Ο εθνικισμός στην Ευρώπη δεν έχασε, καθορίζει πλέον την πολιτική ατζέντα της ΕΕ

Είναι ανόητο πολιτικό επιχείρημα να αναφέρει κανείς ότι ο εθνικισμός ηττήθηκε όταν δίνει μάχη για την πρώτη θέση σε πολλές χώρες στην Ευρώπη…

Είναι οξύμωρο σχήμα να αποκαλεί κανείς τον εθνικισμό….λαϊκισμό αλλά είναι ακόμη πιο οξύμωρο να επικαλείται κανείς την νίκη του Rutte ως νίκη επί του εθνικισμού.

Δυστυχώς οι περισσότεροι πολιτικοί είναι ευκαιριακοί προστάτες της λογικής και συχνά θιασώτες της παράνοιας.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα και ας εξάγει ο καθείς τα συμπεράσματα του.

Το Brexit οι ίδιοι που σήμερα αναφέρουν ότι η νίκη του Rutte στην Ολλανδία είναι νίκη της δημοκρατίας κατά του λαϊκισμού ανέφεραν ότι θα έρθει η καταστροφή.

Με το Brexit καταστροφή δεν ήρθε γιατί η Βρετανία είναι μια ισχυρή οικονομία με εθνικό νόμισμα, δεν είναι το ευρώ το νόμισμα της Βρετανίας οπότε απορρόφησε τους κραδασμούς και με όρους αγορών η Βρετανία βρίσκεται σε καλύτερη θέση μετά το Brexit.

Αυτό το αποσιώπησαν οι πολιτικοί υποκριτές, δήθεν δημοκράτες.

Στις ΗΠΑ νίκησε με εντυπωσιακό τρόπο ανατρέποντας όλες τις δημοσκοπήσεις ο Donald Trump.
Πάλι οι ίδιοι πολιτικοί υποκριτές είπαν ότι έρχεται το χάος, έρχεται η καταστροφή.

Εάν δούμε την Wall Street που αποτελεί τον καθρέπτη της αμερικανικής οικονομίας εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Trump έχει καλλιεργήσει θετική προσδοκία , το χρηματιστήριο σημειώνει συνεχή ιστορικά υψηλά.

Οι αναφορές ότι θα έρθει το χάος εάν εκλεγεί ο Trump διαψεύστηκαν.

Το Brexit ήταν για την πλειοψηφία των Βρετανών πατριωτική κίνηση έτσι θεώρησαν και έτσι θα πορευθούν.

Η νίκη Trump ήταν μια μεγάλη αλλαγή έναντι της πολιτικής υποκρισίας της Clinton.

Το Clinton Foundation ένα από τα πιο διεφθαρμένα ινστιτούτα ανήκει στην οικογένεια Clinton.

Συν τοις άλλοις την Clinton των δημοκρατικών την υποστήριξε όλη η ελίτ και ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες τύπου Soros που έχουν περίεργο παρελθόν.

Οι αμερικανοί δεν είναι λαϊκιστές στήριξαν ένα πατριώτη για πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως νοούν τον πατριωτισμό οι αμερικανοί.

Αυτά συνέβησαν όμως εκτός της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;

1)Στην Αυστρία την μάχη για την θέση του προέδρου δεν την έδωσε ένα παραδοσιακό κόμμα αλλά ο κύριος εκφραστής του εθνικισμού στην Αυστρία.

Τα δήθεν παραδοσιακά κόμματα κατέρρευσαν και υποχρεώθηκαν όλοι μαζί να συμμαχήσουν για να κερδίσουν τον εθνικιστή Hofer.

Αυτό είναι ήττα του εθνικισμού όταν όλοι συμμαχούν για να κερδίσουν ένα εθνικιστή;
Απλή ερώτηση.

2)Στην Ολλανδία ο Rutte των φιλελευθέρων 21,3% κέρδισε τις εκλογές στις 15 Μαρτίου έναντι του εθνικιστή Wilders 13,1%.

Όμως για να κερδίσει ο Rutte χρειάστηκε να προκύψει όλη αυτή η κρίση με την Τουρκία και να χρησιμοποιεί όχι στα λόγια αλλά στην πράξη την εθνικιστική πρακτική.

Ο Rutte υποδύθηκε τον εθνικιστή για να μπορέσει να εκλεγεί στην Ολλανδία.
Είτε αρέσει, είτε όχι αυτή είναι η αλήθεια.

3)Στην Γερμανία το Afd το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία ισχυροποιείται σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί ανησυχία στην Merkel η οποία πιέζεται από το SPD τους σοσιαλδημοκράτες.

Η Merkel θα κερδίσει κατά πάσα πιθανότητα στις 24 Σεπτεμβρίου στις Γερμανικές εκλογές αλλά η Εναλλακτική για την Γερμανία το εθνικιστικό κόμμα της Γερμανίας έχει καθορίσει την πολιτική ατζέντα.
Π.χ. η Merkel έχει υποχρεωθεί σε πολλές πολιτικές μεταμορφώσεις ειδικά στο μεταναστευτικό ώστε να ανακόψει την μείωση των ποσοστών της.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας η πολιτική ρητορεία της Merkel εμπεριέχει εθνικιστικά επιχειρήματα.

4)Στην Γαλλία η Le Pen του Εθνικού Μετώπου προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Το βασικό σενάριο είναι ότι θα χάσει στον δεύτερο γύρο από ένα πολιτικό που εμπλέκεται σε διάφορά οικονομικά ή ροζ σκάνδαλα όπως ο Macron αλλά στην Γαλλία στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ο εθνικισμός προηγείται… τουλάχιστον στον πρώτο γύρο.

5)Στην Ιταλία η Λέγκα του Βορρά καταλαμβάνει στις δημοσκοπήσεις 12% και δίνει μάχη με το κόμμα του Μπερλουσκόνι.

Όμως ακόμη και το κίνημα των 5 αστέρων που δίνει μάχη για την πρώτη θέση με τον Renzi που δεν θεωρείται εθνικιστικό χρησιμοποιεί πολιτική επιχειρηματολογία από την εθνικιστική φαρέτρα.

6)Στην Ελλάδα το εθνικιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή καταλαμβάνει την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις και είναι ήδη τρίτο κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η αριστερά κατακρημνίζεται στην Ελλάδα, η κεντροδεξιά ισχυροποιείται και η Χρυσή Αυγή το εθνικιστικό κόμμα της Ελλάδος βρίσκεται στην 3η θέση.

Το συμπέρασμα

Είναι ανόητο πολιτικό επιχείρημα να πιστεύει κανείς ότι ο εθνικισμός είναι λαϊκισμός.

Εάν είναι ο εθνικισμός λαϊκισμός… πως θα χαρακτηριζόταν η πολιτική της ελληνικής αριστεράς που αντί να σκίσει τα μνημόνια εφάρμοσε το χειρότερο μνημόνιο και έχει καταστεί «μνημονιακότερο» των μνημονίων κόμμα;

Είναι ανόητο πολιτικό επιχείρημα να αναφέρει κανείς ότι ο εθνικισμός ηττήθηκε όταν δίνει μάχη για την πρώτη θέση σε πολλές χώρες στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη έχουν ηττηθεί τα παλαιά κόμματα τα οποία ανακυκλώνουν τα ίδια κάλπικα επιχειρήματα.

(Πρώτη ενημέρωση 11:39, 16 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr

Πηγή:

http://bankingnews.gr/διεθνή/item/297695-o-ethnikismos-sthn-eyrwph-den-echase,-kathorizei-pleon-thn-politikh-atzenta-ths-ee.html