Home Greek News Αποτεφρωτήρια

Αποτεφρωτήρια

by _
0 comment 112 views

Με το σκίσιμο των μνημονίων η αριστερά, όπως την εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα πήγε καλά. Για την ακρίβεια τα πήγε τόσο άσχημα, όσο δεν γινόταν (υπέγραψε τρίτο μνημόνιο, φέρνει ιδιότυπο τέταρτο)!…

Με την οικονομία κατ’ επέκταση τα πήγε εξίσου άσχημα: παρέμεινε και στη διετία του ΣΥΡΙΖΑ σε αρνητικό πεδίο ή έστω σε στασιμότητα, παρότι αυτή είχε δυναμική, μετά από επτά χρόνια κρίσης (όταν έγινε η αλλαγή εξουσίας το 2015), να περάσει με έντονους ρυθμούς σε θετικό πεδίο ανάπτυξης. Διευκρινίζεται ότι η επιτυχία των δημοσιονομικών στόχων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και καλή πορεία της οικονομίας – απλώς εκεί που οι προηγούμενοι έβαλαν πέντε φόρους, που λέει ο λόγος, ετούτοι βάλαν δεκαπέντε και σε συνδυασμό με το πλαστικό χρήμα, αύξησαν τα φορολογικά έσοδα. Δεν μιλάνε για άλλες απώλειες, όπως το ξεπούλημα των πάντων (αεροδρόμια κλπ), ή τη ζημιά με τις τράπεζες.

Μέσα σε μία τέτοια κατάσταση θα περίμενε κανείς να επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τη σφραγίδα του σε άλλα πεδία άσκησης της πολιτικής. Κυρίως να προωθήσει κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις, βάζοντας τη δική του σφραγίδα. Όχι στα θέματα που χειρίζονται και επιβάλλουν απόψεις και λύσεις οι δανειστές. Στα άλλα. Η αποκάλυψη σκανδάλων όπως λέει, μπορεί να έχει νόημα, αλλά δεν επαρκεί ως απάντηση στην ανάγκη για τις μεγάλες τομές που χρειάζεται ο τόπος.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι που να θεωρείται ως κορυφαία κίνηση που θα μείνει στο διηνεκές. Φανταστείτε ότι ακόμα και ο Γιώργος Παπανδρέου άφησε για παράδειγμα τη Διαύγεια – δεν μιλάμε για τις καταστροφικές συνέπειες των επιλογών του, άλλη συζήτηση αυτή!

Η κυβέρνηση επικαλείται κάποιες κοινωνικές πολιτικές, που όσο σημαντικές κι αν είναι δεν διεκδικούν τον τίτλο της «τομής», της «μεταρρύθμισης», που θα μείνει ως παρακαταθήκη. Μεγάλη τομή για παράδειγμα ήταν το ΑΣΕΠ, ήταν ο «Καποδίστριας», και άλλες τέτοιες δομές.

Μεγάλη τομή θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα η αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μιας και είναι σαφές ότι το σύστημα των Πανελληνίων έχει εξαντλήσει τη δυναμική και τη χρησιμότητά του. Ο Γαβρόγλου το πάει από δω, το πάει από κει, αλλά στο πρακτικό δεν φέρνει αποτέλεσμα – όλο λάδι και τηγανίτα τίποτα. Κάπως έτσι είναι σε όλα τα θέματα, άλλωστε οι περισσότεροι υπουργοί.

Ας βρει έστω τρόπο, για παράδειγμα, η κυβέρνηση πώς θα αποκτήσει η χώρα αποτεφρωτήρια, μιας και όλο το θέμα συναντά μία σειρά από αντιδράσεις. Θα ήταν μία προσφορά σημαντική για να μην τρέχουμε στη Βουλγαρία. Ας μην αποτεφρώνει απλώς τις ιδέες της αριστεράς, ας συμβάλλει τουλάχιστον στον εκπολιτισμό της χώρας.

http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/662603/apotefrotiria/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr