Ένας από τους μεγαλύτερους γκαφατζήδες της βασιλικής οικογένειας ο Φίλιππος

Ένας από τους μεγαλύτερους γκαφατζήδες της βασιλικής οικογένειας ο Φίλιππος

Διαβάστε ορισμένες επικές ατάκες που έχει πει στο πέρασμα των χρόνων…

Λίγο πριν κλείσει τα 96 του χρόνια (στις 10 Ιουνίου) ο δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Φίλιππος, ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο αποσύρεται από τις βασιλικές του υποχρεώσεις, έχοντας την πλήρη στήριξη της συζύγου του Βασίλισσας Ελισάβετ.

«Ο πρίγκιπας δεν θα δέχεται νέες προσκλήσεις, αν και θα επιλέγει σε ποιες δημόσιες εκδηλώσεις θα συμμετάσχει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Ο Φίλιππος είναι γνωστός ως ένας από τους γκαφατζήδες της βασιλικής οικογένειας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα που διάλεξε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

  • Σε ταξίδι που έκανε κατά τη δεκαετία του 1980 στην Κίνα, προειδοποίησε βρετανούς φοιτητές: «Θα αποκτήσετε σχιστά μάτια, αν μείνετε πολύ εδώ».
  • Το 1993 ο Φίλιππος είπε σ’ έναν Βρετανό που συνάντησε στην Ουγγαρία: «Δεν μπορεί να είσαστε καιρό εδώ, δεν έχετε κάνει μπάκα».
  •  Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Όμπαν της Σκωτίας το 1995 ρώτησε έναν δάσκαλο οδήγησης: «Πώς καταφέρνετε να κρατήσετε τους ιθαγενείς μακριά από το αλκοόλ αρκετό χρόνο ώστε να περάσουν το τεστ οδήγησης;»
  • Το 1999 ενώ έκανε περιοδεία σε μια εταιρεία κοντά στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, είδε έναν κακοφτιαγμένο ηλεκτρικό πίνακα. «Μοιάζει να τον έφτιαξε Ινδός», είπε.
  •  Το 2001 ο Φίλιππος είπε σε ένα 13χρονο αγόρι, που η φιλοδοξία του ήταν να πάει στο διάστημα, πως είναι πολύ χοντρό για να γίνει αστροναύτης.
  •  Όταν έκανε περιοδεία στην Αυστραλία το 2002, ο πρίγκιπας ρώτησε έναν Αβοριγίνα αν εξακολουθούν να ρίχνουν δόρατα ο ένας στον άλλον.
  •  Το 1967 ερωτήθηκε αν θα ήθελε να πάει στη Μόσχα για να βοηθήσει στην εκτόνωση των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου. «Θα ήθελα πάρα πολύ να πάω στη Ρωσία, αν και οι μπάσταρδοι δολοφόνησαν τη μισή μου οικογένεια», απάντησε.
  •  Σ’ ένα ταξίδι του στην Αυστραλία το 1998 ερωτήθηκε από έναν φοιτητή που μόλις είχε επιστρέψει από μια περιοδεία πεζοπορίας στην Παπούα Νέα Γουινέα: «Τα καταφέρατε λοιπόν να μην σας φάνε;»
  • Το 2005 για να γιορτάσουν τα 85α γενέθλια του Φιλίππου, δύο βρετανοί ρεπόρτερ, οι Φιλ Ντάμπιρ και Άσλεϊ Ουόλτον, συνέταξαν την ανθολογία με τίτλο «Duke of Hazard: The Wit and Wisdom of Prince Philip». Τα ανάκτορα του Μπακιγχαμ δεν το διασκέδασαν καθόλου.
  • Ερωτηθείς να επιλέξει την αγαπημένη του πριγκιπική γκάφα, ο Ντάμπιρ επέλεξε την τελετή για την ανεξαρτησία της Κένυας, το 1963, στην οποία ο Φίλιππος εκπροσώπησε τη Βρετανία. Τη στιγμή που η βρετανική σημαία επρόκειτο να υποσταλεί, ο Φίλιππος στράφηκε στον ηγέτη της ανεξαρτησίας Γιόμο Κενυάτα και τον ρώτησε: «Είστε σίγουρος ότι θέλετε να προχωρήσουμε μ’ αυτό;»

http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2680560/enas-apo-tous-megaliterous-gkafatzides-tis-vasilikis-ikogenias-o-filippos