Home Greek News ΗΠΑ: Η σύνδεση της αναπληρώτριας διευθύντριας της CIA με πρακτικές βασανιστηρίων χρήζει διερεύνησης

ΗΠΑ: Η σύνδεση της αναπληρώτριας διευθύντριας της CIA με πρακτικές βασανιστηρίων χρήζει διερεύνησης

by _
0 comment 103 views

Μετά το διορισμό της Gina Haspel ως Αναπληρώτριας Διευθύντριας της Αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) από την κυβέρνηση Trump, η Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική, δήλωσε:

«Οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες, η Gina Haspel φέρεται να συνδέεται με το πρόγραμμα “black site” της CIA στην Ταϊλάνδη, σε μία περίοδο κατά την οποία οι εκεί κρατούμενοι υπέστησαν βασανιστήρια και αναγκαστικές εξαφανίσεις, καθώς επίσης πιθανολογείται ότι φέρεται να διαδραματίζει ρόλο στην καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων τέτοιων εγκλημάτων κάτω από το διεθνές δίκαιο, εγείρουν εξαιρετικά σοβαρές ανησυχίες.

Αυτή η ανακοίνωση ήρθε σε συνέχεια της πρόσφατης και δημόσιας υποστήριξης του προέδρου Trump για τα βασανιστήρια και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κατηγορίες αυτές είναι σοβαρές και πρέπει να τεθούν υπό ενδελεχή έλεγχο. Κανείς δεν πρέπει να διορίζεται σε μια θέση από την οποία θα μπορούσε να επηρεάζει την έρευνα ή να διευκολύνει την απόκρυψη εγκλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Με όλη τη συζήτηση για την “ακραία λεπτομερή εξέταση” από την πλευρά της κυβέρνησης Trump, η τελευταία δεν πρέπει να παραλείψει να εξετάσει ενδελεχώς τους δημόσιους αξιωματούχους για την ικανότητά τους να τηρούν το Σύνταγμα των Η.Π.Α. και να σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Κανείς δεν πρέπει να διορίζεται σε μια θέση από την οποία θα μπορούσε να επηρεάζει την έρευνα ή να διευκολύνει την απόκρυψη εγκλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε επίσης!…

Η Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική, δήλωσε:

Η αποτυχία της κυβέρνησης Ομπάμα να διεξαγάγει έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια, αναγκαστικές εξαφανίσεις και άλλα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου, τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του μυστικού προγράμματος κράτησης της CIA, δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε αυτά τα εγκλήματα θα παραμείνουν στο απυρόβλητο. Αντίθετα, εναπόκειται πλέον στην κυβέρνηση Trump να διεξαγάγει ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες και να οδηγήσει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από το βαθμό ή τη θέση τους

Υπόβαθρο

Ποικίλες αναφορές αποκαλύπτουν ότι η Gina Haspel διηύθυνε το πρόγραμμα «black site» της CIA στην Ταϊλάνδη, όπου δύο φυλακισμένοι, ο Abu Zubaydah και ο ‘Abd al Nashiri κρατήθηκαν το 2002 και υπέστησαν βασανιστήρια και αναγκαστικές εξαφανίσεις – πρακτικές που καταδεικνύουν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από τις ανακρίσεις των δύο αντρών περιλαμβάνουν καταγραφές εικονικού πνιγμού, μία τεχνική βασανισμού κατά την οποία τελείται εικονικός πνιγμός. Αυτά τα βίντεο καταστράφηκαν από τη CIA το Νοέμβριο του 2005, σε μία κίνηση η οποία είχε εγκριθεί από τον José Rodriguez, πρώην επικεφαλής της CIA για το Κέντρο Αντιτρομοκρατίας και την Εθνική Μυστική Υπηρεσία. Η Gina Haspel φέρεται να έχει επίσης εμπλακεί στην καταστροφή αυτών των στοιχείων.

Η απόκρυψη των αποδεικτικών στοιχείων ενός εγκλήματος από κρατικούς φορείς ενδέχεται να συνιστά εγκληματική συνενοχή.

Κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κράτησης της CIA κάτω από το διεθνές δίκαιο.

Πηγη:

amnesty.gr

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr