Home Greek News Ηχηρή «απάντηση» Νετανιάχου σε Ερντογάν: Ο αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας «πάει»…Αίγυπτο – Ερχεται ισχυρή αμερικανική ναυτική δύναμη στην περιοχή

Ηχηρή «απάντηση» Νετανιάχου σε Ερντογάν: Ο αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας «πάει»…Αίγυπτο – Ερχεται ισχυρή αμερικανική ναυτική δύναμη στην περιοχή

by _
0 comment 98 views

Ηχηρή «απάντηση» Νετανιάχου σε Ερντογάν: Ο αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας «πάει»…Αίγυπτο – Ερχεται ισχυρή αμερικανική ναυτική δύναμη στην περιοχή

Δύο εναλλακτικά σχέδια μελετούν ΗΠΑ και Ισραήλ μετά τον νέο «λεκτικό πόλεμο» που ξέσπασε ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Άγκυρα με θέμα την μουσουλμανική προσευχή που αναφέραμε στο άρθρο μας Αιφνιδιαστική εξέλιξη- Oλομέτωπη επίθεση Ρ.Τ.Ερντογάν στο Ισραήλ και τον M.Νετανιάχου: Γκρεμίζονται τα όνειρα για αγωγό προς Τουρκία!. Τα αίτια είναι βαθύτερα από ότι φαίνεται .   

Ανάλυση που ζητήθηκε από τον τραπεζικό κολοσσό BNP Paribas για τις εξελίξεις σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ΝΑ Μεσόγειο , «υποδεικνύει» πως η πιο συμφέρουσα  λύση για εξαγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ, είναι τα δύο έτοιμα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου και όχι δεύτερος αγωγός προς Τουρκία.

Οτιδήποτε άλλο θα είχε σημαντικά αυξημένο κόστος σε σχέση με τις εξαγωγές μέσω Αιγύπτου, ιδιαίτερα όταν μετά από μερικά χρόνια η Αίγυπτος θα ικανοποιήσει με τα δικά της κοιτάσματα τις ενεργειακές της ανάγκες.

Η έκθεση της BNP Paribas, σε σχέση με την Κύπρο, σημειώνει ότι ακόμα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του «Αφροδίτη», με τα 4,5 τρισ κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ωστόσο, η συμφέρουσα λύση είναι μαζί με αέριο από το κοντινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, να κατευθυνθεί με αγωγό προς την Αίγυπτο.

Επίσης, η γεώτρηση στο τεμάχιο «11» από τις ΤΟΤΑL-ΕΝΙ, αναφέρεται στην ίδια έκθεση ως σημαντικά ελπιδοφόρα, επισημαίνοντας ότι και από τυχόν κοίτασμα εκεί, η πιο συμφέρουσα οδός είναι με αγωγό προς την Αίγυπτο.

Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ , το Ισραήλ συντάσσονται (για τους δικούς τους φυσικά λόγους) με την Ελλάδα και την Κύπρο για αυτό και νέες πληροφορίες αναφέρουν την αποστολή ισχυρής αμερικανικής ναυτικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή   για να ….επιβλέπει τα νέα σχέδια των ενεργειακών κολοσσών .

Το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αμέσως απαντώντας στην σκληρή  κριτική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με νομοσχέδιο του ισραηλινού κοινοβουλίου που προτείνει να απαγορευτούν τα μεγάφωνα στα Τζαμιά στην πόλη της Ιερουσαλήμ.

«Αυτοί που συστηματικά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους δεν πρέπει να ομιλούν για τη μοναδική αληθινή δημοκρατία στην περιοχή. Το Ισραήλ προστατεύει με συνέπεια την απόλυτη ελευθερία λατρείας τους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς, και θα συνεχίσει να το πράττει παρά την αβάσιμη συκοφαντία που εκδηλώθηκε εναντίον του» , ανέφερε σε δήλωσή του το ισραηλινό υπουργείο.

Ο Ερντογάν είχε προχωρήσει σε άγρια επίθεση εναντίον του Ισραήλ και προσωπικά του Μ.Νετανιάχου λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει να σιγήσει ο μουεζίνης στην Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε ΗΠΑ και Ισραήλ να μην μεταφερθεί η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ ενώ καλωσόρισε το νέο μανιφέστο της Χαμάς.

«Θα ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, κάλεσε τους πιστούς μουσουλμάνους να πηγαίνουν και να προσεύχονται στο τέμενος του Αλ Άκσα για να αποτρέψουν την κατάληψή του και έκανε λόγο για κατοχή της πόλης από τους Ισραηλινούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε  επίσης τις τελευταίες συζητήσεις σχετικά με την πρόθεση των  ΗΠΑ να  μετακινήσουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι «είναι εξαιρετικά λάθος και πρέπει σίγουρα να εγκαταλειφθεί από την ημερήσια διάταξη».

«Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις για το θέμα αυτό στο υψηλότερο επίπεδο και συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν, λέγοντας «δεν είναι τόσο εύκολο να το κάνεις».

Σημείωσε επίσης ότι ήταν αδύνατο να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα χωρίς να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο μόνος δρόμος προς μια λύση είναι η εγκαθίδρυση ενός ελεύθερου κράτους της Παλαιστίνης με την πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967 της περιοχής.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «ρατσιστική» την πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους και το αίτημά τους για τη δημιουργία κράτους.

Κάλεσε δε τους μουσουλμάνους να σπεύσουν μαζικά στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου με την παρουσία τους, να ενδυναμώσουν τον αγώνα που δίνουν οι Παλαιστίνιοι.

Ο νόμος που θα ψηφισθεί στο Ισραήλ προβλέπει την απαγόρευση του καλέσματος των πιστών για προσευχή με μεγάφωνα στο διάστημα μεταξύ 11 μ.μ. έως 7 π.μ. που σημαίνει ότι θα σταματήσει το ένα από τα πέντε ανά εικοσιτετράωρο καλέσματα για προσευχή, ενώ απαγορεύεται η χρήση μεγάφωνων σε κατοικημένες περιοχές σε όλη την διάρκεια της ημέρας με πρόστιμο 10,000 σέκελ ($2,700) για κάθε παράβαση του νομού.

Όλα αυτά όμως  αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους Ισραηλινούς και οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν άμεσα χαλώντας το όποιο κλίμα υπήρχε για την δημιουργία αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία ….τον οποίο από ότι φαίνεται ..τον ξεχνάμε οριστικά.

https://www.youtube.com/watch?v=8uYtP3DCyjo

http://www.pentapostagma.gr/2017/05/ηχηρή-απάντηση-ισραήλ-σε-τουρκία-ο-α.html

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr