Home Greek News «Σιωπητήριο» στο Ισραήλ για την άσκηση στην ΑΟΖ ένεκα Ερντογανικού δημοψηφίσματος

«Σιωπητήριο» στο Ισραήλ για την άσκηση στην ΑΟΖ ένεκα Ερντογανικού δημοψηφίσματος

by _
0 comment 106 views

Εξαιρετικά χαμηλοί τόνοι από Τελ Αβίβ για να μην “ενισχύσει” πολιτικά τον Ερντογάν ενόψει δημοψηφίσματος…

Σε μια εκτενή ανάλυση της κυπριακής και ισραηλινής διάστασης της στρατιωτικής άσκησης “Ονίσηλος/Γεδεών 2017”, προχώρησε η εκπομπή του ΡΙΚ “ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ”, με την δημοσιογράφο Κατερίνα Μηλιώτη, όπου μίλησαν ο Διεθνολόγος, ειδικός σε θέματα άμυνας και ασφάλειας του Ισραήλ, Γαβριήλ Χαρίτος, καθώς και Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην επικεφαλής της Κυπριακής ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς μαζί με τον Χρήστο Ιακώβου, Διευθυντή του ΚΥΚΕΜ.

Ο ειδικός αναλυτικές σε θέματα Ισραήλ Γαβριήλ Χαρίτος ανέφερε ότι πέρα από τα όποια μηνύματα προς Τουρκία περνά η μαζικότατη παρουσία της Ισραηλινής Αεροπορίας στην κυπριακή ΑΟΖ, και στο FIR Λευκωσίας το Ισραήλ επιζητά την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του στην ΑΟΖ της Κύπρου, ένεκα και των τελευταίων πληροφορίων που επικαλείται η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα “GLOBES”, η οποία αναφέρεται στο αίτημα-απαίτηση του Ιράν προς την Μόσχα και τον Πούτιν, να εξαργυρώσει τον κομβικής σημασίας ρόλο του στην ανάκαμψη των δυνάμεων του Προέδρου Άσαντ στην Συρία, με την παροχή μιας ναυτικής βάσης στην Μεσόγειο, στα συριακά παράλια, απ’ όπου το Ιράν θα ελέγχει πλέον μιαν περιοχή της τάξεως των 850 τετραγωνικών χιλιομέτρων μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου, Λιβάνου και Ισραήλ. Μάλιστα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου στην Μόσχα το παραπάνω θέμα ετέθη μετ’ επιτάσεως στον Πρόεδρο Πούτιν, με τον κ. Νετανιάχου να μεταφέρει την έκδηλη ανησυχία του και ενόχληση σε ενδεχόμενο παραχώρησης στο Ιράν δικαιωμάτων ανέγερσης και χρήσης ναυτικής βάσης στα συριακά παράλια.

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτος, αναφερόμενος στο “σιωπητήριο” στο Ισραήλ για την μέχρι την Τετάρτη διεξαγόμενη άσκηση στο FIR Λευκωσίας, και στο έδαφος και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι στο Ισραήλ υφίσταται μια τέτοιου είδους κουλτούρα “συσκότισης” στα ΜΜΕ για τα θέματα που σχετίζονται με ασκήσεις και την Άμυνα και Ασφάλεια, καθώς στο παρελθόν δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί για δημοσιοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών, ενώ εκ παραλλήλου ακόμα ένας παράγων ενίσχυσης της ισραηλινής “μυστικοπάθειας” είναι να μην ρίξει “νερό στο μύλο” της προπαγάνδας του Ερντογάν, η οποία θα αξιοποίησει στο μέγιστο στην “προεκλογικού τύπου” εκστρατεία που διεξάγει ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

Αναφορικά με την παράνομη τουρκική NAVTEX και την συνεπακόλουθη στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά, o κ. Πενταράς ανέφερε ότι η συγκεκριμένη άσκηση θα ήταν νόμιμη, καθώς διεξαγόταν σε διεθνή ύδατα, μόνο όμως αν ζητείτο η άδεια της χώρας στην οποία εκτείνεται η ΑΟΖ στα συγκεκριμένα διεθνή ύδατα, κάτι που βέβαια η Τουρκία δεν έπραξε, με την Λευκωσία δικαιολογημένα να εκδίδει ενημερωτική αντι-NAVTEX προς ναυτιλλομένους για την παράνομη τουρκική δραστηριότητα.

Επίσης ο κ. Πενταράς ανεφέρθη και στους φόβους που εκφράζονται από την ελληνική και κυπριακή πλευρά, βάσει της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, ειδικά στο Αιγαίο, για επικείμενο “θερμό επεισόδιο”, λέγοντας πως ενδεχομένως αν χάσει το δημοψήφισμα ο Ερντογάν οι προκλήσεις να κλιμακωθούν σε μια απόπειρα εξαγωγής του πολιτικού αδιεξόδου που θα έχει περιέλθει σε γειτονικές χώρες, ενώ αν νικήσει στο δημοψήφισμα οι προκλήσεις δεν θα εκλείψουν, αλλά θα περιοριστούν. Ο κ. Πενταράς ωστόσο ανέφερε πως η Κύπρος δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από ένα “θερμό επεισόδιο” το οποίο θα έχει προκληθεί από κάποιο “ατύχημα”, σε ανύποπτο χρόνο, ωστόσο “θερμό επεισόδιο” για την ΑΟΖ θεωρείται ως απίθανό.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω video από το ΡΙΚ:

https://tanea-diaspora.net/2017/03/21/σιωπητήριο-στο-ισραήλ-για-την-άσκησ/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr