Home Greek News Σπυρίδων Χάμπας: Η ιστορία του Έλληνα ήρωα πιλότου

Σπυρίδων Χάμπας: Η ιστορία του Έλληνα ήρωα πιλότου

by _
0 comment 125 views

23 Ιανουαρίου 1918: Κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής εναντίον του καταδρομικού Γκαίμπεν (SMS Goeben – Yavuz Sultan Selim), το αεροπλάνο τύπου Sopwith, στο οποίο επέβαινε ως χειριστής ο Σημαιοφόρος Σπυρίδων Χάμπας, καταρρίφθηκε από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά και πνίγηκε στην θάλασσα του Ναγαρα.

93 ολόκληρα χρόνια μετά από την κατάρριψή του, ο τάφος του εντοπίστηκε στο Τσανάκαλλε της Τουρκίας! Η επίμονη έρευνα του ιστορικού της Σχολής Ικάρων Κώστα Λαγού, αποκάλυψε και επιβεβαίωσε ότι ο Ανθυποπλοίαρχος του Ελληνικού Ναυτικού Σώματος Σπύρος Χάμπας, είχε ενταφιαστεί σε τουρκικό έδαφος.

Ο Χάμπας κατερρίφθη στις 23 Ιανουαρίου από τον Γερμανό «άσσο» πιλότο Εμίλ Μάϊνεκε. Ο Γερμανός είδε ότι το αεροσκάφος που χτύπησε έπεσε φλεγόμενο κοντά στην ακτή. Μόλις προσγιεώθηκε ζήτησε να ανασύρουν τον πιλότο. Πάνω του βρήκε την φωτογραφία του Χάμπα μαζί μ΄ έναν βρετανό πιλότο, μπροστά στο αεροπλάνο του και την κράτησε για ενθύμιο. 93 χρόνια μετά ο Κώστας Λαγός την εντόπισε και άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν μέχρι τον τάφο του ηρωϊκού Έλληνα πιλότου στο Τσανάκκαλε. Στο νεκροταφείο του Αγγλικού Προξενείου ανάμεσα στους 91 τάφους βρήκε και τον τάφο του Σπύρου Χάμπα.

Ο Σπυρίδων Χάμπας γεννήθηκε το 1893 στο Ξηροχώρι Ευβοίας.

Κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό ως Ανθυποφαρμακοποιός λόγω ειδικότητας, μεταπήδησε όμως στο Ναυτικό Αεροπορικό Σώμα και τοποθετήθηκε (Μάιος του 1917) στην Ναυτική Αεροπορική Βάση της Θάσου για να εκπαιδευτεί ως χειριστής αεροπόρος. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, με τον βαθμό του Εφέδρου Σημαιοφόρου αεροπόρου, μετατέθηκε στην Αεροπορική Βάση Μούδρου, απ’ όπου ανέπτυξε πολεμική δράση.

Η φωτογραφία που είχε πάνω του ο Χάμπας και που ο Γερμανός “άσσος” που το κατέρριψε πήρε ως “ενθύμιο”. Αριστερά ο Χάμπας.

Πηγή:

http://www.militaire.gr/σπυρίδων-χάμπας-η-ιστορία-του-έλληνα-ή/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr