Home Greek News Η Μεγάλη Ανατριχίλα ξανάρχεται

Η Μεγάλη Ανατριχίλα ξανάρχεται

by _
0 comment 118 views

Η εξέλιξη της αξιολόγησης δικαιώνει όσους το τελευταίο διάστημα έβλεπαν ότι αυτή ήταν στον αέρα. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι το κλίμα έχει βαρύνει και οι αγορές προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται εκθετικά…

-του Παν. Μπουσμπουρέλη

Δεν δικαιολογείται διαφορετικά το Bloomberg να έχει επαναφέρει στην κύρια θεματολογία του την αύξηση του θεωρητικού επιτοκίου δανεισμού του ελληνικού διετούς ομολόγου στο 10%!

Διαφαίνεται όμως ότι η β’ αξιολόγηση -ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι μοιραία- θα τραβήξει. Και το σενάριο για ένα θρίλερ εξάντλησης των οικονομικών, ψυχικών και πνευματικών αποθεμάτων στον τομέα της τακτικής δείχνει για ακόμη μία φορά το πιθανότερο.

Αυτό θα είναι έγκλημα για την οικονομία. Η κυβέρνηση το ξέρει και φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να μπει ξανά σε επικίνδυνες πολιτικές ασκήσεις ισορροπίας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δικαιώσει όσα γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα για την απώλεια του QE, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασικό στόχο.

Ωστόσο η δήλωση Βερναρδάκη ήταν χαρακτηριστική: «Το QE μπορεί να περιμένει».

Αν και ο βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει η αξιολόγηση με μέτρα τα οποία μπορούν να αποτιμηθούν αν εφαρμοστούν μελλοντικά σε 4 δισ. ευρώ, η μπάλα έχει χαθεί στα πόδια των πιστωτών.

Το ΔΝΤ έβαλε τη γνωστή κασέτα, που από πλευράς πρόβλεψης του χρέους δείχνει και τον μεγάλο μακροπρόθεσμο κίνδυνο, ο Σόιμπλε αρχικά έκανε ότι δεν άκουσε και στη συνέχεια έστειλε το τηλεγράφημα:

«Θέλετε κούρεμα του χρέους; Πολύ ευχαρίστως, θα πρέπει όμως να φύγετε από το ευρώ».

Πιο επίσημη επιστροφή του Grexit δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Και αυτό ακούγεται και από άλλα στόματα στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό μέτωπο η έξοδος από το ευρώ ανεβάζει τους υποστηρικτές, κυρίως, σε λαϊκά στρώματα που αγνοούν τους μεγάλους κινδύνους διαχείρισης μιας απειλητικής φτωχοποίησης, από πολιτικούς μέτριους ως ανίκανους, οι οποίοι θα έχουν λύσει τα δικά τους προβλήματα.

Και στην ίδια την Ευρώπη, όμως, διαμορφώνονται μεγάλα ερωτήματα που θα απαντηθούν από τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Μέρκελ μίλησε για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, ο Σόιμπλε δέχεται κριτική εκ των έσω, τα γκάλοπ αλλάζουν ταχύτατα στη Γαλλία και το deadline για την ελληνική διαπραγμάτευση πλησιάζει εν όψει των ολλανδικών εκλογών.

Ας μη γελιόμαστε όμως. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να υπολογίζει σε ευνοϊκότερες συνθήκες αν κερδίσει ο Σουλτς, αλλά σημασία τώρα έχει τι λένε οι Γάλλοι: «Πάρτε τώρα ό,τι σας δίνουν και τελειώστε με τις εκκρεμότητες γιατί μετά θα είναι αργά».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έχει άλλον δρόμο παρά να κλείσει έγκαιρα την αξιολόγηση και να αποφύγει τις απώλειες και τα ρίσκα με ρεαλισμό και συνέπεια. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να επιλέξει αφήνοντας παρακαταθήκη και εξελισσόμενος σε μακροπρόθεσμο πολιτικό παίκτη.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο δρόμος των εκλογών είναι ανοιχτός. Αποτελεί μια έντιμη επιλογή, για την οποία κανείς δεν θα του προσάψει κάτι.

Ολα τα υπόλοιπα οδηγούν μόνο στη Μεγάλη Ανατριχίλα Νο 2.

Πηγή:

http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/654124/-i-megali-anatrihila-xanarhetai/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr