Home Greek News Νέο θρίλερ με την εκταμίευση της δόσης: Τρέχουν να κλείσουν 6 προαπαιτούμενα – Τι απαιτεί το ΔΝΤ (λίστα)

Νέο θρίλερ με την εκταμίευση της δόσης: Τρέχουν να κλείσουν 6 προαπαιτούμενα – Τι απαιτεί το ΔΝΤ (λίστα)

by _
0 comment 139 views

Νέο θρίλερ με την εκταμίευση της δόσης: Τρέχουν να κλείσουν 6 προαπαιτούμενα – Τι απαιτεί το ΔΝΤ (λίστα)

Η αναστολή της δίωξης κατά των τριών μελών του γνωμοδοτικούς συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ που είχε διορίσει η Κομισιόν μπορεί να ήταν το πιο βασικό αλλά δεν είναι το μόνο που έλειπε από την λίστα των 140 προαπαιτούμενων που θα ανάψουν το «πράσινο φως» στην δόση των 7,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν άλλες έξι εκκρεμότητες από την ατέλειωτη λίστα των προαπαιτούμενων τα οποία αν δεν ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες έξι ημέρες μέχρι και το Eurogroup στις 10 του μήνα μπορούν να μπλοκάρουν την δόση:

1. Το πρώτο αφορά την λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές σε τουριστικές περιοχές καθ όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου η οποία επεκτάθηκε στους πέντε μήνες. Ο εφαρμοστικός νόμος για την δεύτερη αξιολόγηση περιείχε ένα πλαίσιο λειτουργίας αλλά εκκρεμεί ακόμη μια απόφαση πριν το μέτρο πάρει σάρκα και οστά.

2. Το δεύτερο αφορά τα 800 εκ ευρώ από τα 7,7 δις ευρώ της δόσης που θα διατεθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες.

Με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δώσουν πολύ μεγαλύτερη ανάλυση στο «στοκ» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 6,5 δις ευρώ. Οι δανειστές ζητούν να μάθουν όχι μόνο τα στοιχεία που δημοσιεύονται από το ΓΛΚ (οφειλές γενικής Κυβέρνησης , βεβαιωμένες οφειλές φόρων) αλλά θέλουν να ξέρουν και τα κρυφά.

Πόσα χρωστάει το δημόσιο για καθυστερούμενες συντάξεις και πόσες αιτήσεις επιστροφής φόρων λιμνάζουν στις Δ.Ο.Υ όλης της χώρας . Επίσης θέλουν να ξέρουν τις οφειλές με κριτήριο το χρόνο καθυστέρησης την αιτία της μη πληρωμής και το προγραμματισμό για το άμεσο μέλλον .

3. Μια ακόμη εκκρεμότητα από την πλευρά του ΔΝΤ είναι η νομική γνώμη που να επιβεβαιώνει ότι η περικοπή των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019 είναι σύμφωνη με το ελληνικό Σύνταγμα . Η εκκρεμότητα αυτή υπάρχει από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές Μαΐου.

4. Το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού που διατρέχει περισσότερο από το μισό υπουργικό συμβούλιο και ένα μέρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η υποχρέωση βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και δύο μήνες.

5. Η λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αφού μόνο οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα σε νομοσχέδιο του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης δεν αρκούν. Οι θεσμοί θέλουν να δούν την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα να λειτουργεί.

6. Τέλος, παρότι δεν πρόκειται για προαπαιτούμενο το θέμα της απεργίας των εργαζομένων της καθαριότητας και η τροπολογία για μονιμοποιήσεις που ετοιμάζει το υπουργείο εσωτερικών έχει θορυβήσει τους δανειστές.

Ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το πως θα μειωθούν οι συμβασιούχοι από τις 73.000 στις 52.000 όπως προβλέπει το δημόσιο πως ακριβώς θα γίνουν οι μονιμοποιήσει πόσες θα είναι πόσο θα κοστίσουν και αν συμβαδίζουν με τον κανόνα των πέντε αποχωρήσεων ανά μια πρόσληψη που προβλέπει το μνημόνιο.

Ως γνωστό αυτήν την φορά το ΔΣ του ESM που θα εγκρίνει την δόση θα γίνει σε επίπεδο υπουργών και όχι τεχνοκρατών. Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός οικονομικών θα πρέπει να εξηγήσει την ολοκλήρωσή τους και στο Eurogroup αλλά και στο ΔΣ του ESM.

Πηγή:

http://www.lykavitos.gr/archives/468364?utm_source=wpautopublish&utm_medium=facebook

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr