Home Greek News «Μαχαίρι» σε μισθούς δημοσίου, συντάξεις και αφορολόγητο

«Μαχαίρι» σε μισθούς δημοσίου, συντάξεις και αφορολόγητο

by _
0 comment 112 views

-του Μιχ Κα, 6 Δεκέμβριος, 2016, 11:37

Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει για την ραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, αλλά η συμφωνία στο Eurogroup των Βρυξελλών κρύβει «παγίδες» και νέα μέτρα που θα τα «σηκώσει» ξανά στις πλάτες του ο δύσμοιρος ελληνικός λαός…

Στα «τάρταρα» πέφτουν μισθοί δημοσίου, συντάξεις και αφορολόγητο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup αφού για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι. θα πέσει περαιτέρω κόψιμο. Επί της ουσίας αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη λιτότητα και δέσμευση που αφορά το διάστημα μετά το 2018, όπου η κυβέρνηση ανέμενε και ήλπιζε… χαλάρωση!

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει για το τι μέτρα ζητούν οι δανειστές, οι πιέσεις εστιάζονται στα εξής μέτωπα:

Μείωση του αφορολόγητου ορίου. Αυτό θα σημάνει επιβαρύνσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 600 – 800 ευρώ ετησίως σε φόρους για εκατομμύρια Ελληνες. Αν δε υπάρξει και πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου τότε το σοκ θα είναι τεράστιο.
Μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ πιέζει για κάτι τέτοιο από το 2018 και μετά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μειωθούν σημαντικά, έως και 30% οι καταβαλλόμενες αλλά και οι μελλοντικές κύριες συντάξεις.
Μείωση των καταβαλλόμενων μισθών από το δημόσιο αλλά και απολύσεις. Θα πρόκειται για ένα μέτρο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο δημόσιο τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και ο λεγόμενος δημοσιονομικός κόφτης. Αυτός θα μπορούσε να εφαρμοστεί από το 2018 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%. Αυτό σημαίνει όλα τα παραπάνω μέτρα.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ επαναφέρει στο τραπέζι όσα μέτρα προσπάθησαν να αποφύγουν οι Έλληνες υπουργοί στη διαπραγμάτευση και όσα μέτρα προσπάθησε η κυβέρνηση να τα… στείλει σε πολιτική διαπραγμάτευση.

Ουσιαστικά η απόφαση του Eurogroup μεταφράζεται με μια λέξη με κόφτη. Κόφτη σε ό,τι αφορά στις δαπάνες και με μια ακόμη, επικουρική (καθώς η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει πιάσει πάτο) σε αύξηση των εσόδων.
Αύξηση των εσόδων δεν μπορεί να υπάρξει παρά με μείωση του αφορολόγητου καθώς άμεση αύξηση φόρων μόνο τη φοροδιαφυγή θα εντείνει, ενώ η μείωση των δαπανών έχει να κάνει σε πρώτη φάση με τις καταβαλλόμενες δαπάνες για τις συντάξεις για τις οποίες του εταίροι και δανειστές λένε ότι κινούνται σε διπλάσιο ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της Ένωσης.

Πηγή:

«Μαχαίρι» σε μισθούς δημοσίου, συντάξεις και αφορολόγητο

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr