμορφα παιχνίδια με ρόδες, στα οποία έβαζαν ένα χαλινάρι για να μπορούν να τα “οδηγούν”.

 

Αυτό το πήλινο αλογάκι είναι 3000 ετών και μαγεύει τους επισκέπτες στο μουσείο του Κεραμικού. Δίπλα ένα σύγχρονο ξύλινο παπάκι έχει ακριβώς την ίδια λειτουργικότητα!

2. Κούκλες

Το αρχαιότερο παιχνίδι στον κόσμο εξελίχτηκε από θρησκευτικό ειδώλιο και πήρε τη μορφή της κούκλας για να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κοριτσιών.

Η πλαγγόνα ήταν ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των κοριτσιών στην αρχαία Ελλάδα. Ήταν κούκλα, συνήθως φτιαγμένη από πηλό, με γυναικεία μορφή και περίπλοκα χτενίσματα στα μαλλιά. Κάποιες φορές η ενδυμασία της κούκλας ήταν ζωγραφισμένη, άλλες φορές τα κορίτσια έφτιαχναν πάνινα ρουχαλάκια. Χαριτολογώντας θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε την πλαγγόνα με τη Barbie της σημερινής εποχής.

3. Αστράγαλοι

Οι αστράγαλοι ήταν συνήθως από αληθινά κότσια ζώων, αλλά υπήρχαν και αυτά που ήταν φτιαγμένα από χαλκό και άλλα υλικά. Παιζόταν κυρίως από γυναίκες και παιδιά. Ήταν παιχνίδι επιδεξιότητας αλλά το χρησιμοποιούσαν και σαν ζάρια. Με τους αστραγάλους παίζανε πεντέλιθα. Όπως και τα σημερινά πεντόβολα, στο αντίστοιχο παιχνίδι χρησιμοποιούσαν 5 αστραγάλους. Ο κάθε παίχτης πετούσε ψηλά έναν αστράγαλο και έπειτα προσπαθούσε να τον ξαναπιάσει αφού πρώτα είχε πάρει από κάτω έναν ακόμα αστράγαλο.

4. Γιο-γιο

Το γιογιό, όπως το γνωρίζουμε μέχρι τις μέρες μας, ήταν ένα δημοφιλές παιχνίδι και τα παιδιά έπρεπε να εξασκηθούν στην ικανότητα να ανεβάζουν και να κατεβάζουν το ξύλινο ή πήλινο αντικείμενο που ήταν δεμένο στην άκρη της κλωστής.

5. Σβούρα

Άλλο παιχνίδι επιδεξιότητας ήταν ο στρόμβος ή σβούρα. Υπήρχαν διαφορετικά είδη σβούρας, με διαφορετικά σχήματα και χρώματα. Σε ένα παιχνίδι με σβούρα το παιδί έριχνε τη σβούρα μια φορά μέχρι αυτή να σταματήσει να γυρίζει, σε άλλο παιχνίδι το παιδί έδινε ώθηση στη σβούρα με ένα μικρό μαστίγιο για να συνεχιστεί η περιστροφή της.

6. Στεφάνι

Ένα παιχνίδι το οποίο έπαιζαν ακόμη και ενήλικες άντρες ήταν το στεφάνι ή αλλιώς, ο τροχός. Το παιδί έριχνε το στεφάνι και έπρεπε, χρησιμοποιώντας επιδέξια ένα ραβδί, να το κρατήσει σε κίνηση. Οι ενήλικες έπαιζαν το στεφάνι στις παλαίστρες για να γυμνάζονται. Ήταν φτιαγμένο από χαλκό, είχε μεγάλο μέγεθος και ήταν βαρύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο παιδικό παιχνίδι.

7. Ζάρια

Τα ζάρια ή πεσσοί, όπως και στις μέρες μας, είχαν σημεία σε κάθε πλευρά, από το 1 μέχρι το 6. Ανήκουν στην κατηγορία των τυχερών παιχνιδιών και παίζονταν επίσης από τους άντρες. Ήταν από πηλό, οστά, ελεφαντοστό, χαλκό ή άλλο πολύτιμο μέταλλο.

Ancient Dice and yo-yo Museum Teatro alla Scala

Αρχαία ζάρια και γιο-γιο Συλλογή του Μουσείο Alla Scala

Αυτά είναι τα παιχνίδια που ξεχωρίσαμε, φυσικά υπάρχουν και άλλα, όχι λιγότερο σημαντικά, που αντιστέκονται στο χρόνο και στην τεχνολογία και συνεχίζουν να δίνουν χαρά στα παιδιά μετά από χιλιάδες χρόνια! Απολαύστε τα στις εικόνες παρακάτω.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για άλλα παιχνίδια της αρχαιότητας; κατεβάστε τοebook για τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια.

 

7 αρχαία παιχνίδια που έχουν φτάσει μέχρι το σήμερα!

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr