Home Greek News Πρωτοφανείς καταστάσεις στην Ουάσιγκτον

Πρωτοφανείς καταστάσεις στην Ουάσιγκτον

by _
0 comment 114 views

1.2.17

Πρωτοφανείς καταστάσεις στην Ουάσιγκτον

Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Πραγματικά! Ο λόγος για όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες μεταξύ Λευκού Οίκου και State Department. Θα μπορούσε να ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αλλά εδώ μιλάμε για κανονικό… «ξεκατίνιασμα» όσο βαρύ και αν ακούγεται αυτό. Μετά την απόφαση του νέου Αμερικανού Προέδρου, κ. Donald Trump, να υπογράψει διάταγμα που αποκλείει την είσοδο και παραμονή στις ΗΠΑ πολιτών από επτά Μουσουλμανικά κράτη, έχουν έρθει τα πάνω-κάτω στις ΗΠΑ, έχουν διαταραχθεί οι διπλωματικές σχέσεις της χώρας, και χθες, με μια πρωτοφανή κίνηση, 900 στελέχη του State Department δημοσιοποίησαν την άρνησή τους να υπηρετήσουν το Προεδρικό Διάταγμα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις αποφάσεις του Λευκού Οίκου. Το Προεδρικό Διάταγμα θα κριθεί και στα Αμερικανικά δικαστήρια τα οποία θα αποφανθούν για το σύννομο της απόφασης, ωστόσο η αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι πολύ μεγάλη.

Πού ακούστηκε, και ειδικά στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος να αποφασίζει με αυτό το στυλ -το στυλ του «φιρμανιού»- την απέλαση ή την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ όλων των Μουσουλμάνων από επτά χώρες -πράγματι ύποπτες- για Ισλαμικό εξτρεμισμό, αφήνοντας ωστόσο, εκτός λίστας χώρες με ένσημα στην Ισλαμική τρομοκρατία όπως είναι η Σαουδική Αραβία ή το Πακιστάν;

Πού ακούστηκε επίσης, ο πρώην Πρόεδρος ουσιαστικά έστω και εμμέσως να καλεί σε ανταρσία εναντίον του νέου Προέδρου, όλους εκείνους που διαφωνούν με την αισθητική και την πολιτική αυτού; Αυτές οι καταστάσεις θυμίζουν κάποιες άλλες… χώρες.

Πού ακούστηκε η Διπλωματική Υπηρεσία να σηκώνει «μπαϊράκι» εναντίον των αποφάσεων του νέου Προέδρου, αντί να τον βοηθά να αποφεύγει λάθη που θα τον εκθέσουν και θα εκθέσουν και τα συμφέροντα της χώρας;

Έχουν καταλάβει αμφότερες πλευρές ότι η χώρα, με οθωμανικούς όρους, δεν είναι «τσιφλίκι» τους και ότι αυτή η κατάσταση βάζει σε τριγμούς τη χώρα και την ισορροπία σε παγκόσμιο επίπεδο; Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουάσιγκτον, είναι ακριβώς ο φόβος που είχα από το περασμένο καλοκαίρι εκφράσει. Η κόντρα μεταξύ Λευκού Οίκου και State Department θα πλήξει καίρια συμφέροντα των ΗΠΑ στο εξωτερικό, τα οποία θα τρέξουν άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις να εκμεταλλευτούν. Χώρες με φιλοδοξίες θα κοιτάξουν να εκμεταλλευτούν την κρίση στην Ουάσιγκτον για να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια. Η ζημιά αυτή δύσκολα μπορεί να διορθωθεί. Όσο αυτή κόντρα στην Αμερικανική πρωτεύουσα θα διαρκεί, τόσο θα φθείρεται η εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό και τόσο θα χάνουν αξιοπιστία και ισχύ στα παγκόσμια πράγματα. Είναι αυτό που θέλει η νέα Προεδρία; Είναι αυτό που επιθυμεί να συμβεί το State Department;

Αν ο Λευκός Οίκος ελπίζει, ότι με αυτή την κόντρα θα του δοθεί η ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο, απλά δεν ξέρει μάλλον που έχει βρεθεί.

Ομοίως, αν νομίζουν οι… «στασιαστές» του State Department ότι στο Λευκό Οίκο πλέον κατοικοεδρεύουν παιδάκια της εποχής των λουλουδιών, μάλλον δεν ξέρουν με ποιους πάνε να τα βάλουν.

Ας σοβαρευτούν όλοι, διότι η Ουάσιγκτον για τους περισσοτέρους είναι η κολώνα που κρατά στη θέση του το Δυτικό οικοδόμημα, που πολλοί ανά τον κόσμο θα χαιρόντουσαν να το δουν να καταρρέει. Φαίνεται πως ο νέος Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, κ. Tillerson, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη διευθέτηση μιας κρίσης την οποία ίσως και ο ίδιος δεν περίμενε να δει. Θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία του και θα κριθούν πολλά από τα αποτελέσματά της στο μέλλον.

Βασίλης Κοψαχείλης, Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής
http://www.liberal.gr/arthro/111882/epikairotita/2017/firmania-mp

https://isxys.blogspot.com/2017/02/blog-post_27.html

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr