Home Greek News Απόφαση-σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την πρώτη κατοικία

Απόφαση-σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την πρώτη κατοικία

by _
0 comment 116 views

Την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας ακόμα κι αν αυτή είναι αυθαίρετη (!), θέσπισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ανθρώπου (ΕΔΔΑ)…

Ο λόγος για μια απόφαση η οποία κατ’ ουσίαν διευρύνει τα νομικά όπλα πολιτών, η πρώτη κατοικία των οποίων κινδυνεύει από –κυρίως- κατεδάφιση αλλά κατ’ επέκταση και από κατάσχεσ, η καθώς αφορά μεν δυο Βούλγαρους υπηκόους, αλλά είναι προφανές ότι αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια που έχουν λάβει.

Σύμφωνα με το capital.gr, η απόφαση του 5ου τμήματος του ΕΔΔΑ, αποφαίνεται ότι η κατεδάφιση της κύριας κατοικίας, ακόμη κι αν αυτή είναι αυθαίρετη, αποτελεί την πιο ακραία μορφή επέμβασης στο δικαίωμα του ατόμου για σεβασμό του ιδιωτικού βίου.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει ζευγάρι Βουλγάρων που εκδόθηκε απόφαση κατεδάφισης της κατοικίας τους.

Ουσιαστικά το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, δίνει κατευθυντήρια γραμμή στα εθνικά δικαστήρια καθώς αναβαθμίζει σοβαρά τη θέση της μοναδικής κατοικίας και προστατεύει τους πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Παράλληλα είναι ξεκάθαρο πως αν η απαγόρευση κατεδάφισης, δηλαδή η προστασία αφορά σε αυθαίρετο κτίσμα, τότε σε περίπτωση νομίμου κτίσματος και δη πρώτης και μοναδικής κατοικίας που απειλείται, αυτή (προστασία) ισχύει επαυξημένα.

Με την εν λόγω απόφασή του άλλωστε το ΕΔΔΑ επιβεβαιώνει την θεμελιώδη αρχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δηλαδή την πρόκριση πέραν του στενού δημόσιου συμφέροντος της επιλογής προστασίας της κατοικίας, η οποία στηρίζει την ατομική και οικογενειακή ζωή.

http://www.toxrima.gr/apofasi-stathmos-toy-eyropaikoy-dikas/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr