Home Greek News Συντριπτικό «όχι» των αρεοπαγιτών στην παράταση του ορίου συνταξιοδότησης

Συντριπτικό «όχι» των αρεοπαγιτών στην παράταση του ορίου συνταξιοδότησης

by _
0 comment 129 views

Σαράντα αρεοπαγίτες έναντι 25 συντάχθηκαν με την άποψη ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την παράταση του ορίου ηλικίας και επιπλέον ότι δεν υπάρχει και τέτοια ανάγκη…

Αποκλείστηκε οριστικά το ζήτημα της άμεσης παράτασης με νομοθετική ρύθμιση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων υπό το καθεστώς του ισχύοντος Συντάγματος.

Και αυτό γιατί, με συντριπτική πλειοψηφία η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπό την προεδρία της Βασιλικής Θάνου ακολούθησε την πορεία της Ολομέλειας των εισαγγελέων και με ψήφους 40 υπέρ και 25 κατά γνωμοδότησε -μέσα σε ένα εντονότατο κλίμα διαξιφισμών- ότι όχι μόνο δεν μπορεί υπό το καθεστώς του ισχύοντος Συντάγματος να παραταθεί το όριο συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων εάν δεν προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση, αλλά δεν υπάρχει καν ανάγκη αυξήσεως των ορίων ηλικίας των δικαστικών.

Μέσα σε μια θυελλώδη διοικητική Ολομέλεια των αρεοπαγιτών και κάτω από έντονες αψιμαχίες και ανταλλαγή σκληρών χαρακτηρισμών, η πρόταση της προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων με άμεση νομοθετική ρύθμιση, δεν μπόρεσε να γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των συναδέλφων της.

Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, η εισήγηση της κυρίας Θάνου παρά τις «εκπτώσεις» που είχε κάνει από την αρχική της έκδοση, δεν μπόρεσε να γίνει δεκτή από την πλειοψηφία των αρεοπαγιτών.

Όμως, και οι 25 αρεοπαγίτες που μειοψήφησαν, έκριναν μεν, ότι είναι αναγκαία η αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών αλλά όχι στην παρούσα χρονική στιγμή, όπως ήταν το αρχικό ερώτημα της προέδρου του Αρείου Πάγου προς την Ολομέλεια. Πάντως, μετά από παρεμβάσεις αντιπροέδρων και αρεοπαγιτών, τελικώς το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η Ολομέλεια ήταν εάν «παρίσταται ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών που προβλέπεται με το Σύνταγμα ώστε να προστατευθούν οι συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας που προστατεύουν τους δικαστές και που έχουν καταλυθεί λόγω της εν τω μεταξύ μεγάλης αύξησης του ορίου ζωής, της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών και λοιπών εξελίξεων».

Στο επίμαχο ερώτημα τα μέλη της διοικητικής Ολομέλειας τοποθετήθηκαν με την ψήφο τους, δίδοντας 40 ψήφους υπέρ της θέσεως, ότι δεν υπάρχει καν ανάγκη αυξήσεως των ορίων ηλικίας τους, ενώ οι 25 ψήφισαν, ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθούν για το τώρα, όπως είχε ζητήσει η κυρία Θάνου. Όπως έλεγαν νομικοί κύκλοι, με τις γνωμοδοτήσεις που λήφθηκαν σήμερα σώθηκε, με πρωτεργάτες τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, η αξιοπιστία της Ελληνικής Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών, όπως διασώθηκε και το κύρος του Ανωτάτου Ποινικού και Πολιτικού Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου έχει συγκαλέσει για σήμερα (μετά από αναβολή) την διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να γνωμοδοτήσει για το ζήτημα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων.

Αρχικά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου όρισε εισηγήτρια την αντιπρόεδρο Ειρήνη Κιουρτσόγλου. Όμως, μια ημέρα πριν την αρχική σύγκληση της Ολομέλειας, στις 24 Ιανουαρίου 2017, η κυρία Θάνου γνωστοποίησε ότι θα αναβληθεί επ΄ αόριστον η Ολομέλεια, καθώς η Ειρήνη Κιουρτσόγλου δεν ήταν έτοιμη.
Στην συνέχεια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου όρισε την σημερινή ημέρα για να συνεδριάσει η διοικητική Ολομέλεια. Όμως, η κυρία Θάνου άλλαξε την εισηγήτρια που είχε ορίσει και αντ΄ αυτής όρισε τον εαυτό της, καθώς και τον αντιπρόεδρο Γεώργιο Σακκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Κιουρτσόγλου αντικαταστάθηκε, όταν γνωστοποίησε ότι θα υποστήριζε στην εισήγησή της ότι μόνο με συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να γίνει η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και όχι υπό το φως του ισχύοντος Συντάγματος.
Υπενθυμίζεται, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει ταχθεί απερίφραστα με την άποψη ότι και με το ισχύον Σύνταγμα είναι δυνατή η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και για το λόγο αυτό συγκάλεσε την Διοικητική Ολομέλεια για να εκφράσει την άποψή της.

Όπως είναι γνωστό, η πρωτοβουλία της κυρίας Θάνου να συγκαλέσει την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να γνωμοδοτήσει για την παράταση του ορίου ηλικίας των δικαστών, έχει προκαλέσει σύσσωμη την αντίδραση όλων των δικαστικών Ενώσεων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των συνταγματολόγων καθηγητών των Νομικών Σχολών, του δικηγορικού κόσμου, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επανέλαβε ότι μόνο με την Συνταγματική αναθεώρηση είναι δυνατή η παράταση ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών.

Πηγή:

http://www.protothema.gr/greece/article/652681/sudriptiko-ohi-ton-areopagiton-stin-paratasi-tou-oriou-sudaxiodotisis/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr