Home Greek News Έμνι: Η Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισλαμικού Κράτους

Έμνι: Η Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισλαμικού Κράτους

by _
0 comment 166 views

Έμνι: Η Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισλαμικού Κράτους

Στη πρώτη έκδοση του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Perspectives on Terrorism» (Απόψεις Τρομοκρατίας) για το έτος 2017 εκδόθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη. Παρότι ο τίτλος της δηλώνει ότι είναι για την υπηρεσία πληροφοριών της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που είναι γνωστή στα αραβικά ως Έμνι, στη πράξη είναι τα πάντα για την εσωτερική λειτουργία του ΙΚ από τη γέννηση του μέχρι και σήμερα και πως η Έμνι βοηθάει σε αυτό. Αυτά θα δούμε σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: BBC.com

Η μελέτη έγινε από τη κυρία Ανν Σπέκχαρντ και τον κύριο Άχμεντ Σ. Γιάιαλα και βασίζεται σε συνεντεύξεις από πρώην μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αλλά και προηγούμενες επιστημονικές μελέτες. Μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη όπως δημοσιεύτηκε στα αγγλικά ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο ή σε ελληνική απόδοση παρακάτω.

Πηγή: TheDailyBeast.com

Η Έμνι του ΙΚ: Προέλευση και Εσωτερική Λειτουργία της Υπηρεσίας Πληροφοριών του ΙΚ
της Ανν Σπέκχαρντ και του Άχμεντ Σ. Γιάιαλα

Περίληψη
Αυτό το άρθρο, βασίζεται κυρίως σε προσωπικές μαρτυρίες πραγματικών αποστατών του ΙΚ, και εκτείνεται στο δημοσιογραφικό ερευνητικό έργο του Κρίστοφ Ράουτερ της Der Spiegel (Αμβούργο, GFR) ο οποίος πρώτος δημοσίευσε την ανακάλυψη των αρχείων του Χάτζι Μπακρ, ενός από τους ιρακινούς οργανωτές της Έμνι του ΙΚ κατά τα έτη όπου προετοιμάζονταν η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τα αρχεία του Μπακρ ξεκαθαρίζουν ότι το ΙΚ δεν είναι απλά μία τρομοκρατική οργάνωση, αλλά έχει κατασκευαστεί από Μπααθιστές πρώην αξιωματικούς πληροφοριών με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου κράτους. Οι συνεντεύξεις μας επίσης επιβεβαιώνουν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον δημοσιογράφο της New York Times Ρουκμίνι Καλιμάτσι. Μαζί, αυτές οι τρεις πηγές χρησιμοποιούνται και αναλύονται εδώ για να ρίξουμε φως στις ιδιαιτέρως ανατρεπτικές ενέργειες που διενεργούνται από την Έμνι εκ μέρους του «Ισλαμικού Κράτους», που επίσης περιγράφουν τις φιλοδοξίες του ΙΚ να επιτεθεί στη Δύση.

Εισαγωγή
Το τελευταίο ενάμισι χρόνο πήραμε συνεντεύξεις από σαράντα-δύο αποστάτες του ΙΚ από τη Συρία, Δυτική Ευρώπη, Κεντρική Ασία, και τα Βαλκάνια, για το Πρόγραμμα Συνεντεύξεων Αποστατών του ΙΚ, αναφορικά με τη ζωή μέσα στο ΙΚ και τους λόγους που εν τέλει τους οδήγησαν να ρισκάρουν τις ζωές τους για να διαφύγουν. Το δείγμα συλλέχθηκε χωρίς τεχνικές δείγματος μη-πιθανοτήτων (δειγματοληψία με τη μέθοδο της χιονόμπαλας ή δημιουργίας αλυσίδων) με αποτέλεσμα συνεντεύξεις από 32 Σύριους στη Τουρκία, 5 πολίτες των Βαλκανίων, 3 Δυτικούς Ευρωπαίους, και 2 Κεντρικούς Ασιάτες κατά τη περίοδο από τον Οκτώβριο του 2015 έως το Φεβρουάριο του 2017. Τα άτομα είχαν ηλικίες από 15 έως 52 ετών και αποτελούνταν από 6 γυναίκες και 36 άντρες. Οι ρόλοι τους στο ΙΚ διέφεραν από μαχητές, διοικητές, προσωπικό υλικοτεχνικής υποστήριξης, φύλακες, αστυνομικοί – συμπεριλαμβανομένης και γυναικείας αστυνομίας, και σύζυγοι μαχητών. Κάθε συνέντευξη είχε διάρκεια από μία έως πέντε ώρες. Η τεχνική συνεντεύξεως ήταν ημι-δομημένη, πρώτα επιτρέποντας στο άτομο να πει την ιστορία του ή της και έπειτα γίνονταν μία σειρά από 45 ερωτήσεις εμβαθύνοντας στο τομέα όπου το άτομο είχε προσωπικές εμπειρίες. Οι αποστάτες κρίθηκαν αυθεντικοί με βάση το ότι έχουν καταδικαστεί για κατηγορίες τρομοκρατίας σε 10 υποθέσεις, ή μέσω πληροφοριών και επιβεβαίωσης από γνωστούς αποστάτες ή διακινητές σε 32 ακόμα υποθέσεις. Επιπρόσθετα αξιολογήθηκαν ως πραγματικοί αποστάτες του ΙΚ βάση συσχέτισης των ιστοριών τους με γνωστά στοιχεία για το ΙΚ και με ανάλυση των μετατραυματικών απαντήσεων τους ενώ μιλούσαν για τη βαρβαρότητα της οργάνωσης.

Μαζί με τις προσωπικές τους ιστορίες από τη ζωή μέσα στο ΙΚ, οι αποστάτες επίσης μοιράστηκαν τις παρατηρήσεις τους για την επιχείρηση της υπηρεσίας πληροφοριών του ΙΚ, που είναι γνωστή στα αραβικά ως η «Έμνι». Από τις αναλυτικές ιστορίες των αποστατών, συμπληρωμένες από τις αναφορές των δημοσιογράφων, και τις προσωπικές μας εμπειρίες από συνεντεύξεις με εκατοντάδες τρομοκράτες τα τελευταία χρόνια, είμαστε σε θέση να ενώσουμε τα κομμάτια για μία τρομακτική ματιά στη δομή, την ηγεσία, τα καθήκοντα, τη χρηματοδότηση, και τις μεθόδους επικοινωνίας της Έμνι του ΙΚ. Αυτό το άρθρο, βασίζεται κυρίως σε από πρώτο πρόσωπο μαρτυρίες από πραγματικούς αποστάτες του ΙΚ που συλλέχθηκαν κατά την εργασία μας από τον Οκτώβριο του 2015 με συνεντεύξεις μέχρι σήμερα 42 αποστατών του ΙΚ που επιβεβαιώνουν και επεκτείνουν την ερευνητική δημοσιογραφία του Κρίστοφ Ράουτερ της Der Spiegel (Αμβούργο, GFR) ο οποίος πρώτος αποκάλυψε τα αρχεία του Χάτζι Μπακρ, ενός από τους ιρακινούς οργανωτές της Έμνι του ΙΚ κατά τα έτη όπου προετοιμάζονταν η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τα αρχεία του Μπακρ αναλύουν την εσωτερική λειτουργία του ΙΚ και του οργανισμού πληροφοριών του και στηρίζονται έντονα στις εμπειρίες του ως στέλεχος της ιρακινής υπηρεσίας πληροφοριών του Σαντάμ Χουσεΐν. Ξεκαθαρίζουν ότι το ΙΚ δεν είναι μόνο τρομοκρατική οργάνωση αλλά έχει δημιουργηθεί από πρώην αξιωματικούς πληροφοριών με στόχο τη λειτουργία ως κράτος, που πράγματι ακολουθεί την επιλογή του ονόματος «Ισλαμικό Κράτος». Αντίστοιχα, οι συνεντεύξεις μας επιβεβαιώνουν τα δεδομένα που συνέλεξε ο δημοσιογράφος της New York Times Ρουκμίνι Καλιμάτσι. Αυτό το άρθρο αναπτύσσεται επάνω, και επιβεβαιώνει, τις αναφορές από σε πρώτο πρόσωπο υλικό συνεντεύξεων ατόμων μέσα από το ΙΚ. Επίσης ρίχνει φως στις ιδιαιτέρως οργανωμένες ενέργειες που εκτελεί η Έμνι από τη σύλληψη της ιδέας του «Ισλαμικού Κράτους», για τη γέννηση μίας οργάνωσης που έχει γίνει μία από τις πιο απολυταρχικές και βάρβαρες τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Το άρθρο επίσης ρίχνει νέο φως στις φιλοδοξίες για επίθεση στη Δύση (αυτό που η Έμνι ονομάζει «εξωτερικές επιχειρήσεις»).

Η Έμνι
Το όνομα «Έμνι» είναι παράγωγο της αραβικής ρίζας «αμν», το οποίο στα αραβικά σημαίνει «εμπιστοσύνη», «ασφάλεια», και «προστασία». Σε Φαρσί, η λέξη «Αμνιγιάτ», από την ίδια αραβική ρίζα, σημαίνει «ασφάλεια», και στα τούρκικα, η λέξη «Εμνιγιέτ» σημαίνει «ασφάλεια» και πάλι από την ίδια αραβική ρίζα. Στη περίπτωση του ΙΚ, η τρομοκρατική οργάνωση ονόμασε την υπηρεσία πληροφοριών της «αμν» στα αραβικά. Αυτό πέρασε στις δυτικές γλώσσες με προφορά και γραφή ως «έμνι». Στη διάλεκτο του ΙΚ, έμνι σημαίνει βασικά «πληροφορίες». Η Έμνι του ΙΚ είναι υπεύθυνη για τη συλλογή πληροφοριών, τόσο μέσα στο «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) όσο και έξω από αυτό, όπως επίσης να σχεδιάζει εξωτερικές επιθέσεις παγκοσμίως.

Οι αρμοδιότητες της Έμνι, που θα τις αναλύσουμε σε λεπτομέρεια στις επόμενες ενότητες, περιλαμβάνουν, αλλά δε περιορίζονται στα ακόλουθα.

  • Συλλογή πληροφοριών από μάχες στη Συρία, Ιράκ, και αλλού
  • Συλλογή πληροφοριών για όσους ζουν μέσα στο «Ισλαμικό Κράτος»
  • Συλλογή αναλυτικών πληροφοριών για περιοχές που θέλει να κατακτήσει το ΙΚ
  • Μελέτη νέων μελών στην οργάνωση, ειδικά όσον πηγαίνουν χωρίς «συστάσεις»
  • Συλλογή και ανάλυση πληροφοριών σχετικές με επιθέσεις ενάντια στο ΙΚ
  • Διάδοση της προπαγάνδας και φόβου μέσα στο ΙΚ και παγκοσμίως, πέρα από τα σύνορα του
  • Στρατολόγηση και ανάπτυξη ξένων μαχητών για συλλογή πληροφοριών και επιθέσεις στις χώρες τους
  • Πληροφόρηση των κέντρων ενημέρωσης του ΙΚ για εμπνευσμένες από το ΙΚ εξωτερικές επιθέσεις και καθοδηγούμενες από το ΙΚ εξωτερικές επιθέσεις
  • Αποστολή και ανάπτυξη πρακτόρων και στρατολόγηση στη Τουρκία και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Σύριων προσφύγων που φεύγουν από το πόλεμο
  • Παρακολούθηση των επιχειρήσεων υλικοτεχνικής υποστήριξης του ΙΚ στη Τουρκία για εξασφάλιση ότι δε θα υπάρχουν διαρροές ή διακοπές
  • Επικοινωνία με πράκτορες άλλων επαναστατικών τρομοκρατικών οργανώσεων και ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας πληροφοριών του Άσαντ
  • Κάθε είδους κρίσιμη «βρώμικη δουλειά» συμπεριλαμβανομένων εμπορίου σκλάβων, πετρελαίου, σιτηρών και αντίκες, όπως επίσης εκτελέσεις, απαγωγές, και ανταλλαγές κρατουμένων

Προέλευση της Έμνι του ΙΚ
Η προέλευση της Έμνι του ΙΚ αποκαλύφθηκε από σύμπτωση στην αποκάλυψη των εγγράφων του 2014, που άνηκαν στον Χάτζι Μπακρ (δηλαδή του Σαμίρ Αμπντ Μωχάμεντ αλ-Κχλιφάουι), ενός πρώην σμηνάρχου της υπηρεσίας πληροφοριών του Σαντάμ Χουσεΐν στη Πολεμική Αεροπορία. Ο Χάτζι Μπακρ έγινε ο αρχιτέκτονας της υπηρεσίας πληροφοριών του ΙΚ, της Έμνι. Είχε προηγουμένως φυλακιστεί στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ και στη Βάση Μπούκα, μαζί με τον ηγέτη του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι όπως και άλλοι πικραμένοι πρώην εθνικιστές αξιωματικοί πληροφοριών. Ο Χάτζι Μπακρ ανέβηκε στην ηγεσία της οργάνωσης, η οποία, μετά το σχεδιασμό στη Βάση Μπούκα από το 2004 μέχρι το 2008, επανενώθηκε με τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι το 2012 για τη δημιουργία ενός μυστικού οργανισμού που εν τέλει θα γίνονταν γνωστός ως «Ισλαμικό Κράτος». Με θέληση να ξαναπάρει δύναμη και να εγκαταστήσει ξανά μία κυριαρχία Σουνιτών, κάνοντας των τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι τον εμίρη και αργότερα «χαλίφη» σε αυτό που πραγματικά είναι ένα απολυταρχικό κράτος. Αυτοί οι πρώην αξιωματικοί πληροφοριών έξυπνα έδωσαν στον οργανισμό ένα Ισλαμικό πρόσωπο, προσεκτικά κατασκευασμένο μετά το πρώην Μπααθικό ιρακινό καθεστώς αλλά τώρα κρυμμένο σε Ισλαμική ενδυμασία.

Ο Χάτζι Μπακρ εστάλη από την ομάδα στη Συρία τα τέλη του 2012, ως μέλος ενός μικροσκοπικού πυρήνα, με αποστολή να βοηθήσει στο σχεδιασμό των βημάτων για το μελλοντικό «Ισλαμικό Κράτος», για να κατακτήσει όσο περισσότερο έδαφος γίνεται στη Συρία, και από εκεί να ξεκινήσει μία εισβολή πίσω στο Ιράκ. Ο Χάτζι Μπακρ έμεινε σκόπιμα στη μικρή Συριακή πόλη Ταλ Ριφάατ, βόρεια από το Χαλέπι, όπου έβαλε τη τεράστια γνώση του από την υπηρεσία πληροφοριών του Σαντάμ και τις απολυταρχικές πρακτικές επί το έργον, σχεδιάζοντας την εισβολή στη Συρία και την άνοδο του «Ισλαμικού Κράτους», σχέδια που αργότερα εκτελέστηκαν σχολαστικά από το ΙΚ.

Ο Χάτζι Μπακρ σκοτώθηκε από μία συριακή αντάρτικη ομάδα το 2014, αλλά όχι προτού μεταδώσει τη γνώση του και τα σχέδια πληροφοριών που έμαθε μέσα στην υπηρεσία πληροφοριών του Σαντάμ Χουσεΐν από το πρώην απολυταρχικό καθεστώς στους πιστούς της ιδέας του «Ισλαμικού Κράτους». Τα έγγραφα που κατασκεύασε, βρέθηκαν μετά το θάνατο του, αποτελούνται από 31 σελίδες χειρόγραφων οργανογραμμάτων, λιστών, και προγραμμάτων, και όλα περιγράφουν πως βήμα-βήμα υποτάσεις ένα έθνος. Ο Κρίστοφ Ράουτερ ο οποίος πρώτος ανέλυσε τα έγγραφα, έγραψε: «Αποκαλύπτουν μία πολυεπίπεδη σύνθεση και οδηγίες δράσης, μερικά ήδη δοκιμασμένα και άλλα καινούργια για κατάσταση αναρχίας στις περιοχές που κρατούν οι αντάρτες στη Συρία. Κατά ένα τρόπο, τα έγγραφα είναι ο πηγαίος κώδικας για το πιο επιτυχημένο τρομοκρατικό στρατό στη πρόσφατη ιστορία». Επιπρόσθετα, ήταν ο κώδικας για μία ομάδα αποφασισμένων τρομοκρατών να ενωθούν όχι μόνο για ανούσιες βάρβαρες τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά επίσης για ένα απολυταρχικό κράτος, ικανό να κυριαρχεί αδίστακτα στους πολίτες και τη περιοχή του.

Όπως ακριβώς θυμόντουσαν οι αποστάτες από τους οποίους πήραμε συνεντεύξεις, το σχέδιο του Χάτζι Μπακρ περιελάμβανε τα ακόλουθα βήματα: Οι στρατολόγοι του «Ισλαμικού Κράτους» πρώτα ανοίγουν ένα γραφείο ντάβα (Ισλαμικό σχολείο) σε πόλεις που θέλουν να κατακτήσουν, μόνο και μόνο για να κερδίσουν τις καρδιές και τα μυαλά των ντόπιων. Μέσα σε αυτά τα κέντρα, στρατολογούν πράκτορες ανάμεσα από αυτούς που παρακολουθούν μαθήματα και τις παρουσιάσεις για την ισλαμική ζωή. Οι περισσότεροι ήταν εικοσάχρονοι, αλλά και μερικοί νεώτεροι όπως 16 και 17 ετών επίσης καθοδηγούνταν να παρακολουθούν τους συμπολίτες τους, να κάνουν λίστες με τις ισχυρές οικογένειες του χωριού, και να παρέχουν λεπτομέρειες για άτομα μέσα σε αυτές τις οικογένειες, το εισόδημα τους, και οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να τους κάνει θύμα εκβιασμού, ειδικά για παραβάσεις της σαρία (ισλαμικός νόμος). Επομένως, αυτοί οι πράκτορες έκαναν λίστες και περιγραφές των ανταρτών στο χωριό, των ηγετών και πολιτικών πεποιθήσεων. Η διείσδυση ακολουθούνταν από εξουδετέρωση οποιουδήποτε ατόμου φάνταζε ως πιθανός ηγέτης ή εχθρός του ΙΚ. Ακόμα, ακολουθώντας την αρχή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων (όπως για παράδειγμα οι Τσετσένοι αντάρτες του Μπασάεφ), ο Χάτζι Μπακρ καθοδηγούσε κάποιους από τους «αδερφούς», που φαινομενικά ήταν δάσκαλοι ντάβα, να παντρευτούν ντόπιες γυναίκες από τις μεγάλες οικογένειες για να «εξασφαλίσουν στο ΙΚ πρόσβαση σε αυτές τις οικογένειες εν αγνοία τους».

Ακολουθώντας αυτό το σχέδιο, το ΙΚ πήρε τη Συρία, το ένα χωριό μετά το άλλο, συχνά με μεγάλη έκπληξη των κατοίκων χωρίς σοβαρές απώλειες μάχης. Η Έμνι του ΙΚ, ακολουθώντας τα σχέδια του Χάτζι Μπακρ, βασίζονταν σε παρακολουθήσεις, κατασκοπεία, δολοφονίες, και απαγωγές για να στρώσει το δρόμο στη δημιουργία ενός ισχυρού απολυταρχικού καθεστώτος του «Ισλαμικού Κράτους». Την ίδια στιγμή, κάλυπταν την ανατροπή κάτω από το θρησκευτικό κάλυμμα του Ισλάμ, εκμεταλλευόμενοι τη θρησκευτική πίστη άλλων για απόλυτη δύναμη. Το σχέδιο του Μπακρ ήταν να εξομοιώσει τα πανταχού παρόντα όργανα ασφαλείας του Σαντάμ Χουσεΐν, με στόχο να έχει τον κάθε άνθρωπο να προσέχει τον διπλανό του, και έτσι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφαλείας στο οποίο όλοι ζουν σε ένα κράτος με φόβο και αβεβαιότητα για το κατά πόσο και οι ίδιοι, κατασκοπεύονται ή όχι.

Νέα έγγραφα του ΙΚ που βρέθηκε στο Χαλέπι επιβεβαιώνουν το εσωτερικό σύστημα παρακολουθήσεων στο ΙΚ όπως επίσης και ένα υψηλής πολυπλοκότητας σύστημα διείσδυσης και παρακολούθησης σε όλες τις οργανώσεις που τους εναντιώνονται. Στα κατασχεθέντα αρχεία του ΙΚ από το Χαλέπι υπήρχαν μεγάλες λίστες με πληροφοριοδότες εγκατεστημένους σε κάθε επαναστατική ομάδα και κυβερνητικό στρατό. Αυτές οι λίστες σημείωναν επίσης ποιοι ανάμεσα από τους αντάρτες ήταν και πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών του Άσαντ. Οι λίστες επίσης επιβεβαιώνουν τις οδηγίες προς τα στελέχη του ΙΚ να παντρεύονται στρατηγικά γυναίκες από ισχυρές οικογένειες πριν τη κατάληψη των χωριών, ώστε να κερδίζουν πίστη και συμμαχία προτού το ΙΚ πάρει τον πλήρη έλεγχο.

Η Έμνι ήταν προσεκτική στη κρυφή κατασκευή δυνάμεων μαχητών σε αφανής στρατιωτικές εγκαταστάσεις απομακρυσμένων περιοχών της Συρίας, όπου κανένας δεν ήταν σε θέση να πει ποιος ηγείται. Εκεί μάζευαν ξένους μαχητές από αραβικές χώρες, την Ευρώπη, και τα Βαλκάνια, οι περισσότεροι χωρίς να έχουν κάποια σοβαρή στρατιωτική εμπειρία, και τους τοποθετούσαν υπό τη διοίκηση εμπειροπόλεμων Τσετσένων και Ουζμπέκων που υπηρετούσαν ως οι επίλεκτες «ειδικές δυνάμεις» του ΙΚ. Όπως θυμόντουσαν οι αποστάτες, αυτό επέτρεπε στο ΙΚ τη δημιουργία δυνάμεων με τυφλή υπακοή χωρίς να έχει γνώση του κοινωνικού πεδίου στο οποίο επιχειρούσαν και χωρίς λόγους να δείξουν οποιοδήποτε έλεος στους ντόπιους. Ως αποτέλεσμα, πολεμούσαν τοπικά και εύκολα ακολουθούσαν το ρητό του ΙΚ, «άκου και κάνε».

Η Έμνι επίσης χρησιμοποιούσε απάτες για δημιουργία φόβου και αμφιβολίας στις ομάδες των Σύριων ανταρτών. Οι μαχητές της πάντα εμφανίζονταν με μαύρες μάσκες, δίδοντας την αίσθηση ότι ήταν πολλοί περισσότεροι από τη πραγματικότητα. Ο δημοσιογράφος της Spiegel, ο Κρίστοφ Ράουτερ, είχε αναρωτηθεί «Όταν ομάδες 200 μαχητών εμφανίζονται σε πέντε διαφορετικά μέρη η μία μετά την άλλη, σημαίνει ότι το ΙΚ έχει 1000 ανθρώπους; Ή 500; Ή λίγο παραπάνω από 200;». Τον Απρίλιο του 2015 ο Ράουτερ επίσης σημείωσε, «Μέσα στο ΙΚ, υπάρχουν δομές κράτους, γραφειοκρατεία, και κρατικές αρχές. Αλλά υπάρχει επίσης μία παράλληλη διοικητική δομή: Επίλεκτες μονάδες δίπλα σε απλά στρατεύματα. Επιπρόσθετοι διοικητές δίπλα από τον γνωστό στρατιωτικό ηγέτη Ομάρ αλ-Σισάνι. Έμποροι ισχύος που μεταφέρουν ή μειώνουν επαρχιακούς και τοπικούς εμίρηδες ή ακόμα και τους εξαφανίζουν κατά βούληση. Ακόμα, οι αποφάσεις δε βγαίνουν, κατά κανόνα, στο Συμβούλιο Σούρα, το θεωρητικά ύψιστο σώμα αποφάσεων. Αντίθετα, βγαίνουν από «άτομα που λύνουν και δένουν» (αχλ αλ-χαλ βα-λ-ακντ), ένα μυστικό κύκλωμα που το όνομα του είναι από τις μεσαιωνικές εποχές του Ισλάμ».

Το χειρόγραφο οργανόγραμμα του Χάτζι Μπακρ (παρακάτω) δείχνει το όραμα του για την Έμνι, καθώς σχεδίαζε την αλυσίδα διοίκησης πληροφοριών που περιλαμβάνει έναν εμίρη, ή διοικητή, να είναι υπεύθυνος για δολοφονίες, απαγωγές, ελεύθερους σκοπευτές, επικοινωνίες, και κρυπτογράφηση, όπως επίσης και έναν εμίρη να επιβλέπει τους άλλους εμίρηδες «για τη περίπτωση που δε κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Πηγή: Κρίστοφ Ράουτερ, Der Spiegel

Η Ιεραρχία του ΙΚ και η Έμνι
Όπως μάθαμε από τις συνεντεύξεις των αποστατών, το ΙΚ είναι ένας πολύ ιεραρχικά δομημένος οργανισμός, και τα μέλη του εργάζονται για να ανέβουν σε θέσεις. Αυτοί στο κατώτερο επίπεδο, εάν δεν έχουν ικανότητες χρήσιμες στο ΙΚ, ή δεν ικανοποιούν τους ηγέτες του ΙΚ σε οποιοδήποτε τρόπο (συμπεριλαμβανομένου του να μαθαίνουν πληροφορίες που το ΙΚ επιθυμεί να καλύψει), συχνά καταλήγουν σε «άσχετους» μαχητές που διατάζονται να γίνουν «εθελοντές» για αποστολές αυτοκτονίας ή στέλνονται στη πρώτη γραμμή που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σκοτωθούν.

Η κορυφή ενός μέλους του ΙΚ είναι να γίνει δεκτό στη μεγάλη Έμνι όπου οι επίλεκτοι που συμμετέχουν εκεί απολαμβάνουν μεγαλύτερη εξουσία, δύναμη, και κύρος συγκριτικά με άλλες σχετικά υψηλές θέσεις στο ΙΚ, όπως να γίνουν μέλη της αστυνομίας του ΙΚ (χισμπάχ), ή μέλη των ξένων μαχητών του ΙΚ. Τα στελέχη της Έμνι έχουν επίσης πολλά χρήματα στη διάθεση τους. Όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στην Έμνι και τη χισμπάχ, η Έμνι ξεκάθαρα έχει μεγαλύτερο κύρος και έχει επιχειρησιακή εξουσία επάνω στη χισμπάχ. Αρκετές από τις πηγές μας κατά τις συνεντεύξεις δήλωσαν ότι η Έμνι έπαιρνε κάποιους κρατούμενους ή σοβαρές υποθέσεις από τα χέρια μελών της χισμπάχ. Αυτό ενοχλούσε και εκνεύριζε τα στελέχη της χισμπάχ, ειδικά όταν ανακάλυπταν ότι οι ύποπτοι τους βασανίζονταν και δολοφονούνταν.

Η Έμνι έχει μία κεντρική δομή και ακολουθεί μία αναλυτική ιεραρχία υπηρεσιών πληροφοριών και τις επιχειρήσεις που ορίστηκαν από τον Χάτζι Μπακρ, ο οποίος εργάζονταν ως σμήναρχος στη πολεμική αεροπορία του Σαντάμ (περιγράφηκε στις προηγούμενες ενότητες). Τα κεντρικά της Έμνι βρίσκονται στη Συριακή πόλη αλ-Μπαμπ. Ο τελευταίος γνωστός αρχηγός ήταν ο τριάντα-εννέα ετών εκπρόσωπος τύπου του ΙΚ, ο Αμπού Μωχάμεντ αλ-Αντνάνι (παλαιότερα γνωστός ως Τάχα Σόμπχι Φαλάχα), που γεννήθηκε κοντά στο Ιντλίμπ, στη Συρία. Ο αλ-Αντνάνι σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2016 από βομβαρδισμό των ΗΠΑ στη πόλη αλ-Μπαμπ. Σύμφωνα με έναν πρόσφατο αποστάτη του ΙΚ, ο σημερινός ηγέτης της Έμνι της Ράκκα είναι γνωστός με το κούνια «Δρ. Σαμίρ», (κούνια είναι το χαϊδευτικό πολεμιστή για να κρύψει τη πραγματική του ταυτότητα, μία στάνταρντ πρακτική σε σοβαρές τρομοκρατικές οργανώσεις). Ο Δρ. Σαμίρ θεωρείται ένα από τα δυνατότερα και ισχυρότερα μέλη του ΙΚ στη Ράκκα. Ωστόσο, ανώτατοι αμερικανοί αξιωματικοί πληροφοριών και στρατιωτικοί κατονομάζουν ως το σημερινό αρχηγό έναν από τους δύο βοηθούς του κυρίου Αντνάνι οι οποίοι ίσως να είχαν συλληφθεί όταν εκείνος σκοτώθηκε: είτε ένας Γάλλος πολίτης που έχει το αραβικό κούνια Αμπού Σουλεϊμάνε αλ-Φαράνσι (πατέρας του Σουλεϊμάνε από τη Γαλλία), είτε ένας Σύριος που είναι γνωστός ως Αμπού Άχμεντ. Ο Λουδοβίκο Καρλίνο, ένας ανώτατος αναλυτής του Πολεμικού Παρατηρητηρίου IHS στο Λονδίνο, δήλωσε τη πιθανότητα ο Αμπού Σουλεϊμάνε (του οποίου η οικογένεια είναι είτε από τη Τυνησία είτε από το Μαρόκο), να έχει πάρει προαγωγή ως ανώτατος σχεδιαστής τρομοκρατικών επιθέσεων για την Ευρώπη μετά το θάνατο του Αμπαούντ (ενός άλλου στελέχους της Έμνι που θα αναλύσουμε παρακάτω.).

Οι Επιχειρήσεις Πληροφοριών της Έμνι για Κυριαρχία και Επέκταση του «Ισλαμικού Κράτους»
Ένα από τα πολλά πράγματα που διαφορετικοί αποστάτες περιέργραψαν, ήταν πολλούς πρώην Μπααθιστές ιρακινούς να ηγούνται της οργάνωσης, ακόμα και στη Συρία. Αυτοί έφεραν μαζί τους τεχνικές και πρακτικές επιχειρήσεων υπηρεσιών πληροφοριών τύπου απολυταρχικού κράτους όπως έμαθαν στη κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι πράκτορες του ΙΚ πολύ έξυπνα εγκατέστησαν δικά τους στελέχη σε ομάδες που ήταν εναντίον τους όπως επίσης «γύρισαν» ή στρατολόγησαν επιλεγμένα άτομα από επαναστατικές οργανώσεις ως πληροφοριοδότες που υπηρετούν το ΙΚ. Οι ηγέτες του ΙΚ με αυτό το τρόπο μπορούν να αποκτούν πληροφορίες κλειδιά για τις αντίθετες ομάδες, τις οχυρώσεις τους και τα αδύναμα σημεία τους πριν τους επιτεθούν. Αντίστοιχα, αυτοί οι κρυμμένοι πράκτορες ή «πόροι» του ΙΚ επίσης δολοφονούν σημαντικούς ηγέτες σε αντίπαλες ομάδες, βάζουν εκρηκτικά, και ακόμα και εκτελούν αποστολές αυτοκτονίας για να απλώσουν την ανησυχία και το τρόμο μέσα στις αντίπαλες ομάδες, όλα με απώτερο σκοπό την αποδυνάμωση τους προτού αντιμετωπίσουν μία επίθεση από το ΙΚ.

Σε μία περίπτωση, ένα άτομο που είχε στρατολογηθεί από την αλ-Νούσρα μας είπε ότι επέστρεψε στην οργάνωση του ως μυστικός κατάσκοπος για το ΙΚ. Όταν έφτασε η ώρα να κάνει επίθεση το ΙΚ, διατάχθηκε να παραμείνει στην αλ-Νούσρα και να φοράει ρούχα με κάποια ειδικά σημάδια που οι μαχητές του ΙΚ θα αναγνώριζαν, για να μην τον σκοτώσουν κατά λάθος. Έπρεπε να συνεχίσει να «παίζει το ρόλο του» σε όλη τη διάρκεια της μάχης, ακόμα και να σκοτώσει μαχητές του ΙΚ εάν απαιτείται για να μη συλληφθεί ως κατάσκοπος. Ακολουθώντας τις διαταγές, μέχρι και που σκότωσε ένα μέλος του ΙΚ που τον πλησίασε και έμεινε άναυδος όταν ένα ηγετικό στέλεχος της αλ-Νούσρα τον καθησύχασε ότι καλά έκανε. Και οι δύο τους, άγνωστος ο ένας στον άλλον, είχαν εγκατασταθεί ως πράκτορες του ΙΚ.

Πολύ πριν την άφιξη του, η Έμνι επίσης τοποθετούσε καλοπληρωμένους πληροφοριοδότες σε χωριά όπου το ΙΚ σκόπευε να εισβάλει για να χαρτογραφήσουν τις πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις των κατοίκων. Με τη κατάληψη του χωριού, και με δεδομένο ότι οι πράκτορες ήδη είχαν κατηγοριοποιήσει τους κατοίκους, η πρακτική ήταν η ταχεία διαταγή εκτελέσεως των αναγνωρισμένων ως εχθρών, ή όσων είχαν κριθεί ως ανίκανοι να συνεργαστούν με το ΙΚ.

Ο εικοσί-τετράχρονος Αμπού Ταχίρ, ένας Σύριος αποστάτης μας είπε, «Το αντ-Ντάλαχ (ΙΚ) ξεκινούσε να σκοτώνει ηγέτες των αντιπάλων προτού ο στρατός του αντ-Ντάλαχ μπει στη μάχη. Σε πολλά διαφορετικά μέρη είχαμε δει πολλούς τοπικούς ηγέτες να σκοτώνονται προτού ξεκινήσει η μάχη από κατασκόπους του αντ-Ντάλαχ. Υπήρχε μια γέφυρα στο Ντείρ εζ-Ζόρ. Είναι ο μοναδικός τρόπος να μπεις στο Ντείρ εζ-Ζόρ, οποιοσδήποτε ελέγχει αυτή τη γέφυρα ελέγχει το Ντείρ εζ-Ζόρ. Φυσικά κανείς δεν έχει βάρκες. Το αντ-Ντάλαχ έφτασε από τη Ράκκα και περικύκλωσε το Ντείρ εζ-Ζόρ και από τις δύο πλευρές. Κατέλαβαν τη γέφυρα και έπειτα διέταξαν τους ανθρώπους του αντ-Ντάλαχ που είχαν τοποθετηθεί ως κατάσκοποι μέσα στη Τζαμπάτ αλ-Νούσρα και στη Τζαΐς αλ-Χουρ μέσα στο Ντείρ εζ-Ζόρ να δημιουργήσουν σημεία ελέγχου και να πουν στους κατοίκους ότι το αντ-Ντάλαχ είχε καταλάβει τη πόλη προτού καν μπει μέσα (για την αποφυγή μάχης εξαπατώντας τους ανθρώπους)»

Η Έμνι επίσης μελετάει προσεκτικά το πληθυσμό περιοχών που έχουν πάρει τον έλεγχο για προστασία των θέσεων της και για να εξλοθρεύσει όλους τους διαφωνούντες μέσα στα σύνορα του «Ισλαμικού Κράτους». Έχοντας μάθει καλά από το απολυταρχικό κράτος του Σαντάμ, πληρωμένοι πληροφοριοδότες τοποθετούνται παντού μέσα στη περιοχή του ΙΚ, δημιουργώντας ένα μεγάλο φόβο αντίστασης στην οργάνωση με οποιοδήποτε τρόπο. Οι αποστάτες του ΙΚ ήταν προσεκτικοί ακόμα και για τις ίδιες τους τις οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών, από φόβο ότι ίσως να είναι πληροφοριοδότες. Μερικοί είχαν δει νεαρά παιδιά μέχρι και 6 και 7 ετών να εκπαιδεύονται και να τοποθετούνται για συλλογή πληροφοριών. Τα στελέχη του ΙΚ επίσης ανέφεραν ότι πρόσεχαν τι αποκάλυπταν σε άλλα μέλη για την αμφισβήτηση και αηδία που ένοιωθαν για τη βαρβαρότητα του ΙΚ από φόβο ότι ίσως να προδίδονταν και να τιμωρούνταν. Δόθηκαν πολλά παραδείγματα από αποκεφαλισμούς και εκτελέσεις για όποιον έφερνε οποιαδήποτε αντίρρηση, ή έδειχνε αμφισβήτηση για το ΙΚ.

Ένας Σύριος αποστάτης, ένας 35 ετών άντρας από το Ντείρ εζ-Ζορ μπήκε στο ΙΚ το 2014 έπειτα από τη κατάληξη ότι ακολουθούσαν το Ισλάμ καλύτερα από άλλες παραστρατιωτικές οργανώσεις. Ωστόσο, αποστάτησε ένα χρόνο αργότερα εξαιτίας της συμπεριφοράς της Έμνι του ΙΚ. Ήταν ενοχλημένος γιατί εφόσον είχε καλέσει στρατιώτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού να μπουν στο ΙΚ και τους είχε δώσει το λόγο του ότι δε θα τους βλάψουν εάν παραδοθούν στο ΙΚ, η υπηρεσία πληροφοριών του ΙΚ τους σκότωσε όλους χωρίς να κάνει οποιαδήποτε δίκη.

Η Έμνι είναι είσης υπεύθυνη για ανεύρεση κατασκόπων μέσα στο ΙΚ: απαγωγές, ανακρίσεις, βασσανηστήρια, και εν τέλει εκτελέσεις. Όταν ξένοι εθελοντές για το ΙΚ εμφανίζονται στη Συρία, κρατούνται μέχρι και μία εβδομάδα σε ένα κέντρο υποδοχής του ΙΚ κοντά στα σύνορα, όπου ερωτώνται και γίνεται έρευνα για να εντοπιστεί εάν είναι πράκτορες. Όσοι δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης στέλνονται στη πρώτη γραμμή είτε για να αποδείξουν ότι είναι γενναίοι, είτε για να πεθάνουν. Τα έγγραφα που συλλέχθηκαν στο Χαλέπι αποκαλύπτουν ότι η Έμνι κρατάει αναλυτικές λίστες και αρχεία προσωπικού για τους ξένους μαχητές που μπαίνουν στην οργάνωση, συμπεριλαμβανομένων γραπτών αιτήσεων που αναλύουν το επίπεδο θρησκευτικής γνώσης, προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, και συστάσεις από τρομοκράτες, όπως επίσης αριθμούς τηλεφώνων, μέχρι και τα χόμπι τους.

Χρηματοδότηση της Έμνι
Η Έμνι λαμβάνει ένα μεγάλο μερίδιο από το προυπολογισμό του «Ισλαμικού Κράτους», που χρησιμοποιείται για προπαγάνδα και πληρωμή πρακτόρων και πληροφοριοδοτών, ανάμεσα από άλλα πράγματα. Πριν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των Ρώσων και της Συμμαχίας τα τέλη του 2015-2016, το ΙΚ δεν είχε ελλείψεις σε χρήματα από πωλήσεις πετρελαίου, σκλάβων, τροφίμων και έργων τέχνης, επίσης ληστείες τραπεζών, και φόροι/εκβιασμοί για μετρητά σε όσους ζούσαν μέσα στη περιοχή τους. Η χρηματοδότηση, μέχρι τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των καναλιών χρηματοδότησης του ΙΚ, δεν ήταν πρόβλημα για την Έμνι που φαίνεται να έχει ένα μεγάλο όγκο χρημάτων στη διάθεση της. Ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ που έπαιξε ρόλο κλειδί στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες τα τέλη του 2015 και τις αρχές του 2016, λάμβανε αρκετά χρήματα για να ταξιδεύει, να νοικιάζει κατοικίες, να μετακινεί στελέχη του ΙΚ και να αγοράζει πλαστά διαβατήρια, όπλα, και τα απαραίτητα υλικά για εκρηκτικά. Ο γαλλικός τύπος ανέφερε ότι, σύμφωνα με έναν Γάλλο στέλεχος του ΙΚ που ανακρίθηκε, (πιθανότατα ο Ρέντα Χάμε) ο Αμπαούντ ήταν υπεύθυνος για την επιλογή υποψηφίων τους οποίους πλήρωνε μέχρι και πενήντα χιλιάδες Ευρώ για να εκτελέσουν τις επιθέσεις. Ως τυπική δομή του ΙΚ, δύο Τυνήσιοι σε ανώτερο βαθμό από τον Αμπαούντ στην ιεραρχία της Έμνι, έπρεπε να υπογράψουν προκαταβολικά για το ποιος θα σταλεί σε ποια αποστολή.

Για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, υπό κανονικές συνθήκες, οι μαχητές δε μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Αντίθετα, τα χρήματα στέλνονται σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, μέσω της Western Union ή της MoneyGram στα στελέχη του ΙΚ στο Γκαζιαντέπ ή στη Κωνσταντινούπολη. Τα μέλη της Έμνι στη Τουρκία κανονίζουν τις μεταφορές για να γίνουν σε μικρότερα ποσά ώστε να μη τραβήξουν τη προσοχή, χρησιμοποιώντας κάποιον καταθέτη που δεν είναι μέλος της Έμνι.

Διαδικασία Επιλογής και Εκπαίδευση Στελεχών της Έμνι
Τα στελέχη της Έμνι θεωρούνται η «αφρόκρεμα» και επιλέγονται ανάλογα, βάση της πίστης και των ικανοτήτων τους. Αυτοί που έχουν Δυτικά διαβατήρια και στρατολογούνται από το ΙΚ για να επιτεθούν πίσω στις πατρίδες τους γίνονται μέλη που δε μένουν για πολύ στη Συρία και το Ιράκ, ειδικά μετά το 2014 όπου οι Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν γίνει πιο προνοητικές στο να σταματούν ταξιδιώτες προς το ΙΚ και να τους έχουν υπό διαρκή παρακολούθηση όταν επιστρέφουν. Για αποφυγή εντοπισμού, η Έμνι σήμερα καθοδηγεί τους ξένους που μπαίνουν στο ΙΚ να κλείνουν πακέτα διακοπών για τη Νότια Τουρκία, ολοκληρωμένα μαζί με πτήση επιστροφής, αλλά αντί για διακοπές, οι νέοι υποψήφιοι περνάνε παράνομα στη Συρία για ένα σύντομο διάστημα κατά το οποίο λαμβάνουν την απαραίτητη εκπαίδευση σε εκρηκτικά, και μετά στέλνονται πίσω στις πατρίδες τους όπου τους διαχειρίζονται τοπικοί εμίρηδες του ΙΚ και μέλη της Έμνι που είναι ακόμα στη Συρία.

Αυτοί από τη Συρία και το Ιράκ που αργότερα υπηρετούν στην Έμνι δεν τοποθετούνται απευθείας εκεί. Πρώτα δοκιμάζονται σε διαφορετικά τμήματα του ΙΚ και, εάν θεωρηθούν έμπιστοι, μεταφέρονται στην Έμνι. Τα μέλη της Έμνι εκπαιδεύονται βάση των αναγκών και της περιοχής στην οποία θα εργαστούν και λαμβάνουν εκπαίδευση επί τόπου, με καθοδήγηση καθώς εργάζονται υπό την επίβλεψη παλαιότερων στελεχών. Τα μόνα εξειδικευμένα μαθήματα για τα μέλη της Έμνι περιλαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση, εκρηκτικά, και χειρισμό όπλων.

Εμπιστοσύνη, πίστη, και αφοσίωση είναι οι παράγοντες κλειδιά για συμμετοχή στην Έμνι, ειδικά εάν το μέλος του ΙΚ πρόκειται να αναλάβει κάποια επιχείρηση εκτός της Συρίας και του Ιράκ. Δίδεται μεγάλη προσοχή καθώς υπήρξαν αρκετά μέλη της Έμνι που εστάλησαν εκτός Συρίας και Ιράκ και αργότερα διέκοψαν τις σχέσεις τους με το ΙΚ. Πρακτικά χρησιμοποίησαν την αποστολή που τους ανατέθηκε από την Έμνι για να διαφύγουν από το ΙΚ. Ως αποτέλεσμα, το ΙΚ είναι πολύ προσεκτικό και δε στέλνει ανθρώπους εκτός των συνόρων του χωρίς την ύπαρξη απόλυτης εμπιστοσύνης.

Χρήση και Έλεγχος Επικοινωνιών από την Έμνι
Παρότι το ΙΚ έχει κακή φήμη για το πως χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τις ικανότητες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως εργαλεία αποθέωσης του σκοπού του στο εξωτερικό και στρατολόγησης ξένων μαχητών στο αποκαλούμενο «Χαλιφάτο», μέσα στη Συρία και το Ιράκ, ωστόσο, υπάρχει αυστηρός έλεγχος στη χρήση του διαδικτύου. Πρόσβαση στο διαδίκτυο παρέχεται σε μαχητές του ΙΚ και πολίτες, σε καφετέριες που το ΙΚ αποκαλεί «ταχυδρομεία». Το ΙΚ δε βασίζεται σε οποιαδήποτε υψηλού επιπέδου τεχνική παρακολούθηση της χρήσης του διαδικτύου, αλλά αντίθετα τοποθετεί στελέχη του ΙΚ στα «ταχυδρομεία» για να ακούνε και να βλέπουν τι επικοινωνίες γίνονται. Από τεχνικής πλευράς, οι υπολογιστές παρακολουθούνται με χαμηλού επιπέδου τεχνικές για το ιστορικό επισκέψεων ενώ ευρέως διαδεδομένα δωρεάν προγράμματα παρακολουθούν εάν γίνεται πρόσβαση σε ιστοσελίδες που απαγορεύουν. Πρόσβαση στο διαδίκτυο δίχως παρακολούθηση είναι εφικτή μέσω κινητών τηλεφώνων σε συγκεκριμένες περιοχές του εδάφους του ΙΚ αλλά όποιος το κάνει κινδυνεύει να ανακαλυφθεί τι έκανε εάν εντοπιστεί και κάνουν έρευνα στη συσκευή του.

Η χισμπάχ, ή αστυνομία του ΙΚ, συχνά σταματάει όσους είναι στις περιοχές του ΙΚ και κάνει σποραδικούς ελέγχους στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας των πολιτών και των ίδιων των μαχητών τους. Αυτό γίνεται για επιβεβαίωση ότι δεν κατεβάζουν θρησκευτικά απαγορευμένα υλικά (όπως μουσική) ή έχουν μπει σε απαγορευμένες ιστοσελίδες, όπως επίσης και για να δουν εάν υπάρχει οτιδήποτε που δείχνει επικοινωνίες με άλλες οργανώσεις, ή κράτη. Με αυτό το τρόπο το ΙΚ προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν κατάσκοποι ανάμεσα στους βαθμούς του ΙΚ.

Η Έμνι επίσης ερευνά τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας των κρατουμένων και ομήρων. Αρκετοί όμηροι του ΙΚ που επιβίωσαν αναφέρουν ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που τα στελέχη του ΙΚ απαίτησαν από αυτούς ήταν οι κωδικοί πρόσβασης στα κινητά τους τηλέφωνα και στους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης τους. Πράγματι, με προσωπικές πληροφορίες τόσο εύκολα προσβάσιμες από το διαδίκτυο, η Έμνι ερευνά ξένους μαχητές που φτάνουν χωρίς ανακοίνωση ή συστάσεις, όπως επίσης και ομήρους και κρατούμενους μέσω αναζητήσεων διαδικτύου, για να μάθουν εάν τους λένε την αλήθεια και τι πραγματικά γεγονότα γνωρίζουν για αυτούς, όπως τι πόρους έχουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους για τη διαδικασία των λύτρων της απαγωγής.

Γονείς Ευρωπαίων που μπήκαν στο ΙΚ, ιδιαίτερα οι μητέρες, ανάφεραν ότι οι γιοί τους συχνά καλούσαν στη πατρίδα για να μιλήσουν χρησιμοποιώντας διαδικτυακές εφαρμογές όπως είναι το WhatsApp. Ωστόσο, τουλάχιστον μία μητέρα από το Βέλγιο παραπονέθηκε για τους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν πέρσι. Σημείωσε ότι ο γιος της φαίνονταν να είναι υπό επίβλεψη ενός «ανώτερου» που ήλεγχε τόσο τη διάρκεια των κλήσεων στη πατρίδα όσο και στο τι θα έλεγε στην οικογένεια του.

Για τις προσωπικές τους επικοινωνίες, τα μέλη της Έμνι έμαθαν από τους προκάτοχους οργανισμούς (αλ-Κάιντα στο Ιράκ και η κεντρική αλ-Καίντα) να μη χρησιμοποιούν e-mail ή τηλέφωνα που μπορούν να εντοπιστούν από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και να τα εκμεταλλευτούν για ανακάλυψη σχεδίων και θέσεων. Προτιμούν την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό είναι δύσκολο, ωστόσο, ειδικά στις περιπτώσεις όπου η Έμνι χρειάζεται να επικοινωνήσει με ξένους μαχητές που έχουν στρατολογηθεί και επιχειρούν εκτός Συρίας και Ιράκ. Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν ειδικές διαδικασίες. Αν και τα απλά μέλη του ΙΚ συχνά χρησιμοποιούν τηλεφωνικές επικοινωνίες μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Telegram και το WhatsApp, η Έμνι αποφεύγει τη χρήση τους. Αντίθετα, για την αποφυγή εξονυχιστικού ελέγχου ασφαλείας, τα στελέχη της Έμνι βασίζονται σε προκαθορισμένες επικοινωνίες μέσω βιντεοπαιχνιδιών, κάνοντας χρήση βιντεοκλήσεων ή λειτουργίες συνομιλιών μέσα στο παιχνίδι. Η επικοινωνία μέσα από πλατφόρμες παιχνιδιών είναι εφευρετική, καθώς κρύβονται και αναμιγνύονται ανάμεσα από εκατοντάδες ανθρώπους που παίζουν, συζητούν, και επικοινωνούν κάθε στιγμή στο παιχνίδι.

Τα επιχειρησιακά στελέχη της Έμνι καθοδηγούνται να είναι προσεκτικοί στις λέξεις που χρησιμοποιούν ώστε να μην αποκαλύψουν ανοικτά τα σχέδια τους καθώς επικοινωνούν, συχνά χρησιμοποιώντας αινιγματικές φράσεις που έχουν συμφωνηθεί προτού ξεκινήσει η ανταλλαγή μηνυμάτων. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιούν VPN (Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα: μία τεχνολογία που εγκαθιστά μία κρυπτογραφημένη σύνδεση επάνω από ένα λιγότερο ασφαλή δίκτυο για απόκρυψη της ταυτότητας, των πακέτων δεδομένων και της επικοινωνίας) για να κρύψουν της διευθύνσεις IP από όπου συνδέονται. Οι αποστάτες επίσης ανάφεραν ότι η Έμνι έδινε στους νέους που στρατολογούσε στην Ευρώπη λογισμικό όπως το CCleaner, ένα πρόγραμμα που διαγράφει το ιστορικό επισκέψεων του χρήστη. Επίσης τους ζητούνταν να χρησιμοποιούν διάφορα προγράμματα κρυπτογράφησης και καθοδηγούνταν να ανεβάζουν κρυπτογραφημένα μηνύματα σε ανενεργούς λογαριασμούς email σε ένα τουρκικό εξυπηρετητή για αποφυγή εντοπισμού. Αντίστοιχα, η Έμνι επίσης χρησιμοποιεί νέους μυστικούς πράκτορες της στην Ευρώπη για υπηρεσίες όπως πρόσωπο-με-πρόσωπο επαφή και μεταφορά μηνυμάτων στην Έμνι και σε άλλα επιχειρησιακά στελέχη.

Οι ξένοι μαχητές και οι νέοι που έχουν στρατολογηθεί για να επιχειρούν εκτός εδαφών του ΙΚ προσδοκάται ότι θα εκτελέσουν τις επιθέσεις τους με την ελάχιστη δυνατή επικοινωνία. Όταν η επίθεση είναι επικείμενη, το ΙΚ συχνά διακόπτει όλες τις επικοινωνίες, αναμένοντας η επίθεση που διατάχθηκε να γίνει άμεσα και ομαλά χωρίς επιπρόσθετες επικοινωνίες, εκτός και αν απαιτείται έγκριση για αλλαγή σχεδίου. Οι αποστάτες ανέφεραν, ωστόσο, εσωτερικές «φήμες» συχνά κατονόμαζαν επικείμενες επιθέσεις χωρίς παροχή λεπτομερειών για τις επόμενες ημέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις, ένας τοπικός αυτόνομος τζιχαντιστής, άγνωστος στο ΙΚ, έκανε μία εμπνευσμένη από το ΙΚ επίθεση, τότε ο εμίρης της Έμνι που ήταν υπεύθυνος για αυτή τη χώρα θα προσπαθούσε να εγκαταστήσει επαφές μέσω βιντεοπαιχνιδιών ή άλλων διαθέσιμων μέσω επικοινωνίας για να ενισχύσει τις θέσεις του ΙΚ όταν συγκεκριμένες επιθέσεις γίνονται στο όνομα του ΙΚ. Επιπρόσθετα, όταν υλικό όπως βίντεο και φωτογραφίες από τις επιθέσεις ανεβάζονταν, τα στελέχη που το επεξεργάζονταν χρησιμοποιούσαν καινούργια κινητά και νέους λογαριασμούς χρηστών ώστε οι δημοσιεύσεις να μην εντοπίζονται.

Τα κέντρα μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΙΚ επίσης λειτουργούν σε συνεργασία με την Έμνι, τα οποία μέχρι πρόσφατα διαχειρίζονταν από τον αλ-Αντνάνι, που επίσης είχε καθήκοντα εκπροσώπου τύπου του ΙΚ. Ο ράπερ από το Βερολίνο, Ντένις Κούσπερτ (γνωστός ως Deso Dogg), επίσης πιστεύεται ότι έχει ρόλο κλειδί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του ΙΚ, στο αλ-Χαγιάτ, που δημιουργήθηκε το Μάιο του 2014. Το αλ-Χαγιάτ είναι ένα από τα βασικά μέσα ενημέρωσης του ΙΚ. Παράγει βίντεο σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων Αγγλικών όπως επίσης και το διαδικτυακό περιοδικό Νταμπίκ για στρατολόγηση μελών στο ΙΚ. Πριν το θάνατο του, ο Κούσπερτ συχνά πρωταγωνιστούσε σε πολλά από αυτά τα βίντεο ως προπαγανδιστής κλειδί για τη προσέγγιση νέων Δυτικών προς στρατολόγηση. Τα μέσα του ΙΚ προσεκτικά κατασκεύαζαν μέσα στρατολόγησης και προπαγάνδας, μερικές φορές αποθεώνοντας τις βαρβαρότητες του ΙΚ, αλλά επίσης κάνοντας τεράστιες προσπάθειες για να δείξουν την εικόνα ενός σταθερού και λειτουργικού κράτους. Πριν το θάνατο του, ο αλ-Αντνάνι χρησιμοποιούσε διάφορα μέσα ενημέρωσης για να παρακινήσει υποστηρικτές του ΙΚ να επιτεθούν σκοτώνοντας Δυτικούς με μαχαίρια ή να τους πατήσουν με οχήματα, μέχρι και που έκανε πρόταση να χρησιμοποιήσουν πέτρες ως όπλα για να τους συνθλίψουν τα κρανία. Επίσης προωθούσε μία παραστρατιωτική εικόνα τζιχαντιστών για αποστολές «μαρτύρων», συχνά παράγοντας μέσα που δόξαζαν τις τοπικές, εμπνευσμένες από το ΙΚ επιθέσεις αυτοκτονίας στη Δύση. Τα κέντρα μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΙΚ δεν επιτρέπεται να προωθούν οποιαδήποτε νέα ή αναλύσεις σχετικές με τις επιθέσεις ή περιστατικά που συμβαίνουν εκτός του «Ισλαμικού Κράτους» χωρίς την έγκριση της Έμνι.

Ο Ρόλος της Έμνι στις Εξωτερικές Σχέσεις
Η Έμνι είναι επίσης υπεύθυνη για συναλλαγές έξω από το ΙΚ, συγκεκριμένα στη πλοήγηση και εξελίξεις στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συμμαχίες στα εδάφη γύρω από το ΙΚ. Αυτό έγινε εμφανές όταν ένας εκπρόσωπος της αλ-Κάιντα σταλμένος από τον Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι παρέκαμψε τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, τον αρχηγό του ΙΚ, και συναντήθηκε αντίθετα με τον Χάτζι Μπακρ, τον αρχιτέκτονα της Έμνι, μαζί με άλλους αξιωματικούς πληροφοριών του «Ισλαμικού Κράτους».

Αντίστοιχα, το 2014, ο Χάτζι Μπακρ αναζωπύρωσε τις σχέσεις με τους πράκτορες του Άσαντ, σχέσεις που είχε κάνει μία δεκαετία πριν, το 2003, όταν ο Άσαντ φοβόνταν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ θα συνέχιζαν την εισβολή τους στη Συρία για να ανατρέψουν και εκεί τη δικτατορία. Το 2003, η υπηρεσία πληροφοριών του Άσαντ συνωμότησε με εκθρονισμένους πράκτορες της ιρακινής υπηρεσίας πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου και του Χάτζι Μπακρ, για να μεταφέρει ξένους μαχητές στο Ιράκ μέσω Συρίας. Υπολογίζεται ότι περίπου το ενενήντα τοις εκατό των επιθέσεων αυτοκτονίας που έγιναν από βιαιοπραγίες ανάμεσα σε Σουνιτικές και Σιιτικές σέκτες και που έκαναν δύσκολη τη παροχή στρατιωτικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ σε απλούς ιρακινούς πολίτες, είχαν μπει στο Ιράκ από τη Συρία. Ο Χάτζι Μπακρ είχε δομήσει εμπιστοσύνη με τους Σύριους στρατηγούς το 2003, οι οποίοι, το 2014, με χαρά ξαναζωντάνεψαν για τη πραγματοποίηση κοινών στόχων ενάντια σε κοινούς εχθρούς.

Μέσα από αυτές τις παλιές σχέσεις με υπηρεσίες πληροφοριών, η Έμνι αντάλλαξε τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας του Άσαντ, η οποία συχνά βομβαρδίζει τα κεντρικά των αντίθετων επαναστατικών οργανώσεων, ενώ αφήνει τους μαχητές του ΙΚ. Σε αντάλλαγμα, το ΙΚ, μέσω της Έμνι, διέταξε τους μαχητές του να αποφεύγουν τις συμπλοκές με το Συριακό στρατό. Πολλοί αποστάτες ήταν βαθιά απογοητευμένοι από τις ανησυχητικές συμμαχίες που περιελάμβαναν τη πώληση τροφίμων και πετρελαίου στον Άσαντ, βαρέλια πετρελαίου που μερικές φορές βρίσκονταν αργότερα σε βόμβες-βαρέλια που έπεφταν κατά πάνω τους από Σύριους πολίτες. Οι αποστάτες επίσης παρατήρησαν τις καθεστωτικές δυνάμεις περιέργως να παραδίδουν έδαφος στο ΙΚ χωρίς μάχη, και ακόμα και να αφήνουν οπλισμό για το ΙΚ αντί να τον καταστρέφουν. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις όταν τα στελέχη του ΙΚ αμφισβητούσαν τις αποφάσεις της Έμνι, αμέσως δεχόντουσαν σφοδρές επιπλήξεις με δηλώσεις όπως, «Είμαστε ένα κράτος και μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες με όποιον θέλουμε».

Ανάμεσα στις πολλές αρμοδιότητες της, η Έμνι ενεργά ελέγχει και επιβλέπει τη ροή των επιχειρήσεων υλικοτεχνικής υποστήριξης του ΙΚ στη Τουρκία. Αυτές ήταν πάντα κρίσιμες για το επιχειρησιακό μέρος τους, συμπεριλαμβανομένων της ροής υλικών για κατασκευή εκρηκτικών (εναυστήρες, χημικά, λίπασμα, καλώδια, κτλ. που πέρναγαν στο ΙΚ μέσω Τουρκίας), και άλλες κρίσιμες για το ΙΚ προμήθειες. Παρότι τα στελέχη της Έμνι διαχειρίζονται τα υλικοτεχνικά μόνοι τους, συχνά επίσης διατάζουν απλά μέλη υλικοτεχνικής υποστήριξης του ΙΚ κατά βούληση.

Η Έμνι επίσης αναπτύσσει κατασκόπους, εκτελεστές, και στρατολόγους σε χώρες όπου υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί Σύριων προσφύγων. Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στη Τουρκία. Ένας αποστάτης μας είπε για έναν πράκτορα της Έμνι που μυστικά ακολουθούσε και φωτογράφιζε ένα μέλος του ΙΚ που έκανε διακοπές στη Σανλιούρφα, στη Τουρκία, όταν συναντήθηκε με ένα μέλος εχθρικής ομάδας σε μία καφετέρια. Με την επιστροφή του στη Συρία, το μέλος του ΙΚ συνελήφθη, ανακρίθηκε, του δείξανε τη φωτογραφία από τη συνάντηση, και τον δολοφόνησαν. Η Έμνι στη Τουρκία επίσης συλλέγει πληροφορίες για αντίθετες ομάδες, τις δραστηριότητες τους και εκτελεί εχθρούς του ΙΚ. Τουλάχιστον τέσσερις Σύριοι ηγέτες εχθρικών ομάδων που μίλησαν κατά του ΙΚ έχουν εκτελεστεί στη Τουρκία έπειτα από διαταγή της Έμνι του ΙΚ.

Ο Ρόλος της Έμνι στις Επιθέσεις στη Δύση
Η ανακοίνωση του ΙΚ για την επιθυμία του να επεκτήνει το «Χαλιφάτο» πέρα από τα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ χρειάστηκε σκληρή δουλειά για τη στρατολόγηση νέων μελών και το σχεδιασμό επιθέσεων στη Δύση, εργασίες που γίνονται από στελέχη της Έμνι του ΙΚ. Αυτές οι ενέργειες υπηρετούν τόσο το σκοπό της επέκτασης του «Χαλιφάτου» του ΙΚ όσο και τη τιμωρία όσων εχθρών τους επιτέθηκαν πιο σκληρά.

Σύμφωνα με αναφορές ανακρίσεων από συλληφθέντα μέλη του ΙΚ στην Ευρώπη και Αυστραλία, η Έμνι έχει στείλει επιχειρησιακά στελέχη σε Αυστρία, Γερμανία, Ισπανία, Λίβανο, Τυνησία, Μπαγκλαντές, Ινδονησία και Μαλαισία. Εσωτερικές αναφορές από πληροφοριοδότες του ΙΚ αποκάλυψαν ότι η Έμνι έχει τοποθετήσει εκατοντάδες στελέχη της σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με εκατοντάδες ακόμα στη Τουρκία. Σήμερα είναι γνωστό ότι η Έμνι εκπαίδευσε τους δράστες των επιθέσεων του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι στη καφετέρια, στο στάδιο, και στο νυχτερινό κέντρο όπως επίσης στρατολόγησε τα μέλη που έφτιαξαν τις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν το 2016 στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες στο αεροδρόμιο και στο μετρό. Στελέχη της Έμνι έχουν επίσης εμπλακεί στο σχεδιασμό και εκτέλεση πολύ περισσότερων επιθέσεων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων πολλών επιθέσεων σε Τουρκία, Τυνησία, και Μπαγκλαντές. Μία μελέτη των καταγεγραμμένων ανακρίσεων που παρείχαν οι Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο New York Times αποκάλυψε ότι τα στελέχη της Έμνι επιλέγονται βάση εθνικότητας και ομαδοποιούνται βάση γλώσσας σε μικρές, διακριτικές ομάδες (αντίστοιχα μας το περιέγραψαν και οι αποστάτες) των οποίων τα μέλη μερικές φορές συναντιούνται μόνο κατά την αναχώρηση τους προς το εξωτερικό.

Τα στελέχη στην Ευρώπη αναπτύσσονται έπειτα από μία σύντομη βασική εκπαίδευση και έχουν μεγάλη αυτονομία στην επιλογή στόχων και σε αποφάσεις για το τύπο της επίθεσης, το ίδιο γίνεται και με όσους δε φτάνουν ποτέ στη Συρία αλλά στρατολογούνται από τις καθοδηγούμενες επιχειρήσεις της Έμνι για τη διαδικτυακή εκστρατεία στρατολόγησης του ΙΚ. Στο γαλλικό διαδικτυακό περιοδικό, Νταρ αλ-Ισλάμ, το ΙΚ αναφέρονταν σε γαλλική ιστοσελίδα που συνέδεε κάποιες από τις επιθέσεις τους με το Γερμανικό Στρατό του 19ου αιώνα και τη προσέγγιση Auftragstaktik κατά την οποία οι διοικητές έδιναν στους υφιστάμενους τους ένα στόχο και ένα χρονικό περιορισμό για ολοκλήρωση της επίθεσης με απόλυτη ελευθερία στο πότε και πως ακριβώς θα το εκτελέσουν. Ο συγγραφέας του ΙΚ υπονοούσε ότι για την αποφυγή εντοπισμού, η Έμνι ακολουθεί τις γερμανικές τακτικές για την ανάπτυξη των μελών της, δίνοντας τους «απόλυτη τακτική αυτονομία» και «χωρίς καθόλου μικροδιαχείριση».

Αυτή η δήλωση έχει επιβεβαιωθεί από αρχεία ανακρίσεων ενός στελέχους του ΙΚ από την Αλγερία με όνομα Αντέλ Χαντάντι ο οποίος μπήκε στην Ευρώπη ως Σύριος πρόσφυγας και εν τέλει του απαγορεύτηκε η είσοδος και συνελήφθη σε αυστριακό κέντρο υποδοχής έξω από το Σάλτσμπουργκ. Συνάντησε τους συνωμότες του μόλις ημέρες πριν φύγει από το έδαφος του ΙΚ, όταν ο αρχηγός της Έμνι του ΙΚ, ο Άμπου Άχμεντ (ο οποίος πιστεύεται ότι έχει αναλάβει τώρα μετά το θάνατο του αλ-Αντνάνι), τους έδωσε ένα τουρκικό (όχι συριακό) αριθμό κινητού τηλεφώνου, και τους είπε να τον γράψουν ως FF στα κινητά τους τηλέφωνα. Ήθελε να επικοινωνούν με τουρκικά τηλέφωνα που διατηρούσαν κοντά στα σύνορα μέσα στη Συρία, πιστεύοντας ότι δε θα δημιουργούσαν τις ίδιες υποψίες με κλήσεις στη Συρία. Επίσης έδωσε στους άντρες δύο χιλιάδες δολάρια (όλα σε χαρτονομίσματα των εκατό δολαρίων) και ένας οδηγός τους πήγε μέχρι τα τουρκικά σύνορα όπου ένα άλλο στέλεχος του ΙΚ τους έβγαλε φωτογραφίες και τους έδωσε πλαστά συριακά διαβατήρια, ενώ ένας διακινητής του ΙΚ στη Τουρκία κανόνισε τη μεταφορά τους με πλοίο από τη Λέρο, στην Ελλάδα. Ο Χαντίντι κράτησε επαφή με τον Άμπου Άχμεντ μέσω της εφαρμογής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας Telegram καθώς και με γραπτά μηνύματα στο τουρκικό τηλέφωνο του Άμπου Άχμεντ και λάμβανε χρήματα μέσω Western Union. Ο ίδιος τουρκικός αριθμός τηλεφώνου επίσης βρέθηκε σε ένα χαρτάκι στη τσέπη του παντελονιού ενός κομμένου ποδιού από έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο στάδιο της Γαλλίας.

Τα ανώτερα στελέχη της Έμνι ορίζουν ποιοι από τους Δυτικούς υποψήφιους θα γυρίσουν πίσω. Επιλέγουν τους στόχους και οργανώνουν τα υλικοτεχνικά για τους επιτιθέμενους, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών σε διακινητές για να τους πάνε στην Ευρώπη και, σύμφωνα με έγγραφα Ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών, τουλάχιστον σε μία περίπτωση, έκαναν χρηματικές αποστολές με Western Union. Αυτή η ιεραρχία του ΙΚ παρατηρείται έντονα και μέσα στην Έμνι όπως επιβεβαίωσε ένας από τους ομήρους στο κέντρο διασκέδασης Μπατακλάν όπου άκουσε έναν από τους βομβιστές σε μια στιγμή αμφιβολίας, να ρωτάει τους συμπολεμιστές του, «Να πάρουμε τηλέφωνο τον Σουλεϊμάνε;» αναφερόμενος σε έναν Γάλλο που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα ανώτατα στελέχη της Έμνι. Τα επιχειρησιακά μέλη της Έμνι στέλνονται στο εξωτερικό και λειτουργούν αυτόνομα όσον αφορά τις τακτικές και στρατηγική, αλλά πρέπει να έχουν το πράσινο φως από την ηγεσία της Έμνι προτού προχωρήσουν στην επίθεση, όπως δήλωσε ο Ζαν-Τσαρλ Μπρισάρντ, αρχηγός του Κέντρου Ανάλυσης Τρομοκρατίας από το Παρίσι.

Ο Χάρι Σάρφο, ένας Γερμανός υπήκοος που ήταν πρόσφυγας από τη Γκάνα, και τώρα είναι αποστάτης του ΙΚ που φυλακίστηκε έπειτα από τρίμηνη κράτηση, έδωσε κατάθεση στις γερμανικές αρχές και συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους για την επαφή του με την Έμνι. Σύμφωνα με τον Σάρφο, όταν έφτασε στο έδαφος του ΙΚ τον συνάντησαν γρήγορα μασκοφόροι στελέχη της Έμνι που του είπαν ότι το ΙΚ ήθελε Ευρωπαίους όπως ο ίδιος να μείνουν στη πατρίδα τους εφόσον είχαν εκπαιδευτεί, ή, να εκπαιδευτούν γρήγορα και να επιστρέψουν για επιθέσεις πίσω. Σύμφωνα με τον Σάρφο, η Έμνι ήθελε να σχεδιάσει επιθέσεις στη Δύση «που θα γίνουν παντού την ίδια στιγμή».

Παρόμοια, ένας άλλος Ευρωπαίος, ο Ρέντα Χάμε, ένας 29-χρονος τεχνικός υπολογιστών από το Παρίσι που συνελήφθη τον Αύγουστο του 2015, ήταν μόλις μία εβδομάδα μέλος του ΙΚ όταν κάποιος από την Έμνι τον πλησίασε. Η εργασία του ως τεχνικός υπολογιστών για την Astrium, μία θυγατρική του γαλλικού κολοσσού της αεροναυπηγίας Airbus, και το γαλλικό του διαβατήριο, τον έκαναν ελκυστικό στην Έμνι. Κατά τη διάρκεια μίας έξι ημερών εκπαίδευσης έξω από τη Ράκκα, ο Χάμε διδάχθηκε τη χρήση τυφεκίου, ρίψη χειροβομβίδας σε ανθρώπινης σιλουέτας στόχο, και χρήση προγραμμάτων κρυπτογράφησης για να μπορεί να μένει σε επαφή με τους χειριστές του πίσω στη Συρία. Όταν ο Χάμε εστάλη πίσω στην Ευρώπη, ο χειριστής του από την Έμνι τον οδήγησε στα σύνορα της Τουρκίας και του έδωσε δύο χιλιάδες Ευρώ, κωδικούς πρόσβασης για κάποια διαδικτυακά forums, και οδηγίες για να «χτυπήσει ένα κέντρο διασκέδασης για να προκαλέσει το μέγιστο αριθμό απωλειών». Επίσης του είπαν να επιλέξει έναν εύκολο στόχο και να πιάσει ομήρους όσο πυροβολεί όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί μέχρι οι δυνάμεις ασφαλείας να φτάσουν και να γίνει «μάρτυρας», που είναι ακριβώς ότι έκανε αργότερα το ΙΚ στις επιθέσεις που εκτέλεσε το Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι.

Ο χειριστής του Χάμε δεν ήταν άλλος από ένα από τα ηγετικά στελέχη της Έμνι, ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο αρχιτέκτονας της φονικής επίθεσης του 2015 στο Παρίσι, του οποίου η ομάδα εκτέλεσε και τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών το 2016. Ο Αμπαούντ, γνωστός μέσα στο ΙΚ με το κούνια Αμπού Ομάρ αλ-Μπαλγίκι (πατέρας του Ομάρ από το Βέλγιο), έφυγε από το Βέλγιο μέσω Γερμανίας για να μπει στο ΙΚ, και γρήγορα εξελίχθηκε σε αρχηγικό μέλος μονάδας της Έμνι που αφοσιώνεται στην αποστολή Ευρωπαίων μελών του ΙΚ για επιθέσεις στις πατρίδες τους. Ο Αμπαούντ σήμερα πιστεύεται ότι επίσης στρατολόγησε και κατεύθυνε τον Μεχντί Μεμούς, ένας Γάλλος μέλος του ΙΚ που επέστρεψε από τη Συρία και πυροβόλησε επισκέπτες μπροστά από το Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες το Μάιο του 2014. Ο Αμπαούντ μυστικά πήγαινε μέσα και έξω από τη Συρία και την Ευρώπη για αγορά όπλων, στρατολόγηση προσωπικού, σχεδιασμούς και διεύθυνση επιθέσεων σε Γαλλία και Βέλγιο. Μερικές φορές, διεύθυνε τις επιθέσεις από την Ελλάδα, προτού σχεδόν συλληφθεί όταν χρειάστηκε να επιστρέψει στη Συρία, μετά αναδύθηκε ξανά στην Ευρώπη όταν οργάνωσε τις γνωστές επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι. Ο Αμπαούντ πιστεύεται ότι είναι ο μέντορας του γεννημένου στο Μαρόκο Αγιούμπ αλ-Χαζάνι ο οποίος προσπάθησε να σκοτώσει επιβάτες σε ένα τραίνο από το Άμστερνταμ προς το Παρίσι αλλά τον σταμάτησαν δύο εκτός υπηρεσίας αμερικανοί στρατιώτες. Επιπρόσθετα, πιστεύεται ότι κρύβεται πίσω από τις λιγότερο γνωστές επιθέσεις στο σταθμό της βελγικής αστυνομίας, στους ιερείς της Γαλλίας, και στη δολοφονία ενός δασκάλου μπαλέτου.

Ο γεννημένος στην Αλγερία Σιντ Αχμέντ Γκλαμ, ένας φοιτητής πανεπιστημίου στη Γαλλία, επίσης φαίνεται να είχε στρατολογηθεί και διαχειριστεί απομακρυσμένα από την Έμνι στη Συρία. Δολοφόνησε μία Γαλλίδα γυναίκα ενώ προσπαθούσε να κλέψει το αυτοκίνητο της, προφανώς για να το χρησιμοποιήσει σε μία κατευθυνόμενη από το ΙΚ επίθεση. Έχοντας ταξιδέψει στη Τουρκία για μία δέκα ημερών διαμονή, ο Γκλαμ αντιπροσωπεύει έναν από αυτούς που η Έμνι στρατολογεί και περνάνε ένα σύντομο διάστημα στη Συρία, όπου εκπαιδεύτηκε, και έπειτα γρήγορα εστάλη πίσω για να παραμείνει μη ανιχνεύσιμος από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Η γαλλική αστυνομία δήλωσε ότι ο Γκλαμ φαίνονταν να έχει λάβει οδηγίεςγια το πως και που θα αποκτήσει ένα Καλάσνικοφ, ένα πιστόλι, πυρομαχικά, και αλεξίσφαιρα γιλέκα, και οι εντολές που του είχαν δοθεί από τη Συρία ήταν η εκτέλεση επίθεσης σε εκκλησία στη Γαλλία. Ο Γκλαμ καταδικάστηκε με «δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας, σχέση με εγκληματίες με απώτερο σκοπό την εκτέλεση εγκλημάτων κατά ανθρώπων» σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Μωχάμεντ Τζαμάλ Κβέις, ένας 26-χρονος αμερικάνος από την Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια, ο όποιος μπήκε στο «Ισλαμικό Κράτος» αλλά αποστάτησε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, επίσης ισχυρίστηκε ότι η Έμνι τον πλησίασε για την επιθυμία της να σταλεί πίσω στις ΗΠΑ για μία επίθεση. Σύμφωνα με τον Κβέις, οι ξένοι εκπαιδεύονται από την Έμνι για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να εκτελέσουν επιθέσεις πρέπει να «μην έχουν σχέση, να εκπαιδεύονται σε απομακρυσμένες περιοχές, να μην έχουν οποιοδήποτε τραυματισμό, και να συνεχίσουν να ζουν μοναχικά όταν επιστρέψουν στις χώρες τους». Παρά τις αρχικές ελπίδες κάποιων αξιωματικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών για χρήση του Κβέις ως έναν μετανοιωμένο αποστάτη του ΙΚ για να μιλήσει ενάντια στο ΙΚ, δεν υπήρξε καμία επιείκεια για τη σύντομη αποστασία του και τώρα αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές ποινές που θα τον κρατήσουν στη φυλακή μέχρι και είκοσι χρόνια.

Σύμφωνα με το πρώην στέλεχος του ΙΚ, τον Γερμανό Χάρι Σάρφο, υπήρχαν δέκα εξαντλητικά επίπεδα εκπαιδεύσεως που έπρεπε να περάσει κανείς για να γίνει επιχειρησιακό στέλεχος της Έμνι, εκπαίδευση που περιελάμβανε τρέξιμο, άλματα, κάμψεις, δίζυγο, έρπυση, κολύμβηση, καταδύσεις, ύπνο σε τρύπες στο έδαφος, πλοήγηση με τα αστέρια, και επιβίωση με περιορισμένο φαγητό και νερό κάτω από δύσκολες συνθήκες ερήμου. Μετά την ολοκλήρωση και των δέκα επιπέδων, οι νεοσύλλεκτοι με δεμένα τα μάτια οδηγούνταν κάπου για να ορκιστούν τη πίστη τους (ακόμα με δεμένα μάτια) στο τότε ηγέτη της Έμνι, στον Αμπού Μωχάμεντ αλ-Αντνάνι.

Ο Σάρφο ήταν μόλις τρεις ημέρες στη κατεχόμενη από το ΙΚ περιοχή της Συρίας προτού τον πλησιάσουν το 2015 κάποιοι μασκοφόροι άντρες από την Έμνι που του είπαν ότι έψαχναν για Ευρωπαίους, ιδιαίτερα για Γερμανούς και Βρετανούς πολίτες που ήταν διατεθειμένοι να επιτεθούν στις χώρες τους. Υποστήριζαν ότι είχαν υπεραρκετό αριθμό Γάλλων μαχητών για ότι χρειάζονταν, αλλά τους έλλειπαν Βρετανοί και Γερμανοί εθελοντές. Ο Σάρφο θυμάται να του λένε ότι ο αλ-Αντνάνι είχε δημιουργήσει ένα πολύπλοκο σύστημα υπαρχηγών παγκοσμίως, με το κάθε ένα υπεύθυνο για σχεδιασμό επιθέσεων σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και μίας «μυστικής υπηρεσίας» για Ευρωπαϊκά, Ασιατικά και Αραβικά ζητήματα.

Ο Χάρι Σάρφο υποστήριξε ότι η Έμνι έχει υπό κάλυψη στελέχη σε Ευρώπη για αποφυγή εντοπισμού κάνοντας χρήση «καθαρών» νέων μελών χωρίς συνδέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες ή οτιδήποτε ενδιάμεσο. Ενώνουν νέα μέλη που έλκονται από τη προπαγάνδα του ΙΚ και έχουν θέληση να εκτελέσουν επιθέσεις με εκπαιδευμένα μυστικά στελέχη που τους καθοδηγούν και τους δίνουν όλα όσα χρειάζονται να ξέρουν, από το πως κατασκευάζεται ένα εκρηκτικό γιλέκο μέχρι πως να λαμβάνουν χρηματοδότηση για την επίθεση από το «Ισλαμικό Κράτος». Με αυτό το τρόπο η Έμνι εξασφαλίζει ότι τα μυστικά στελέχη της αποφεύγουν την άμεση επαφή με τους νεοσύλλεκτους, παραμένουν κρυμμένοι ενώ δίνουν οδηγίες και λαμβάνουν βιντεοσκοπημένους όρκους πίστης για «μάρτυρες» και συμμαχία με το ΙΚ τα οποία ανεβάζουν αργότερα για χρήση στα κανάλια προπαγάνδας του ΙΚ.

Ο Ιμπραχίμ Μπουντίνα, που συνελήφθη το Φεβρουάριο του 2014, ήταν ακόμα ένας Ευρωπαίος μέλος του ΙΚ που εστάλη πίσω από τη Συρία για να επιτεθεί. Τον σταμάτησαν οι Έλληνες τέσσερα μόλις μίλια από τα τουρκικά σύνορα, του έκαναν ερωτήσεις αλλά τον άφησαν ελεύθερο, καθώς δεν υπήρχε κάποιο ένταλμα σύλληψης στο όνομα του. Αυτό έγινε παρότι η ελληνική αστυνομία βρήκε χίλια πεντακόσια Ευρώ στο αυτοκίνητο του και ένα έγγραφο στα γαλλικά με τίτλο, «Πως να φτιάξεις αυτοσχέδιες βόμβες στο όνομα του Αλλάχ». Αποδείχθηκε ότι η κατοικία του κυρίου Μπουντίνα ήταν ήδη υπό παρακολούθηση από τη γαλλική αστυνομία καθώς ήταν στη λίστα υπόπτων ενός δικτύου 22 αντρών που ριζοσπαστικοποιήθηκαν σε τέμενος στις Κάννες της Γαλλίας. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά από τον έλεγχο του από την ελληνική αστυνομία, η μητέρα του Μπουντίνα έλαβε μία κλήση από τη Συρία που την ενημέρωνε ότι ο γιος της ήταν σε μία αποστολή. Όταν έψαξαν το σπίτι του, η αστυνομία ανακάλυψε σε μία εργαλειοθήκη 600 γραμμάρια από TATP, η ίδια εκρηκτική ύλη χρησιμοποιήθηκε και στις επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Προφανώς, ο Μπουντίνα εκπαιδεύτηκε στη Συρία για προετοιμασία εκρηκτικών.

Επίλογος
Οι μαρτυρίες των αποστατών όπως επίσης και τα έγγραφα του Χάτζι Μπακρ δείχνουν καθαρά ότι το ΙΚ είναι ένας αδίστακτος οργανισμός. Κέρδισε από τις προσεκτικές τεχνικές σχεδιασμού υπηρεσιών πληροφοριών πρώην στοιχείων του ιρακινού Μπααθικού καθεστώτος που μπήκαν στο ΙΚ. Η Έμνι ήταν η ραχοκοκαλιά του από το γέννημα του ΙΚ, τόσο ως μία τρομοκρατική οργάνωση, όσο και ας ένα απολυταρχικό κράτος. Η Έμνι δομήθηκε από θυμωμένους πρώην Σουνίτες Μπααθιστές που διώχθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν έπειτα από τη συμμαχική, υπό αμερικανική ηγεσία, εισβολή στο Ιράκ το 2003. Ενοχλημένοι από την Σιιτική άνοδο στο Ιράκ και από τις πολλαπλές επιθέσεις κατά των Σουνιτών, και τρομακτικά εθνικιστές, όπως επίσης στρατηγικά και φανατικά με οδηγό να βάλουν τους Σουνίτες πίσω στην ηγεσία, τα στελέχη της Έμνι του ΙΚ είδαν την ευκαιρία να κρυφτούν κάτω από την Ισλαμική ενδυμασία με στόχο τον έλεγχο των μαζών. Ωστόσο, με ένα λεπτομερές βλέμμα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει τίποτα Ισλαμικό στις πράξεις τους, ούτε στις διεφθαρμένες και συνεχώς αναπτυσσόμενες συμμαχίες τους, ο προσεκτικός σχεδιασμός τους, οι άψογα εκτελεσμένες εκστρατείες προπαγάνδας, και ο διαδικτυακός προσηλυτισμός τους. Όπως έγραψε ο Κρίστοφ Ράουτερ για το ΙΚ, «Η πίστη, ακόμα και στη πιο ακραία μορφή της, είναι απλώς ένας από τους πολλούς τρόπους προς τον ίδιο στόχο. Το μοναδικό σταθερό απόφθεγμα του Ισλαμικού Κράτους είναι η επέκταση της δύναμης με οποιοδήποτε κόστος». Δύναμη και αποκατάσταση της Σουνιτικής κυριαρχίας σε Ιράκ και Συρία είναι η βασική αποστολή της Έμνι του ΙΚ και ο προμελετημένος επιδέξιος χειρισμός της πίστης είναι μόνο ένας τρόπος για αυτό το στόχο.


You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr