Home Greek News Έλσα Μπάρδα – Η συμπεριφορά στο μικροσκόπιο

Έλσα Μπάρδα – Η συμπεριφορά στο μικροσκόπιο

by _
0 comment 156 views

2017: Το ελπιδοφόρο μήνυμα της νέας χρονιάς

Κλινικός Ψυχολόγος (BSc, MSc) – Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς (Msc), Music Interaction Therapy, Acceptance and Commitment Therapy. Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και αδεία ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.

Το 2016 ήταν μια χρονιά δύσκολη για τους περισσότερους από εμάς -και αυτό γιατί οι αντοχές μας δοκιμάστηκαν, αλλά παράλληλα δυνάμωσε η πίστη μας σχετικά με το πόση δύναμη κρύβει μέσα του ο καθένας μας, ξεχωριστά…

Οι αντίξοες συνθήκες δοκίμασαν την πίστη και εξάντλησαν την προθυμία όλων μας να επιμείνουμε και να παλέψουμε για ένα καλύτερο μέλλον.

Η ψυχική ανθεκτικότητα απορρέει από την πολυεπίπεδη αλληλεπίδραση μεταξύ προστατευτικών παραγόντων (π.χ. πίστη, αισιοδοξία, θετική αυτοεικόνα, προσαρμοστικότητα, χιούμορ, αυτοέλεγχο, υποστηρικτική οικογένεια) και παραγόντων επικινδυνότητας (μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές στρεσσογόνες καταστάσεις που «δοκιμάζουν» την ψυχική ανθεκτικότητα του ανθρώπου).

Η ελπίδα φωτίζει τις προοπτικές μας για το μέλλον

Την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κυριαρχεί το ισχυρό μήνυμα της ελπίδας. Με τη γέννηση του Θεανθρώπου γεννήθηκε και η ελπίδα, η οποία «ανέστησε» το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων.

Η ανθρώπινη δύναμη της ελπίδας είναι που μας σπρώχνει προς την πρόοδο, μας κινητοποιεί και ανυψώνει το ηθικό μας, ώστε να μην υποχωρούμε στις δυσκολίες της ζωής, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς…

Η απελπισία έχει εχθρούς την ελπίδα και την πίστη

Η ελπίδα μας βοηθάει στο να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε οτιδήποτε μας αναστατώνει, μας απογοητεύει και μας δημιουργεί άγχος. Η αισιόδοξη στάση ζωής βοηθά στο να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα, συνεπώς βελτιώνει την απόδοση και ενισχύει την ψυχική υγεία.

Η ελπίδα ενισχύεται με την επίτευξη των στόχων και την αίσθηση κυριαρχίας στο περιβάλλον. Πώς όμως να διατηρήσεις την ελπίδα, όταν όλα γύρω σου καταρρέουν, όταν δεν μπορείς να επιτύχεις τους στόχους σου και δεν φταίς εσύ γι’ αυτό, αλλά το περιβάλλον… Όταν οι προσπάθειες σου πέφτουν στο κενό, διότι οι συνθήκες δεν ευνοούν;

Μπορεί να σε καθησυχάζει το γεγονός ότι δεν είσαι ο μοναδικός που περνάς τέτοιες καταστάσεις και βιώνεις τέτοια συναισθήματα, όμως και πάλι περίμενες αλλιώς τη ζωή σου, είχες άλλες προσδοκίες και πάλεψες γι’ αυτό…

Τι μας κρατά όρθιους και μας κινητοποιεί να συνεχίσουμε την προσπάθεια σε αντίξοες συνθήκες; Μα, τι άλλο; Η πίστη και η δύναμη της θέλησης να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Σε περιόδους όπου νιώθουμε αποστραγγισμένοι συναισθηματικά και αδιάφοροι σε οτιδήποτε συμβαίνει δίπλα μας, ως μια άμυνα τύπου «κατεβάζω τα ρολά» σε οτιδήποτε με στενοχωρεί, είναι η δύναμη της θέλησης και η ελπίδα ότι μπορεί κάποιος να αλλάξει τη ζωή του, όπως ακριβώς την ονειρεύτηκε, αρκεί να φωτίσει το δωμάτιο της ψυχής του.

Το «waypower» (η διαδρομή) που θα ακολουθήσετε για να πραγματώσετε τους στόχους σας μπορεί να απαιτεί αλλαγές… Μην τις φοβάστε, αρκεί να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, που θα μας οδηγήσει προς μια καλύτερη προοπτική του εαυτού μας.

Χωρίς τη θέληση και την ελπίδα, η επίτευξη των στόχων μας είναι πιο δύσκολη, καθώς είναι πιθανό ότι θα οδηγηθούμε στην παραίτηση, κάθε φορά που προκύπτουν εμπόδια.

Πώς μπορείτε να αναζωπυρώσετε την ελπίδα;

Εστίαση σε επιτυχίες του παρελθόντος: Φέρτε ξανά στο μυαλό σας επιτεύγματά σας, για τα οποία νιώθετε υπερήφανοι για τον εαυτό σας. Θυμηθείτε την προσπάθεια που απαιτείται, προκειμένου να φτάσετε σε επιθυμητούς στόχους. Η ενθάρρυνση, η έμπνευση και η θετική προοπτική για το μέλλον εξαρτάται από εμάς.

Το τέλος του έτους είναι προ των πυλών… Εύχομαι να είναι μια μεγάλη χρονιά για όλους μας, που θα πραγματώσει τα όνειρά μας και θα μας πλημμυρίσει με αφθονία ευτυχισμένων στιγμών, χαρίζοντας σ’ αυτούς που αγωνίζονται τη ζωή που τους αξίζει!

– Twitter: https://twitter.com/elsa_barda
– email. [email protected]
*Η Ελσα Μπάρδα έχει βασικό πτυχίο ψυχολογίας (BSc Honours), μετεκπαίδευση πρώτο μάστερ στην Κλινική Ψυχολογία (MSc Clin. Psy.) και δεύτερο μάστερ στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς MSc (MSc ABA ). Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.

Πηγή:

http://elsabardapsychologist.blogspot.gr/2016/12/2017-2016.html?spref=fb

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr