Home Greek News Αλβανοί των Σκοπίων: «Nα αλλάξει το όνομα της χώρας για να μας αφήσει η Αθήνα να μπούμε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ»

Αλβανοί των Σκοπίων: «Nα αλλάξει το όνομα της χώρας για να μας αφήσει η Αθήνα να μπούμε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ»

by _
0 comment 122 views

ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΕΤΟ ΤΟΥ 2008 ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

-του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Δικαιώθηκε η κυβέρνηση Κ.Καραμανλή του Νεώτερου για το βέτο της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008 καθώς η αλβανική μειονότητα στο γειτονικό κράτος απαιτεί από την σλαβική πλειοψηφία να υποχωρήσει από τις αλυτρωτικές της βλέψεις και την υφαρπαγή της ελληνικής Ιστορίας (όπως και βουλγαρικής και σερβικής) και να εγκαταλείψει το όνομα «Μακεδονία» ώστε «να ικανοποίησει τις ελληνικές απαιτήσεις και να επιτραπεί στην χώρα να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ»

Αποδείχθηκε μια κίνηση όχι μόνο πατριωτικής διάστασης αλλά και υψηλής γεωπολιτικής αξίας καθώς μετέφερε την πίεση στα Σκόπια τα οποία τότε ανακάλυψαν ότι η κυβέρνηση Τ.Μπους του νεώτερου παρά τις υποσχέσεις της δεν μπορούσε να παρακάμψει μαι εθνικά σκεπτόμενη ελληνική κυβέρνηση.

 ***Η σκοπιανή εφημερίδα DNEVNIK, που πρόσκειται στο κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι VMRO-DPMNE, αναφέρει ότι ο Άρταν Γκρούμπι, ο πιο στενός συνεργάτης του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αλβανικής μειονότητας στα Σκόπια DUI, Αλί Αχμέτι, σε δηλώσεις του σε κοσοβαρικό τηλεοπτικό σταθμό είπε «τα Σκόπια πρέπει να αλλάξουν όνομα προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».

 «Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ, αλλά και στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, γνωρίζουμε ότι εάν η “Μακεδονία” δεν αλλάξει όνομα σύμφωνα με τα αιτήματα της Αθήνας, δεν μπορεί να κάνει βήματα προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

 Αυτή είναι μία καλή ευκαιρία, αυτά τα αποτελέσματα στο Κοινοβούλιο μπορούν να καταστήσουν δυνατή τη λύση, για να κλείσουμε την υπόθεση του ονόματος», ανέφερε ο Γκρούμπι μιλώντας σε εκπομπή του κοσοβαρικού τηλεοπτικού σταθμού «Κοhavizion» (ΚΤV)

 O Γκρούμπι τόνισε ότι το όνομα δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε το DUI, ούτε το BESA, ούτε μόνο του το VMRO-DPMNE ή μόνο του το SDSM και πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση και ότι η σημερινή κατανομή των εδρών στο κοινοβούλιο μπορεί να καταστήσει δυνατή την επίτευξη λύσης.

Η θέση του Γκρούμπι εκφράζει το DUI καθώς είναι ο νο «2» στο κόμμα και συνεπώς δεν πρόκειται περί προσωπικής άποψης.

 Σύμφωνα με την DNEVNIK, «η δήλωση Γκρούμπι επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι όλοι οι σχεδιασμοί για τις μετεκλογικές εξελίξεις στα Σκόπια «οδηγούν σε αυτό, δηλαδή «στην αλλαγή του ονόματος».

 ***Σημειώνεται ότι όχι τυχαία όπως αποδεικνύεται το ζήτημα της ονομασίας είχε θίξει προ μερικών ημερών και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Ζ.Γκάμπριελ.

Το θέμα της ονομασίας συμβάλει «σημαντικά» στην πολιτική αστάθεια στα Σκόπια, εκτιμά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ζητά την επίλυση του ζητώντας από τους Σκοπιανούς να φερθούν υπεύθυνα ενώ δεν δίστασε να αποκαλέσει «λεκτικό τερατούργημα» την ονομασία ΠΓΔΜ.

Εν ολίγοις οι Αλβανοί των Σκοπίων και οι Γερμανοί κατανοώντας το άλυτον του ζητήματος άλλαξαν  στάση και προκειμένουν να εντάξουν την χώρα στην ΕΕ αλλά και στο ΝΑΤΟ «ας αλλάξει το όνομα», τόσο απλά.

Αυτό βέβαια απαλλάσσει επιτέλους την Ελλάδα από αυτοπαγιδευτικές θέσεις που είχε υιοθετήσει στο παρελθόν περί σύνθετης ονομασίας (έλεος) με την ονομασία της Μακεδονίας όμως να βρίσκεται μέσα στο συνθετικό!

Κάτι που ΔΕΝ ήταν εθνικά συμφέρον από την αρχή.

Τώρα όμως το κλίμα έχει γυρίσει άρδην και πρέπει η ελληνική πλευρά να μην επιτρέψει να υπάρχει μέσα στη νέα ονομασία των Σκοπίων που δρομολογεί το Βερολίνο μαζί με τους Αλβανούς κανένα παράγωγο της λέξης «Μακεδονία».

Οι άνθρωποι είναι Σλάβοι έχουν άλλη ιστορική κληρονομιά και ας είναι περήφανοι για αυτή που είναι και η δική τους.

Μοναδική ευκαιρία για να τελειώνουμε με ένα ζήτημα που «ξεφύτρωσε» εκ του μη όντως

 Υπενθυμίζεται ότι οι Αλβανοί αποτελούν το 30% του συνολικού πληθυσμού.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr