Home Greek News Στο προσκήνιο έρευνα για υποκλοπές

Στο προσκήνιο έρευνα για υποκλοπές

by _
0 comment 167 views

–KYRIAKOS KOKKINOS-LAWYER-NEGOTIATOR-MEDIATOR-COACH

Δέκα χρόνια μετά τις παρακολουθήσεις επί κυβερνήσεως Καραμανλή ο εισαγγελέας ερευνά νέα περιστατικά

Περίπου δέκα χρόνια από την έναρξη δικαστικής έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών επί κυβερνήσεως Καραμανλή, η δίκη της οποίας ακόμη δεν έχει αρχίσει, μια νέα υπόθεση
πιθανών υποκλοπών έρχεται στο φως, μετά τις καταγγελίες του ΚΚΕ. Η ελληνική Δικαιοσύνη καλείται να εντοπίσει αν το κέντρο των συνακροάσεων ή υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στα γραφεία τεσσάρων κομμάτων (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Ποτάμι) βρίσκεται στην Ελλάδα ή είναι εκτός της χώρας. Ενώ στην προηγούμενη υπόθεση ο κύριος δράστης William Bazel ήταν πράκτορας της CIA, η σημερινή έρευνα αποκτά ακόμη ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης καλείται να διερευνήσει αν γίνονταν και από ποιους υποκλοπές. Είναι πιθανόν να ερευνηθούν και τα τηλεφωνικά κέντρα των υπουργείων ή ακόμη και τα απόρρητα τηλέφωνα των υπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με αυτοψία στα κέντρα των τεσσάρων κομμάτων ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα ερευνήσει αν υπάρχουν ίχνη παρακολούθησης, όχι μόνο στα κομματικά γραφεία αλλά και στον ΟΤΕ. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηλίας Ζαγοραίος έχει αποφασίσει ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα ζητήσει από την πρώτη στιγμή τη βοήθεια της ΑΔΑΕ, της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Η εντολή της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου για έναρξη της Προκαταρκτικής Εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών αφορά τυχόν παραβίαση του άρθρου 370Α του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει βαριές ποινές για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Το κείμενο της παραγγελίας της εισαγγελέως αφορά λεπτομερώς όλες τις έρευνες που πρέπει να γίνουν και αφορούν τα τηλεφωνικά κέντρα των τηλεφώνων των κομμάτων και όπου αλλού χρειαστεί.

Δεν αποκλείεται ακόμη και έφοδος στα άδυτα της ΕΥΠ, αν διαπιστωθεί με βεβαιότητα η διενέργεια υποκλοπών. Αν δεν εξηγηθούν, τεχνικά, με βέβαιο τρόπο οι συγκεκριμένες συνακροάσεις, τότε σύμφωνα με ειδικούς είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι ή τα κέντρα τα οποία διαθέτουν τα τεχνικά μέσα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τόσο ευρύτατης κλίμακας υποκλοπές τηλεφωνημάτων. Αυτοψία, πάντως, θα γίνει με εισαγγελική εντολή και στα κέντρα του ΟΤΕ (το ΚΚΕ έχει σύνδεση ΟΤΕ) και η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο Οργανισμός δεν ανήκει πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά στη γερμανική εταιρεία Deutsche Telekom.

Η υπόθεση αποκτά ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, αφού για το θέμα ενημερώθηκαν προσωπικά ο Πρόεδρος της Βουλής αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε την υπόθεση ως «πολύ σοβαρή» ενώ στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και το πρωθυπουργικό γραφείο. Αγκάθι θεωρείται η εμπλοκή και του κυβερνώντος κόμματος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα αν υπάρχουν παράκεντρα και παρακράτος στις μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, το φαινόμενο με τις συνακροάσεις των κέντρων και των τεσσάρων κομμάτων (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Ποτάμι) άρχισε την περασμένη εβδομάδα και παρατηρήθηκε επί πέντε ημέρες. Οπως είπε, η τηλεφωνήτρια του κόμματος απαντώντας σε κλήσεις που είχαν την ένδειξη «απόκρυψη», άκουγε να απαντούν στην ίδια κλήση τα τηλεφωνικά κέντρα και των άλλων τριών κομμάτων. Αυτό επαναλαμβανόταν τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα και για αυτό αποφασίστηκε η δημόσια καταγγελία του φαινομένου. Τα άλλα κόμματα και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκαν στη συγκεκριμένη καταγγελία απαιτώντας άμεση διερεύνηση. Αν και το φαινόμενο των παρακολουθήσεων δεν αποτελεί «είδηση» για αρκετούς πολιτικούς, «δεν μπορούμε όμως να το ανεχτούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραθανασόπουλος.

Η υπόθεση θα απασχολήσει την επόμενη εβδομάδα και την επιτροπή θεσμών της Βουλής, καθώς έχει προσκληθεί να την ενημερώσει ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ζαμπίρας.

ΕΡΕΥΝΑ

Οι εισαγγελείς εμφανίζονται αποφασισμένοι να διαλευκάνουν τις συνθήκες του ύποπτου συμβάντος, ενώ θα πάρουν καταθέσεις και από παράγοντες των άλλων κομμάτων προκειμένου να διερευνήσουν εάν το φαινόμενο που παρουσιάστηκε στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού εντοπίστηκε και στα άλλα κέντρα. Δεν εφησυχάζουν, πάντως, με τη διαβεβαίωση του ΟΤΕ ότι δεν έχει εντοπιστεί δυσλειτουργία στη συγκεκριμένη σύνδεση του ΚΚΕ.

ΒΗΜΑ

Πηγή:

https://kyriakoskokkinoslawfirm.wordpress.com/2016/12/05/στο-προσκήνιο-έρευνα-για-υποκλοπές/amp/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr