Home Greek News Έγγραφο καίει το ΔΝΤ: O Τόμσεν ήξερε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι λάθος από το 2010!

Έγγραφο καίει το ΔΝΤ: O Τόμσεν ήξερε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι λάθος από το 2010!

by _
0 comment 137 views

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017, 1:58μμ

Έκθεση του Ολιβιέ Μπλανσάρ, με ημερομηνία 4 Μαΐου 2010, αναρτήθηκε στο Twitter, στην οποία ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιούσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εμπεριέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας του επιπέδου δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτεί και ότι μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από την πορεία του, ακόμη και αν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση…

Στην επιστολή ο Ολιβιέ Μπλανσάρ τονίζει μεταξύ άλλων στον Πόουλ Τόμσεν πως «η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει πως μια αθροιστική δημοσιονομική προσαρμογή 16% σε μια τέτοια μικρή περίοδο και με τόσο εμπροστοβαρή προσαρμογή δεν έχει ποτέ επιτευχθεί». Σε άλλο σημείο ο γνωστός οικονομολόγος προειδοποιούσε πως «το πρόγραμμα θα μπορούσε να εκτροχιαστεί άμεσα ακόμη και με πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Η διαρροή έρχεται σε μια στιγμή που οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το ΔΝΤ για λάθος εκτιμήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα και του ζητούν να κάνει υποχωρήσεις. Ωστόσο, το ΔΝΤ για να εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα έχει ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει να λάβει μια ξεκάθαρη δέσμευση για απομείωση του ελληνικού χρέους και μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν σταδιακά προκειμένου να μην πληγεί η ευάλωτη οικονομική ανάκαμψη.

Όπως αναφέρει το insider.gr, το εν λόγω έγγραφο παρουσιάσθηκε από τον Πολ Μπλουστάιν στα τέλη Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια διεθνούς οικονομικής ημερίδας του καναδικού think tank Centre for International Governance Innovation, ο οποίος εστίασε στο γεγονός ότι ο Μπλανσάρ προειδοποιούσε ότι η λιτότητα μπορεί να πάει στραβά, ακόμη και αν το πρόγραμμα εφαρμοσθεί κατά γράμμα.

Στο tweet το οποίο περιελάμβανε το κείμενο ο Trineesh Biswas αποκάλυψε επίσης πως ο τότε διευθυντής του ΔΝΤ, ο Ντομινίκ Στρος Καν ήθελε να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ , επικεφαλής τότε της ΕΚΤ, του αρνήθηκε.

Ο συγγραφέας της επίμαχης επιστολής, Olivier Blounchard, έγραψε πως «Δεν το διέρρευσα εγώ αλλά δεν στεναχωριέμαι για τη διαρροή. Πάνε επτά χρόνια και ακόμα δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο».

Πηγή:

Έγγραφο καίει το ΔΝΤ: O Τόμσεν ήξερε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι λάθος από το 2010!

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr