Home Greek News Economist: Υπαρκτός ο κίνδυνος Grexit, αυξημένες οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές

Economist: Υπαρκτός ο κίνδυνος Grexit, αυξημένες οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές

by _
0 comment 108 views

To ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που δεν φαίνεται να επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι εντός της Ευρωζώνης…

Μπορεί το Brexit να φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο ο μεγαλύτερος αδελφός του, το Grexit δεν έχει φύγει από το προσκήνιο, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Economist Intelligence Unit, Simon Baptist.

Πέντε χρόνια από τότε που η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συζητήθηκε σοβαρά, το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που δεν φαίνεται να επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι εντός της Ευρωζώνης.

Πλέον το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών και η Ελλάδας είναι όμηρος των λαϊκίστικων κινημάτων που ενισχύονται στις χώρες της Ευρώπης».

Όπως υποστηρίζει, το Grexit είναι πιθανότερο να συμβεί σε ορίζοντα πενταετίας παρά να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ωστόσο πλέον πρέπει να ανησυχούμε λιγότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια για τρεις διαφορετικούς λόγους.

Πρώτος λόγος είναι δανειστές της Ελλάδας είναι κατά κύριο λόγο πλέον άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο «μετάδοσης».

Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη πάρει μέτρα σε περίπτωση Grexit, το οποίο δεν θα προκαλέσει το σοκ που θα προκαλούσε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο τρίτος λόγος είναι, σύμφωνα με τον Economist, ότι οι Έλληνες έχουμε πλέον αποδεχτεί ότι μια επιστροφή στην δραχμή δεν θα ήταν πιο επώδυνη από τα μέτρα λιτότητας που μας έχουν επιβληθεί.
Μάλιστα τονίζει ότι το μπαράζ ςεκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη το 2017, σε συνδυασμό με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, αυξάνουν την ένταση.

«Είστε έτοιμοι για το Grexit;», αναρωτιέται ο Baptist, και καλεί τους followers στο Twitter να απαντήσουν.

Source:

http://www.bankingnews.gr/τεχνική-ανάλυση-εκθέσεις/item/292511-economist-υπαρκτός-ο-κίνδυνος-grexit,-αυξημένες-οι-πιθανότητες-για-πρόωρες-εκλογές.html

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr