Home Greek News Έντονο λόμπι για τον αγωγό Ισραήλ μέσω Τουρκίας!

Έντονο λόμπι για τον αγωγό Ισραήλ μέσω Τουρκίας!

by _
0 comment 192 views

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ 

Η δημιουργία ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ισραηλινή αποκλειστική οικονομική ζώνη προς την Τουρκία αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για την Κύπρο. Γι’ αυτό το θέμα παίζεται όμως ένα πολύ μεγάλο παιγνίδι συμφερόντων που εμπλέκει πολλούς και διάφορους παράγοντας.

Στη μέση αυτού του παιγνιδιού, βεβαίως, βρίσκεται η Τουρκία, από τα όσα αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες εξ αφορμής της απομάκρυνσης του Μάικλ Φλιν[φωτό]από τη θέση του συμβούλου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση Τραμπ. Εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια δαπανώνται προς διάφορες κατευθύνσεις σ’ ό,τι αφορά την προώθηση και την πώληση του φυσικού αερίου.

Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα ο Μάικλ Φλιν δεν έφυγε από τη θέση του ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας λόγω ομιλιών στη Ρωσία για τις οποίες πληρώθηκε δέκα χιλιάδες δολάρια για κάθε μία. Τα αίτια ήταν άλλα και είχαν να κάνουν με την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Σεπτέμβρη του 2016 σ’ ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης πραγματοποιείται μια συνάντηση δύο Τούρκων υπουργών με τον Μάικλ Φλιν, ο οποίος τότε είχε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων την FIG (Flynn Intel Group), με βασικό αντικείμενο την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον. Στη συνάντηση εκείνη συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας. Ο καθένας, για δικούς του λόγους και για προώθηση διαφορετικών θεμάτων, με γνώμονα το τουρκικό συμφέρον.

Σε έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις δραστηριότητες του Μάικλ Φλιν, πέραν από τις ευθύνες των ενεργειών της εταιρείας του, αποκαλύπτονται και συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τις τουρκικές δραστηριότητες. Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2016 όταν ο επιχειρηματίας Εκίμ Αλπτεκίν, ιδιοκτήτης της εταιρείας Inovo BV, ολλανδικών συμφερόντων, προσέγγισε την εταιρεία του Φλιν για την προώθηση των τουρκικών θέσεων στις ΗΠΑ. Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής εντός του Σεπτεμβρίου 2016 διευθετείται συνάντηση ανάμεσα στον Μ. Φλιν και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Σ’ εκείνη τη συνάντηση βρέθηκε και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Βασικό αντικείμενο εκείνης της συνάντησης ήταν το θέμα του Τούρκου θρησκευτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν και το πώς θα επιτευχθεί η έκδοσή του στην Τουρκία. Τότε εξετάζονται διάφορα σενάρια για το πώς θα περάσουν μηνύματα ώστε να εμφανίζεται ο Γκιουλέν ως επικίνδυνος να παραμένει στις ΗΠΑ και θα πρέπει εκδιωχθεί.

Στις 2 Νοεμβρίου ο Αλμπτεκίν συναντήθηκε με τον Μπίτζιαν Κάιαν (αντιπρόεδρο της εταιρείας του Φλιν) ζητώντας του να γίνει κάτι που να εμφανίζει την Τουρκία ότι έχει καταφέρει επιτυχίες. Μια εβδομάδα μετά εμφανίζεται άρθρο του Φλιν το οποίο εκθείαζε την Τουρκία και κατηγορούσε τον Γκιούλεν, τον χαρακτήριζε ως τον Μπιν Λάντεν της Τουρκίας. Θέλοντας να διεγείρει κάποιες ευαισθησίες των Αμερικανών. Βεβαίως κάποιοι προσπάθησαν να αποσυνδέσουν το εν λόγω άρθρο του Φλιν με την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων. Όμως κανείς δεν πίστεψε πως ο Φλιν ξύπνησε μια μέρα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ για να γράψει υπέρ της Τουρκίας.

Ο Εκίμ Αλμπτεκίν

Υπάρχει και μια άλλη πτυχή όμως που έχει περισσότερο ενδιαφέρον για την Κύπρο. Η ολλανδική Ινόβο, του Εκίμ Αλμπτεκίν, προσέλαβε τον Φλιν εκ μέρους ισραηλινής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας. Στόχος της ήταν, και γι’ αυτό ήθελε να προωθήσει, η δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Τουρκία. Λέχθηκε ότι ο Αλμπτεκίν έψαχνε πληροφορίες για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία προκειμένου να συμβουλεύσει την πετρελαϊκή εταιρεία από το Ισραήλ. Αυτή η ανάμιξη της ισραηλινής εταιρείας ήρθε να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Φαίνεται, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται, πως η ισραηλινή εταιρεία (το όνομα της οποία δεν καταγράφεται στα διάφορα δημοσιεύματα) δεν ήθελε απλώς να μάθει για το πολιτικό περιβάλλον στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά να σπρώξει τα πράγματα ακόμη περισσότερο για τη δημιουργία ενός αγωγού επικοινωνίας εντός της τουρκικής κυβέρνησης. Γι’ αυτή του την προσπάθεια αναφέρεται πως ο Φλιν εισέπραξε πάνω από μισό εκατομμύριο για μια μικρή δουλειά επιρροής (μόλις τέσσερις μήνες δούλεψε).

Να σημειωθεί ότι ο Αλμπτεκίν αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας την οποία εκπροσωπούσε, έκανε συνεχώς λόγο για τεράστια επένδυση. Σε μια τοποθέτησή του ο Τούρκος επιχειρηματίας είχε πει: «Το να πετύχεις να συγκεντρώσεις χρήματα για ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρειάζεται να βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, και ο Γκιουλέν ήταν ένα αγκάθι».

Μισό εκατομμύριο για υπηρεσίες

Ο Μάικλ Φλιν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ μόλις έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Κατηγορήθηκε για μυστικές συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ, μετά τις αμερικανικές εκλογές. Συνομιλίες τις οποίες ο Φλιν δεν αποκάλυψε.

Μετά την παραίτησή του αποκαλύφθηκε πως είχε αποδεχθεί το ποσό των 530 χιλιάδων δολαρίων για λόμπι υπέρ της Τουρκίας, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Επίσης κατηγορήθηκε ότι έλαβε το ποσό των 11.250 δολαρίων από ρωσική εταιρεία αερομεταφορών και εταιρεία ασφάλειας ηλεκτρονικών υπολογιστών με έδρα τη Ρωσία.

Ενώπιον του Κογκρέσου θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα οι ακροάσεις σχετικά με την έρευνα που αφορά την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Μια υπόθεση η οποία στις ΗΠΑ έχει λάβει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, καθώς φαίνεται να εμπλέκονται πολλά υψηλόβαθμα στελέχη.

Έρευνα από το Πεντάγωνο 

Ο Μάικλ Φλιν δεν ελέγχεται μόνο για τη συνεργασία του με την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και για τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες ο Μ. Φλιν, όταν αφυπηρέτησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις το 2014, είχε προειδοποιηθεί πως δεν μπορεί να λαμβάνει ξένα χρήματα χωρίς «εκ των προτέρων έγκριση» από τις Αρχές του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Μ. Φλιν έλαβε περισσότερα από 33 χιλιάδες δολάρια προκειμένου να παραστεί σε δεξίωση του οργανισμού «Russia Today» που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2015, και κάθησε στο ίδιο τραπέζι με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΠΗΓΗ “Φ”

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr