Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ: Ιθαγένεια στους Εβραίους της διασποράς που την έχασαν στην Κατοχή

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Πουλακίδας Κώστας
Δημοσίευση: 15 Μαρτίου 2017 19:00

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι ακόμη εν ζωή Εβραίοι της διασποράς που είχαν την ελληνική ιθαγένεια από τη γέννησή τους, αλλά την απώλεσαν βίαια από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά την περίοδο 1941-1944 και είναι δικαιούχοι εκ νέου απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.

Την επαναχορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους Εβραίους της διασποράς που την απώλεσαν την περίοδο της Κατοχής, καθώς και σε συγγενείς τους, προτείνουν οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι ακόμη εν ζωή Εβραίοι της διασποράς που είχαν την ελληνική ιθαγένεια από τη γέννησή τους, αλλά την απώλεσαν βίαια από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά την περίοδο 1941-1944 και είναι δικαιούχοι εκ νέου απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Ο νόμος σήμερα παρέχει το δικαίωμα αυτό μόνο στους εν ζωή δικαιούχους και στους σε ευθεία γραμμή κατιόντες όσων απέκτησαν εκ νέου την ελληνική ιθαγένεια. Οι βουλευτές προτείνουν να δοθεί το δικαίωμα και των κατιόντων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αλλά απεβίωσαν πριν αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, ώστε να ανακτηθεί ο διαρραγείς, εξαιτίας της ναζιστικής κατοχής, δεσμός της οικογένειάς τους με την ελληνική Πολιτεία.

Την τροπολογία υπογράφουν: Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Φωτεινή Βάκη, Δημήτρης Γάκης, Γιάννης Γκιόλας, Κώστας Δουζίνας, Σπύρος Λάππας, Γιώργος Ουρσουζίδης, Μερόπη Τζούφη.

Πηγή:

http://www.avgi.gr/article/10842/7979144/ithageneia-stous-ebraious-tes-diasporas-pou-ten-echasan-sten-katoche#