Home Greek News Κίσινγκερ το Αυγ. του ’74: Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας εις βάρος των Τούρκων, εκτός αν οι Έλληνες σταματήσουν τους αντιαμερικανισμούς

Κίσινγκερ το Αυγ. του ’74: Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας εις βάρος των Τούρκων, εκτός αν οι Έλληνες σταματήσουν τους αντιαμερικανισμούς

by _
0 comment 266 views

Στις 24 Αυγ. του 1974 ο Κίσινγκερ με το πιστόλι κυριολεκτικά τότε στον κρόταφο των Ελλήνων και των Ελληνο-Κυπρίων!

Κίσινγκερ: Δεν σταματήσαμε τις εισβολές των Τούρκων στην Κύπρον ώστε να μην κατηγορηθούμε για το οτιδήποτε!

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά ΕΛΛΗΝΕΣ, ο νέος πρόεδρος Τράμπ έχει για σύμβουλο αυτον τον αρχι-τρομοκράτη και εκγκληματία!!!…

Το περιεχόμενο του ακόλουθου απόρρητου –και πλέον αποχαρακτηρισμένου- σημειώματος των συνομιλιών, που έγιναν μεταξύ του τότε Αμερικανού προέδρου Φόρντ και του Χένρι Κίσινγκερ, κατεγράφη στις 24 Αυγ. του 1974, μόλις λίγες μέρες μετά τον δεύτερο “Αττίλα” και εκεί, λίγο-πολύ, τα παραδέχθη ΟΛΑ ο Κίσινγκερ όσον αφορά στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρον μας με αρχι-τέκτονα…ΤΕΚΤΟΝΑ (με ό,τι σημαίνει αυτό)…τον ΙΔΙΟΝ!!!…

-του Ιωαν. Κουντούρη | Λος Άντζελες | 21.03, 07 Φεβ. 2017 | JohnKountouris.com

Αλλά ήταν πάλι Τα Ελληνικά Νέα Τώρα που σας παρείχαν πριν μήνες κι ένα ΆΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ των συνομιλιών των ίδιων πολτικών ανδρών όπου ο Κίσινγκερ λέγει σαφέστατα στον πρόεδρο Φόρντ τα εξής συγκλονιστικά μια μέρα ΠΡΙΝ τον δεύτερο «Αττίλα»:

«Δεν υπάρχει κανένας Αμερικανός λόγος οι Τούρκοι να μην κρατάνε το ένα-τρίτο της Κύπρου

Διαβάστε το άρθρο μας με τίτλο «ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ στις 13 Αυγ. ’74: Δεν υπάρχει κανένας Αμερικανικός λόγος οι Τούρκοι να μην κρατάνε το ένα-τρίτο της Κύπρου» (πατήστε εδώ) και εκεί θα τα μάθετε ΟΛΑ!!!

Στο ακόλουθο σημείωμα θα δείτε τις σαφείς προθέσεις του Κίσινγκερ να χρησιμοποιηθεί η ισχύς των ΗΠΑ ώστε να χειραγωγήσουν την όλην διαδικασίαν του χειρισμού της Ελληνο-τουρκικής κρίσεως  ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ! Αυτό φαίνεται ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ εδώ. Σύμφωνα με τον Κίσινγκερ, θα μάθετε πως τα ήξεραν ΟΛΑ απο την αρχή οι Αμερικανοί και ενώ οι Τούρκοι προέβαιναν στις εισβολές τους στην Κύπρον, ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ!!! Επομένως, απέφυγαν να παρέμβουν απευθίας στην κρίσιν που είχε ξεσπάσει τότε για να μην βαστάξουν το πολτικό κόστος!!! ΤΟΥΣ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΥΣ!!!

Και ΔΕΝ επιτρεπόταν, λέγει ο Κίσιμγκερ, στους ΕΛΛΗΝΕΣ να περάσουν το δικό τους σχετικά με την κρίσιν που ήταν εν εξελίξει τότε!!!  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ «ΒΙΔΩΝΕ» ΚΑΛΑ ΤΟΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΚΥΠΡΙΟΥΣ Ο ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΔΙΔΕ ΔΕΚΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΘΝΩΝ ΑΥΤΏΝ!!!…

Για όλοκληρο το σημείωμα, πατήστε την παρακάτω εικόνα του…

https://catalog.archives.gov/id/1552764

Ας διαβάσωμεν τώρα το σημείωμα και ΠΡΟΣΕΞΤΕ τα μέρη που έχω υπογραμμίσει!….

_________________

Αναγνωριστικόν αναλήψεως (πατήστε εδώ)

Το σημείωμα των συνομιλιών του Προέδρου Φόρντ–Χένρι Κίσινγκερ (24 Αυγ. 1974)

Τα Εθνικά Αρχεία (των ΗΠΑ) και τα στοιχεία μητρώου
Φύλλον αναλήψεως των προεδρικών Βιβλιοθηκών

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟΝ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ  017639

ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ: περιορισμός της εθνικής ασφαλείας
ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ: σημείωμα της συνομιλίας
ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ: Φόρντ, Κίσινγκερ, Scowcroft
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ: 24/08/1974
ΤΟΜΟΣ: 4 σελιδών
ΣΥΛΛΟΓΗ / ΣΕΙΡΑ / ΑΝΑΓΝ. ΦΑΚΕΛΟΥ: 031400202
ΤΙΤΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ: Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας. Μνημόνια Συζητήσεων
ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΣ: 5
ΤΙΤΛΟΣ ΦΑΚΕΛΟΥ: 24 Αυγούστου 1974 – Φόρντ, ο Κίσινγκερ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: 03/31/2004
ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩΝΤΟΣ ΑΡΧΕΙΟΦΥΛΑΞ: GG

_________________

[1]

ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

ΑΠΟΡΡΗΤΟ / NODIS (δεν διανέμεται) / XGDS (Εξαιρείται απο το πρόγραμμα των Γενικών Αποχαρακτηρισμών)

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: Πρόεδρος Φόρντ, Ο Δρ Henry A. Kissinger, Γραμματέας του κράτους και Βοηθός του Προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Αντιστράτηγος Brent Scowcroft, ο Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ: Σάββατο, 24 Αυγούστου, 1974
9:20 – 10:04 α. μ.

ΤΟΠΟΣ: Το Οβάλ Γραφείο

Κίσινγκερ: Ο Μπρεντ θα καλέσει τον Annenberg.

Έχουμε ορίσει τις 18 Σεπτέμβρη για την ομιλία σας στον ΟΗΕ. Η ιδική σας θα είναι η μόνη εκείνην την εβδομάδαν.

Πρόεδρος Φόρντ: Εντάξει. Δώστε μου ένα προσχέδιον ομιλίας.

Κίσινγκερ: Σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα-Τουρκία. Δέχτηκε ο Κληρίδης να μιλήσει με τον Ντενκτάς. Πήγε στη συνέχεια στην Αθήνα. Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι φλυαρίες ή αν ο Κληρίδης δεν θα μιλήσει τώρα στους Τούρκους.

Πρέπει να κρατήσουμε τους Σοβιετικούς εκτός της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να σταματήσουμε την διάσκεψη του ΟΗΕ από το να συμβεί ή να βεβαιωθούμε ότι, εξ αυτού, τίποτε δεν θα αποβεί.

Πρέπει να δείξωμεν στους Έλληνες ότι δεν ημπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Σοβιετική Ένωση εναντίον μας. Πρέπει να το καταστήσουμε σαφές αυτό στον Καραμανλή.

Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τους Έλληνες με το μέρος της Δύσεως, αλλά δεν πρέπει να είναι οι Γάλλοι που είναι τα «πτωματοφάγα ζώα» που «καβαλούν» πάνω στο κύμα αντι-αμερικανικού στην Ελλάδα. Ελπίζω οι Γάλλοι να συνεργασθούν κρατώντας αυτό από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πρέπει να πούμε στους Έλληνες ότι η παρούσα κατάστασις λειτουργεί εις βάρος τους. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας εις βάρος των Τούρκων, εκτός αν οι Έλληνες σταματήσουν τους αντιαμερικανισμούς.

[2]

Είπα στους Έλληνο-αμερικανούς ότι, αν αυτός ο αντι-Αμερικανισμός ενθαρυνόταν, αυτό θα σήμαινε ότι θα ήταν αυτοί που θα βάλουν στην εξουσία τον [Ανδρέα] Παπανδρέου. Δεν υπήρχε ούτε ένα ίχνος αντι-Ελληνισμού ή τάσις, προς τούτο, απο την δική τους την πλευρά.

Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Ευρώπης για να αποτραπεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δείτε αν οι Έλληνες είναι πρόθυμοι να έχουν σοβαρές συνομιλίες για τη στρατηγική. Νομίζω ότι δεν είναι ακόμη καιρός να γράψετε μιαν επιστολήν –θα το δημοσιεύσουν αυτοί- αλλά θα το κάμω εγώ για λογαριασμό σας.

Πρόεδρος: Δεν θα έπρεπε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας με τον Κληρίδη;

Κίσινγκερ: Θα μπορούσαμε να στείλουμε ένα σημείωμα στον Μπράουν από εσάς για να τον ευχαριστήσουμε για το μήνυμα;

Θα πρέπει ο Μπράουν να ιδεί τον Κληρίδη. Η αδιαλλαξία θα παγώσει την κατάσταση που είναι ό, τι θέλει η Τουρκία. Ανακατεύοντας τη διεθνή κοινή γνώμη, δεν θα καταφέρει τίποτε οι Έλληνες.

Θα μπορούσα να γράψω στον Ετζεβίτ λέγοντας ότι είμαστε αντίθετοι με την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά η Σοβιετική Ένωση ζήτησε για κοινή αιγίδα και δεν μπορούμε να κάνουμε το οτιδήποτε χωρίς κάποιες τουρκικές παραχωρήσεις που θα τις κρατούσαμε βέβαια στην εμπιστοσύνη. Πείτε στους Έλληνες ότι όποια κι αν είναι η εκτίμησή τους για το παρελθόν, δεν μπορούν να πάρουν τίποτε χωρίς τη βοήθεια τη δική μας. Θα πρέπει να στείλουν εδώ κάποιον ή ότι θα πάει στην Ευρώπη ο Κίσινγκερ.

Πρόεδρος: Ποιον να στείλουν; Τον Μαύρο;

Κίσινγκερ: Πιθανώς να μην μπορούν να στείλουν κάποιον εδώ — ίσως θα πάω εγώ στην Ευρώπη. Ο Καραμανλής είναι ένας έξυπνος πολιτικός — ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει αυτό λόγω της Κύπρου. Αυτός πρέπει να προσπαθεί να κάνει «φλερτάρη» με την Αριστερά με τους αυτούς αντι-αμερικανισμούς που κάμνει. Ο κίνδυνος είναι ότι δεν μπορεί αυτός να φθάσει μέχρι το σημείο που έφθασε ο Παπανδρέου. Φέρνοντας επίσης στο «πλάνο» τους Σοβιετικούς είναι τελείως αντίθετο με τα συμφέροντά τους και θα υποδηλώνει τις ανησυχίες του Καραμανλή.»

Πρόεδρος: Θα μπορούσε ο στρατός να σταματήσει τίποτα κακό από το να συμβεί;

Κίσινγκερ: Από την αρχή της αλλαγής στην Ελλάδα, μου είπε ότι θα είναι δύσκολο γι ‘αυτούς να σταματήσουν με τον Καραμανλή. Στρατιωτική επέμβαση την επόμενη φορά που θα μπορούσε κάλλιστα να λάβει μια μορφή τύπου Καντάφι. Ο λόγος που δεν ήμασταν Ανθέλληνες από την αρχή του ξεσπάσματος του Κυπριακού είναι ότι προβλέπαμε τα προβλήματα των Ελλήνων και δεν θέλαμε να βαστάξουμε τις ευθύνες. «Μπήκε» τελικά «στη σκηνή» ο Καραμανλής και, ούτως ή άλλως, κατηγορηθήκαμε. Ανησυχούσα τις αναπτύξεις των Ελλήνων. Μια ατμόσφαιρα τύπου Μακαρίου-Παπανδρέου στην Ελλάδα είναι μια φτωχή προοπτική. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να πάμε σε ρίξιν με τους Τούρκους.

[3]

Το να σταματήσουμε τους Τούρκους θα έπρεπε να τους απειλήσουμε με απομώνωση και να τους υποσχεθούμε τα δύο τρίτα από αυτά που επήραν. Δεν θα μπορούσαν να το έχουν οι Έλληνες και εμείς θα ήμασταν ακόμη ο αποδιοπομπαίος τράγος. Τώρα πρέπει να αποσπώμεν εκβιαστικώς (πληροφορίες, χάρες, κ.τλ) απο τους Τούρκους και είμαστε τώρα σε μια καλύτερη θέση απο αυτήν που ήμασταν.

Είπα στους Έλληνο-αμερικανούς ότι δεν υπάρχει κανένα δυνατό κίνητρον εις το να είμαστε εναντίον της Ελλάδος, και έστειλα τον Kubisch στην συνέλευσή τους. Σε δύο με τρεις εβδομάδες θα φέρουν εδώ χάμω μια μεγαλύτερη ομάδα και ίσως να θέλετε να συναντηθείτε με αυτούς.

Πρόεδρος: Καλώς. Τότε θα κάνουμε σήμερα αυτά τα τρία πράγματα. Θα γίνει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Κίσινγκερ: Ο καθένας μπορεί να καλέσει για συνεδρίαση. Θα πρέπει να ελιχθούμε εναντίον της, και αν αυτό συμβεί, δεν θα πρέπει να κάνουμε καμία κίνηση για να την βοηθήσουμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Σοβιετικούς να χρησιμοποιηθούν εκβιαστικώς εναντίον μας.

Πρόεδρος: Θα είναι μαζί μας οι Ευρωπαίοι;

Κίσινγκερ: Οι Τούρκοι θα είναι αντίθετοι. Ίσως οι Γάλλοι θα είναι μαζί μας, αν δούν πραγματικά το συμφέρον τους σε ολ’αυτά. Οι Βρετανοί θέλουν να πετύχουν ένα “home run” (να κάνουν «γκόλ» δηλ). Πιθανότατα να είναι αντίθετοι οι Κινέζοι. Οι Έλληνες είτε δεν θέλουν να κάνουν τώρα διαπραγματεύσεις ή είναι πολύ ανεύθυνοι.

Η συνάντηση δεν θα πρέπει να είναι περισσότερο από 20 λεπτά, έτσι ώστε να μην αγχωθούν οι άλλοι Ευρωπαίοι.

Θα πρέπει να συναντηθείς με τον Ζισκάρ μόνο αφού θα είχες συναντηθεί με τον Schmidt. Ανέφεραν τον Ιανουάριο — που μπορεί να είναι ένα μπαλόνι-δοκιμή. Θα μπορούσατε να κάνετε κάποιο «θόρυβο» για το πώς είναι ευπρόσδεκτος εδώ, ή θα μπορούσατε να πάτε στην Μαρτινίκα. Ας υποθέσουμε ότι εκτιμάς τη στενή συνεργασία μεταξύ του Κίσινγκερ και Sauvagnargues για την ελληνο-τουρκική κρίση. Ο Sauvagnargues θα είναι εδώ για τη συνεδρίαση του ΟΗΕ και θα πρέπει να τον συναντήσεις. Πες του, αν η κατάσταση πάρει μια μορφή αντι-αμερικανική και η Σοβιετική Ένωση αρχίζει να κινείται ανάμεσα στα κράτη του ΝΑΤΟ, θα ήταν κακό.

Εμείς αρχίσαμε να κάνουμε συνομιλίες αλλά τις διεκόψαμε.

Θα μπορούσες να κάνεις μια ελλειπτική παρατήρηση.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ / NODIS (δεν διανέμεται) / XGDS (Εξαιρείται απο το πρόγραμμα των Γενικών Αποχαρακτηρισμών)

Πηγή:

https://en.wikisource.org/wiki/President_Ford–Henry_Kissinger_memcon_(August_24,_1974)

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr