Home Greek News Πόντος γη Ελληνική

Πόντος γη Ελληνική

by _
0 comment 128 views

Ελληνική ασπίδα από χαλκό, με το αστέρι της Μακεδονικής δυναστείας και γύρω του το όνομα του Βασιλιά Φαρνάκη…

Ο Φαρνάκης Α’, μέλος της Μιθριδατικής Δυναστείας των Περσών, γεννήθηκε στην Αμάσεια στο δεύτερο μισό του 3ου π.Χ. αιώνα. Έλαβε ελληνική Παιδεία, και διετέλεσε ηγεμόνας του Βασιλείου του Πόντου κατά την Ελληνιστική Περίοδο. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του άσκησε έντονη επεκτατική πολιτική σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, με την Πέργαμο και την Καππαδοκία. Σε προχωρημένη ηλικία παντρεύτηκε την Νύσσα, εγγονή του Αντιόχου Γ’ του Μεγάλου, από τον οίκο των Σελευκιδών.

Παράλληλα, προχώρησε στον εξελληνισμό του κράτους του. Προετοίμασε έτσι τον Πόντο για τον εγγονό του, Μιθριδάτη Στ’ του Ευπάτορα, τον επονομαζόμενο «Μέγα», ο οποίος έλαβε αγωγή κατά τα Σπαρτιατικά πρότυπα. Ένας από τους σημαντικότερους αντιπάλους του ρωμαϊκού επεκτατισμού στην Ανατολή, μετά την αποτυχία του να ιδρύσει ένα μεγάλο ελληνιστικό βασίλειο στην Ανατολή, τα ελληνιστικά Βασίλεια υποτάχθηκαν στην Ρώμη.

Ο Φαρνάκης πέθανε περί το 171 π.Χ. Η ασπίδα κατασκευάστηκε στον Πόντο, το 185 – 160 π.Χ. Σήμερα βρίσκεται στην συλλογή Getty, Καλιφόρνια, ΗΠΑ.

«Για την νίκη του επί του Φαρνάκη στα Ζήλα το 47 π.Χ. ο Καίσαρας είπε την περίφημη φράση «Ήλθον, είδον, ενίκησα».

(Φ. 199)

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr