Home Greek News Κατάσκοποι και βρόμικο χρήμα οδηγούν σε σύγκρουση Γερμανία-Ελβετία

Κατάσκοποι και βρόμικο χρήμα οδηγούν σε σύγκρουση Γερμανία-Ελβετία

by _
0 comment 96 views

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση κατασκοπείας-αντικατασκοπείας μεταξύ Ελβετίας και Γερμανίας για μια σειρά από υποθέσεις που σχετίζονται με τις καταθέσεις και τη φοροδιαφυγή των πλουσίων. Το “πουλόβερ” άρχισε να ξηλώνεται με τη σύλληψη Ελβετού πράκτορα που παρακολουθούσε Γερμανούς εφοριακούς, κατέγραφε στοιχεία, προσωπικά δεδομένα και κινήσεις, τα οποία όπως αποδείχθηκε χρησιμοποιούνταν από τις ελβετικές αρχές για την άσκηση ποινικών διώξεων για οικονομική κατασκοπεία και παραβίαση του απορρήτου των καταθέσεων.

Η υπόθεση αποδεικνύεται όμως ότι είναι πολύ βαθύτερη καθώς η Ελβετία προκειμένου να προστατέψει τη βασική της βιομηχανία, τις τράπεζες και το βασικό συγκριτικό της πλεονέκτημα, το απόρρητο των καταθέσεων, έστησε ολόκληρη επιχείρηση αντικατασκοπείας επί γερμανικού εδάφους, παρακολουθώντας εφοριακούς αλλά και με κατασκόπους εντός του υπουργείου Οικονομικών και πιθανώς και στο Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι Γερμανοί συνέλαβαν Ελβετό οικονομικό κατάσκοπο;

Η Γερμανία από την πλευρά της, έχει στήσει ολόκληρο δίκτυο κατασκοπείας, που βέβαια δεν το βαφτίζει έτσι, με στόχο την απόκτηση ευαίσθητων τραπεζικών και προσωπικών δεδομένων πλούσιων Γερμανών οι οποίοι έχουν διοχετεύσει τα λεφτά τους εκτός χώρας, στην Ελβετία, χωρίς να έχουν πληρώσει αναλογούντες φόρους. Οι γερμανικές αρχές πληρώνουν μάλιστα και πολλά λεφτά για την απόκτηση τέτοιων πληροφοριών, τύπου λίστας Λαγκάρντ, Μόργιανς κλπ.

Η υπόθεση της ελβετικής επιχείρησης κατασκοπείας για σκοπούς αντικατασκοπείας, δεν ήταν άγνωστη, ωστόσο η αποκάλυψή της δημιουργεί πολιτικά και διπλωματικά ζητήματα και επιπλοκές στις σχέσεις με την Ελβετία. Οι ελβετικές τράπεζες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο διεθνών ελέγχων για φοροδιαφυγή τα τελευταία χρόνια καθώς η οικονομική κρίση πλήττει τις κοινωνίες και πιέζει τους κυβερνώντας να αναζητήσουν νέους τρόπους αύξησης των δημοσίων εσόδων καθώς η φορολογία έχει γονατίσει τη μεσαία τάξη.

Στο θέμα φέρεται να παρενέβη και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον ελβετό ομόλογό του Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.
Στόχος οι ίδιοι οι εφοριακοί
Σύμφωνα με πληροφορίες των Süddeutsche Zeitung, NDR και WDR η επιχείρηση επί γερμανικού εδάφους έγινε υπό την καθοδήγηση υψηλόβαθμου στελέχους των ελβετικών μυστικών υπηρεσιών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο -στο μεταξύ συλληφθείς- Ντάνιελ Μ. είχε την αποστολή να καταρτίσει μια λίστα με τα ονόματα και λοιπά προσωπικά δεδομένα γερμανών επιθεωρητών των φορολογικών υπηρεσιών. Έτσι οι ελβετικές αρχές ήταν σε θέση να ταυτοποιήσουν τους γερμανούς εφοριακούς που συμμετείχαν στην αγορά τραπεζικών δεδομένων.

Από το 2006 αρκετά γερμανικά κρατίδια έχουν αγοράσει τραπεζικά δεδομένα πολιτών τους από “πηγές”, αν και ως πρακτική παραμένει ακόμα αμφιλεγόμενη.

Όλα αυτά φαίνεται πως αποτέλεσαν και τη βάση για πολλαπλά εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε κατά καιρούς η ελβετική δικαιοσύνη σε βάρος γερμανών εφοριακών με την κατηγορία της «οικονομικής κατασκοπείας», αλλά και την παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2006 αρκετά γερμανικά κρατίδια -προεξάρχοντος του NRW- έχουν προχωρήσει στην διαφιλονικούμενη «αγορά» ψηφιακών δίσκων με τραπεζικά δεδομένα γερμανών φοροφυγάδων από την Ελβετία και το Λίχτενσταϊν.
Οι ελβετικές μυστικές υπηρεσίες αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση. Ο επικεφαλής της NDB Μάρκους Ζάιλερ περιορίστηκε να δηλώσει την Τρίτη στη Βέρνη ότι οι μυστικές υπηρεσίες δρουν εν γένει στην Ελβετία και στο εξωτερικό και πως στο πεδίο της δράσης τους ανήκει και η αντικατασκοπεία.

http://crisismonitor.gr/2017/05/kataskopi-ke-vromiko-chrima-odigoun-se-sygkrousi-germania-elvetia/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr