Home Greek News Το τέλος της δικτατορίας στα Σκόπια – Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις με την Ελλάδα

Το τέλος της δικτατορίας στα Σκόπια – Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις με την Ελλάδα

by _
0 comment 118 views

BY IOANNA ON 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2017

Του Vladislav Perunović, ανταποκριτή του Hellasforce από τα Σκόπια, ΠΓΔΜ

Μετά από τέσσερα χρόνια μακράς συνταγματικής κρίσης στην ΠΓΔΜ, ένα σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα σήμερα, που σηματοδοτεί μια στροφή στην πολιτική εξουσία στα Σκόπια, η οποία είναι αρκετά σημαντική και για την Ελλάδα.

Μετά την αποτυχία του πολιτικού κόμματος που κυβέρνησε για σχεδόν 11 χρόνια (από το 2006) να προβεί σε συνασπισμό με το αλβανικό DUI, το DUI και άλλα μικρά αλβανικά κόμματα συμφώνησαν να αλλάξουν τον πολιτικό τους συνεργάτη από τη σλαβική μεριά (ακροδεξιό VMRO-DPMNE και σοσιαλδημοκρατικό αριστερό SDSM).

Έτσι, μετά από μακρά συζήτηση, το DUI αποφάσισε να προσφέρει δημόσια στήριξη στο SDSM. Υπό το φως του σκανδάλου των υποκλοπών που αποκαλύφθηκε από το SDSM και έδειξε χρήση φασιστικής και άλλης χυδαίας αντι-αλβανικής γλώσσας από τους αξιωματούχους του VMRO-DPMNE, καθώς και λόγω της κούρασης από τις πολιτικές του μεγαλομανή Νίκολα Γκρουέφσκι που βασίζονταν στην ταυτοποίηση της ΠΓΔΜ με την Μακεδονία της κλασικής αρχαιότητας (το οποίο απορρίπτεται από όλους τους μη-Σλάβους, καθώς και πολλούς «Μακεδόνες», οι οποίοι ταυτίζονται με σερβική, βουλγαρική ή γενική σλαβική εθνική κληρονομιά), η απόφαση αυτή του DUI σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην πολιτική της ΠΓΔΜ.

Ο νέος Πρωθυπουργός, που είναι πιθανό να λάβει εντολή σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες είναι ο Ζόραν Ζάεφ, ένας επιχειρηματίας από τη Στρούμιτσα, ο οποίος, μαζί με μια σειρά διανοουμένων στον πυρήνα του SDSM, υποσχέθηκε να σταματήσει την πολιτική της «ταυτοποίησης» η οποία συστηματικά χρησιμοποιούνταν από τον (πρώην πλέον) πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι μέσω των ΜΜΕ, της εκπαίδευσης και της δημοσίευσης ψευδο-επιστημονικού υλικού.

Το SDSM δεσμεύτηκε να καταστρέψει αγάλματα και άλλα αντικείμενα στην ΠΓΔΜ αφιερωμένα στην αρχαία μακεδονική ιστορία που δημιουργήθηκαν από τον Γκρουέφσκι.

Το SDSM δεσμεύθηκε επίσης αφοσίωση στο γρήγορο ρυθμό διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας και μπορεί να θεωρηθεί ως ένα κόμμα που θα είναι πιο ευέλικτο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Πηγή:

https://hellasforce.com/2017/02/23/το-τέλος-της-δικτατορίας-στα-σκόπια-αλ/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr